Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΚάνουν αβέρτα προσλήψεις στη δημόσια υπηρεσία

Κάνουν αβέρτα προσλήψεις στη δημόσια υπηρεσία

Την ίδια ώρα ζητούν τη «βοήθεια» του ΔΝΤ, για… εξορθολογισμό των μισθολογικών κλιμάκων και την συγκράτηση των δαπανών του κρατικού μισθολογίου!

-

Η κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη κάλεσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ζήτησε την «βοήθεια» του για δήθεν… εξορθολογισμό των μισθολογικών κλιμάκων και την συγκράτηση των δαπανών του κρατικού μισθολογίου, λες και δεν γνωρίζουν πόσο είναι το κρατικό μισθολόγιο.

Η έκθεση του ΔΝΤ μιλά ξεκάθαρα για μείωση μισθών, μη αύξηση του προσωπικού της κρατικής μηχανής,  καθ’ ότι το κρατικό μισθολόγιο και η απασχόληση στον δημόσιο τομέα είναι σε ψηλά επίπεδα σε σύγκριση με τα άλλα κράτη της ΕΕ. 

Και ενώ μας μιλούν για υπερπληθυσμό στο δημόσιο, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, η απασχόληση στην κυβέρνηση τους πρώτους 8 μήνες του 2024 αυξήθηκε κατά 2019  ή κατά 3,9% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του  2023 και μην νομίζετε ότι οι προσλήψεις έγιναν για τους τομείς της υγείας και παιδείας που υπάρχουν μεγάλα κενά και χρειάζονται ενίσχυση. 

Για το 2024 το κρατικό μισθολόγιο αυξήθηκε  από €3,1 δισεκατομμύρια που ήταν το 2023 στα €3,7 δισεκατομμύρια, ενώ με τις αυξήσεις που θα παραχωρηθούν από 1η  Οκτωβρίου κατά 1,5% υπολογίζεται να φτάσει τα €4 δισεκατομμύρια   και αποτελεί το 12% των κρατικών δαπανών ή το 28% των δαπανών επί του συνόλου του προϋπολογισμού ενώ για το 2025 αναμένεται να ανέλθει στα €4,5 δισεκατομμύρια. 

Και είναι άξιον απορίας γιατί ζητούν «βοήθεια» και ενώ τους δίνονται απαντήσεις για το τι πρέπει να πράξουν αυτοί πράττουν ακριβώς το αντίθετο;

Παυλίνα ΠΑΥΛΟΥ

Διαβάστε Επίσης