Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΦωτιά στην Αττική: Μάχη με αναζωπυρώσεις και διάσπαρτες εστίες - Παραμένει χωρίς...

Φωτιά στην Αττική: Μάχη με αναζωπυρώσεις και διάσπαρτες εστίες – Παραμένει χωρίς ενιαίο μέτωπο η πυρκαγιά

Εντοπίστηκε απανθρακωμένο πτώμα, που πιθανότητα ανήκει σε γυναίκα περίπου 60 ετών

-

ΑΘΗΝΑ – Τιτάνια είναι η μάχη που συνεχίζουν να δίνουν πυροσβέστες μαζί με τους εθελοντές για να σβήσουν την φωτιά στην Αττική, η οποία ξέσπασε αρχικά στον Βαρνάβα.  Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η εικόνα είναι καλύτερη, δεν υπάρχει πλέον ενιαίο μέτωπο.

Οι άνεμοι είναι πιο αδύναμοι σε σχέση με την Δευτέρα. Όμως οι δυνάμεις που επιχειρούν είναι αντιμέτωπες με πολλές διάσπαρτες ενεργές εστίες: στον Βαρνάβα, στον Μαραθώνα, στη Νέα Μάκρη, στο Άνω Σούλι και στη Πεντέλη, ενώ συνεχώς σημειώνονται αναζωπυρώσεις.

Νωρίτερα, στάλθηκαν δύο μηνύματα από το 112 για την περιοχή του Μαραθώνα. Το ένα πριν από τα μεσάνυχτα με την οδηγία στους κατοίκους της περιοχής Βράνα Μαραθώνα να απομακρυνθούν προς Νέα Μάκρη. Το δεύτερο, μετά τα μεσάνυχτα, για ετοιμότητα στον Μαραθώνα γενικά, λόγω της δασικής πυρκαγιάς.

Στο μεταξύ, χθες βράδυ πυροσβέστες εντόπισαν εντός κτίσματος επαγγελματικής χρήσης που κάηκε, στο Πάτημα Χαλανδρίου, πιο συγκεκριμένα στην οδό Στρατονίκης, απανθρακωμένο πτώμα, που πιθανότητα ανήκει σε γυναίκα περίπου 60 ετών. Η άτυχη γυναίκα την ώρα της πυρκαγιάς βρισκόταν εντός του κτιρίου, στο οποίο στεγάζεται βιοτεχνία, και δεν πρόλαβε να βγει εγκαίρως.

Το χρονολόγιο των εξελίξεων:

07.48 Επιχειρήσεις τυλίχθηκαν στις φλόγες

Σάρωσε στο πέρασμα της η φωτιά που ξέσπασε στον Βαρνάβα και επεκτάθηκε στην Βορειοανατολική Αττική. Παρακάτω μπορείτε να δείτε πλάνα από επιχειρήσεις που έγιναν παρανάλωμα του πυρός στο Χαλάνδρι.

07.45 Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και για σήμερα

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, για σήμερα προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

– Περιφέρεια Αττικής
– Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)

07.42 Καλύτερη η εικόνα στη Νέα Μάκρη

Η μεγάλη κινητοποίηση της πυροσβεστικής και των εθελοντών έφερε αποτέλεσμα, καθώς η είκονα από το μέτωπο της Νέας Μάκρης είναι σαφώς βελτιωμένη. Σε επιφυλακή ωστόσο παραμένουν οι δυνάμεις για τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων.

07.37 Κάτοικοι παρέμειναν στις περιοχές τους παρά τα 112

Κάτοικος της Νέας Μάκρης παρέμεινε στην περιοχή παρά τα απανωτά 112 για εκκένωση και μιλώντας στο MEGA είπε πως έτσι είχαν τον χρόνο να προστατέψουν τα σπίτια τους. «Έχουν κάνει προσπάθειες να σβήσουν τη φωτιά αλλά με 8 μποφόρ δε σβήνει.

Ευτυχώς ο άνεμος την οδηγούσε αλλού που και είχαμε τον χρόνο να προστατέψουμε το σπίτι μας. Έχουμε πληγεί πολλές φορές εδώ, και ξέρουμε τι να κάνουμε. Όταν κινδύνεψαν τα σπίτια ήρθε η Πυροσβεστική. Φύγαμε όταν έφτασε στα πεύκα η φωτιά και ανέλαβε η Πυροσβεστική»

07.20 Ενίσχυση πυροσβεστικών δυνάμεων

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 702 πυροσβέστες με 27 ομάδες δασοκομάντος, 199 οχήματα και εθελοντές με τη συνδρομή όλων των φορέων Πολιτικής Προστασίας, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν τις ρίψεις νερού 3 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα είναι συντονιστικό.

07.00 Συνδρομή έξι χωρών στην κατάσβεση της φωτιάς στην Αττική

Σήμερα αναμένεται να φτάσουν στη χώρα μας για βοήθεια μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας δυνάμεις από την Γαλλία, την Ιταλία, την Σερβία, την Τσεχία, την Τουρκία και την Ρουμανία.

Προσαγωγή δύο ανηλίκων

Στην προσαγωγή δύο ανηλίκων αγοριών που φέρονται να εμπλέκονται στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 20:00 τη Δευτέρα στην περιοχή της Τερψιθέας στην ‘Ανω Γλυφάδα προχώρησε η Ελληνική Αστυνομία.

Οι μαθητές γυμνασίου οδηγήθηκαν μαζί με τους γονείς τους στο αστυνομικό τμήμα Γλυφάδας όπου έδωσαν κατάθεση. Κατόπιν ανέλαβε η ανακριτική υπηρεσία της Πυροσβεστικής.

Στο μεταξύ, φωτιά ξέσπασε και στην Αμπελιά Φαρσάλων, η οποία έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο. Η φωτιά καίει υπολείμματα καλλιεργειών και δεν απειλεί κατοικίες.

Στο σημείο επιχειρούν 10 οχήματα, τέσσερις υδροφόρες και τέσσερα βοηθητικά οχήματα με 20 άνδρες.

(Με πληροφορίες από το in.gr και ΚΥΠΕ)

Διαβάστε Επίσης