Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣε απόγνωση χιλιάδες εγκλωβισμένοι αγοραστές σπιτιών και διαμερισμάτων

Σε απόγνωση χιλιάδες εγκλωβισμένοι αγοραστές σπιτιών και διαμερισμάτων

Δέσμιοι συμφωνιών που έγιναν μεταξύ ντηβέλοπερς / εργολάβων και τραπεζών!

-

Αυτή την φορά δεν θα αναφερθούμε ούτε στα κουρέματα, ούτε στο κλείσιμο τριών τραπεζών και του Συνεργατισμού, ούτε στα ψηλά δανειστικά επιτόκια, ούτε στις υπέρογκες χρεώσεις και προμήθειες που εισπράττουν οι τράπεζες, ούτε στο γεγονός ότι για να εισέλθεις πλέον σε κατάστημα τράπεζας θα πρέπει να χρυσοπληρώσεις ακόμα και τον αέρα που θα αναπνεύσεις όσο είσαι εντός του καταστήματος!

Θα αναφερθούμε σε μια άλλη κατηγορία δανειοληπτών, στους λεγόμενους εγκλωβισμένους αγοραστές ακινήτων, οι οποίοι παρόλον του ότι έχουν αποπληρώσει το δάνειο τους  δεν μπορεί να μεταβιβαστεί το ακίνητο επ’ ονόματι τους γιατί οι ντηβέλοπερς/εργολάβοι από τους οποίους έχουν αγοράσει το ακίνητο έχουν εμπράγματα βάρη, δηλαδή χρωστούν στην τράπεζα για την ανέγερση των εν λόγω κατοικιών/διαμερισμάτων. 

Το θέμα πήγε να ρυθμιστεί με νομοθετική ρύθμιση το 2015 αλλά με απόφαση του Εφετείου μετά την εξέταση προσφυγής συγκεκριμένης τράπεζας για απόφαση που λήφθηκε για υπόθεση που αφορούσε ενυπόθηκα ακίνητα για δάνεια που παραχωρήθηκαν σε εργοληπτική εταιρεία, κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι πρόνοιες της νομοθεσίας που επιτρέπουν στους εγκλωβισμένους αγοραστές να αποκτήσουν τίτλο ιδιοκτησίας για το ακίνητο που αγόρασαν άσχετα αν το έχουν εξοφλήσει. 

 Οι τράπεζες με την σειρά τους όλα αυτά τα δάνεια τα πώλησαν στις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων που είναι το ένα και το αυτό.  Βάσει επίσημων στοιχείων οι εγκλωβισμένοι αγοραστές υπολογίστηκαν στους 21495 και τελικά για 11158 εκδόθηκε με τα χίλια ζόρια τίτλος ιδιοκτησίας ενώ εκκρεμούν άλλες 9834 αιτήσεις ενώ για περίπου 7500 δεν υπάρχει περίπτωση να εκδοθεί τίτλος μετά που ο νόμος κρίθηκε αντισυνταγματικός να τους εκδοθεί τίτλος. 

Εξ όσων είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε υπάρχουν περίπου άλλοι 5600 δανειολήπτες που  δεν έχουν κάνει αίτηση βλέποντας κατά  που βαίνουν τα πράγματα.  ΄Αλλωστε και οι κυβερνώντες με δηλώσεις τους εμφανίζονται απαισιόδοξοι μετά την απόφαση του Δικαστηρίου.

ΕΞΟΦΛΗΣΑΝ ΑΛΛΑ

ΤΟ ΑΚΙΝΗΤΟ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΝΗΚΕΙ!

Με λίγα λόγια αυτοί οι άνθρωποι είναι ξεκρέμαστοι μετά την προσφυγή της μεγαλοτράπεζας και την απόφαση του Εφετείου και τίτλο ιδιοκτησίας δεν θα πάρουν, δηλαδή το ακίνητο που εξόφλησαν ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΝΗΚΕΙ  ενώ παράλληλα έχουν να ξοφλήσει και τα δάνεια των developers από τους οποίους τα αγόρασαν!

΄Ολα άρχισαν την περίοδο 1996-2000 την τότε λεγόμενη «χρυσή» εποχή του Χρηματιστηρίου που κάποιοι επιτήδειοι εκμεταλλεύτηκαν ανυποψίαστους πολίτες πείθοντας τους ότι  θα γίνουν  εκατομμυριούχοι εν μια νυκτί, με αποτέλεσμα οι αετονύχιδες να κατακλέψουν από τον ανυποψίαστο πολίτη 14 δισεκατομμύρια λίρες. 

Παράλληλα κάποιοι όμως που ασχολήθηκαν με το Χρηματιστήριο και είχαν προνομιακή ενημέρωση πώλησαν τις μετοχές τους στην ψηλότερη τιμή, πριν να αρχίσει η κατρακύλα,  και αυτά τα εκατομμύρια που κέρδιζαν τα κατάθεταν στις τράπεζες με ψεύτικα ονόματα, μόνο ο τραπεζίτης τους γνώριζε σε ποιους ανήκαν οι λογαριασμοί,  και με αυτό τον τρόπο ξεγελούσαν και τον Φόρο Εισοδήματος.

Το 2004 δόθηκε φορολογική αμνηστία με σκοπό να τονωθούν τα δημόσια ταμεία και το μαύρο χρήμα που ήταν κατατεθειμένο σε κυπριακές τράπεζες με ψεύτικα ονόματα δηλώθηκε αλλά έφτασε μόνο  τα €2,8 δισεκατομμύρια τα οποία φορολογήθηκαν  με μόνο 5% και από μαύρο έγινε…  λευκό σαν χιόνι, (τα υπόλοιπα £11,2 δισεκατομμύρια  είχαν ήδη φυγαδευθεί) και αντί αυτά τα χρήματα να μπουν στην πραγματική οικονομία  χρησιμοποιήθηκαν μόνο στον κατασκευαστικό τομέα με όλα τα συνεπακόλουθα.

ΟΙ ΔΟΣΕΙΣ ΤΑΞΙΔΕΥΣΑΝ

ΣΕ… ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΥΣ!

Οι πλείστοι που ασχολήθηκαν με τον κατασκευαστικό τομέα δεν είχαν ιδέα πως δουλεύει το πράμα, απλά επωφελήθηκαν της κατάστασης που ίσχυε μέχρι το 2007.  Η χώρα μας είχε μετατραπεί σε ένα απέραντο εργοτάξιο με τις τράπεζες να έχουν ανοίξει την κάνουλα του δανεισμού και να δανείζουν σε όσους την είδαν εν μια νυκτί developers και με αυτό τον τρόπο οι τράπεζες με ένα σπάρο δυό τρυγόνια. Δάνειζαν ταυτόχρονα και τον developer αλλά και τους αγοραστές των ακινήτων. 

Ο developer υποθήκευε την γη στην οποία θα ανεγείρονταν τα ακίνητα και για να παραχωρηθεί δάνειο σε αγοραστή αυτό γινόταν μέσω της έκδοσης αγοραπωλητηρίου συμβολαίου το οποίο κατετίθετο στο κτηματολόγιο. 

Και ενώ στην συμφωνία δανείου του developer από την τράπεζα υπήρχε όρος ότι «όλες οι εισπράξεις από το εν λόγω έργω θα κατατίθονταν  έναντι του δανείου που τους παραχωρήθηκε», αυτοί είσπρατταν από τον αγοραστή και ΔΕΝ κατέθεταν τα εισπρακτέα έναντι του δανεισμού τους, με τα πλείστα εισπρακτέα να την κάνουν με ελαφρά πηδηματάκια σε φορολογικούς παραδείσους…  

Οι δε «καλύτεροι τραπεζίτες» του κόσμου εκτός που έκαναν τα στραβά μάτια προχωρούσαν και τους έδιναν ΝΕΟ ΔΑΝΕΙΣΜΟ με δεύτερη, τρίτη ακόμα και τέταρτη υποθήκη επί του ακινήτου που τους παραχωρήθηκε το συγκεκριμένο δάνειο για ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΑΛΛΩΝ ΕΡΓΩΝ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΕΞΟΦΛΗΣΕΙ ΤΙΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΟΙ ΑΓΟΡΑΣΤΕΣ ΤΟΥΣ ΕΙΧΑΝ ΞΟΦΛΗΣΕΙ!

Κάποιοι  δε από αυτούς τους developers έχουν τάχατες «χρεωκοπήσει» ενώ παράλληλα  ζουν ζωή μαχαραγιά!

Κανένας τους δεν πλήρωσε και ούτε θα πληρώσει γιατί έχουν γερές πολιτικές πλάτες, χιλιάδες συμπολίτες μας θα χάσουν το ακίνητο το οποίο έχουν εξοφλήσει ενώ συνάμα θα εξοφλήσουν με τις εκποιήσεις που θα ακολουθήσουν και τα δάνεια των ούτω καλούμενων developers που μαζί με τους μεγαλοτραπεζίτες τα είχαν κάνει πλακάκια. 

Έχει ελέγξει κάποιος πόσοι από αυτούς τους «καλύτερους τραπεζίτες», τα περιβόητα «goldens boys»,  βρέθηκαν με ακίνητα εκατομμυρίων την στιγμή που ο μισθός τους δεν τους επέτρεπε να τα αποκτήσουν αλλά τους παραχωρούντο υπό μορφή δώρου από αυτή την μερίδα των ούτω καλούμενων developers για την εξυπηρέτηση που τους έκαναν;

Ατιμωρησία! Παντού σήψη και διαφθορά! Όπου και να τους αγγίξεις λερώνεσαι, αλλά στην  Νήσο των α(γ)ρίων μεταξύ της δικαιοσύνης και της απονομής δικαιοσύνης υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος που τις χωρίζει.

 Παυλίνα ΠΑΥΛΟΥ

Διαβάστε Επίσης