Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕδώ και τώρα τέρμα στην τοκογλυφία από τις τράπεζες!

Εδώ και τώρα τέρμα στην τοκογλυφία από τις τράπεζες!

Τα κόμματα ενώπιον των ευθυνών τους - Οδεύει προς την Ολομέλεια της Βουλής τροπολογία του ΑΚΕΛ για κατάργηση της εξαίρεσης των τραπεζών από τον Περί Τοκογλυφίας Νόμο!

-

Η Κεντρική Τράπεζα υπολογίζει κάθε τριμηνία το επιτόκιο αναφοράς και για την τριμηνία που μας πέρασε για σκοπούς του άρθρου 314Α (τοκογλυφία) υπολογίστηκε στο 11,76%. Βάσει του Νόμου πρόσωπο το οποίο κατά την παροχή οποιουδήποτε δανείου λαμβάνει, εισπράττει, χρεώνει ή παίρνει για τον εαυτό του ή για τρίτον οικονομικό όφελος που υπερβαίνει το επιτόκιο αναφοράς, διαπράττει αδίκημα και, σε περίπτωση καταδίκης, υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα πέντε χρόνια ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις €30000 ή και στις δύο αυτές ποινές.
• Οι σύγχρονοι τοκογλύφοι, οι τράπεζες εξαιρούνται από τον Δεκέμβριο του 2011 με τις ψήφους ΔΗΣΥ/ΔΗΚΟ από τον Περί Τοκογλυφίας Νόμο!
Ευελπιστούμε ότι η πρόταση του ΑΚΕΛ για συμπερίληψη τους στον εν λόγω νόμο να υπερψηφιστεί με την έναρξη των εργασιών της Βουλής μετά τις θερινές διακοπές. Από ότι διαφαίνεται όλα τα υπόλοιπα κόμματα, πλην του ΔΗΣΥ και των ακατανόμαστων, μετά την κατακραυγή των πολιτών προσανατολίζονται στην ψήφιση της τροπολογίας.
Τα επιτόκια που χρεώνουν σήμερα φτάνουν μέχρι το 12% αν δε προσθέσουμε και τις διάφορες άλλες χρεώσεις τους φτάνει μέχρι το 16,78% ενώ τα κυπριακά δικαστήρια ακόμα εκδικάζουν υποθέσεις που παραπέμθηκαν από τις τράπεζες και φέρουν επιτόκιο μέχρι 14%!
Παυλίνα ΠΑΥΛΟΥ

Διαβάστε Επίσης