Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΑΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ: «Στημένο παιχνίδι» για εξυπηρέτηση του Ισραήλ και των Αμερικανογερμανικών πολυεθνικών!

ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ: «Στημένο παιχνίδι» για εξυπηρέτηση του Ισραήλ και των Αμερικανογερμανικών πολυεθνικών!

Στο ίδιο έργο θεατές – Ισραηλινοί, Αμερικανοί και κυρίαρχοι κύκλοι της Ε.Ε. επαναλαμβάνουν το «μεγάλο κόλπο» του Αναστασιάδη με το κούρεμα καταθέσεων και το δήθεν πιστόλι στον κρόταφο…

-

Του Πέτρου Χ. ΠΑΣΙΑ

Οι «μεμψιμοιρίες» αρχικά και στη συνέχεια οι έντονες αντιδράσεις για τη συμφωνία ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας, ανάγκασαν τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη να αναβάλει την υπογραφή του ρυθμιστικού πλαισίου  για το έργο Great Sea Interconnector και να συγκαλέσει σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο όλων των εμπλεκομένων μερών, η οποία τελικά οδηγήθηκε, όπως αναμενόταν σε αδιέξοδο!

Επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες πως επρόκειτο για άλλη μια θεατρινίστικη κίνηση του Νίκου Χριστοδουλίδη για να δώσει την ευκαιρία προσυνεννοημένων παρεμβάσεων από τις ΗΠΑ, τη  Γερμανία και το Ισραήλ.

Όπως αποκαλύπτεται βρισκόμαστε στο ίδιο έργο θεατές! Ισραηλινοί, Αμερικανοί και κυρίαρχοι κύκλοι της Ε.Ε. επαναλαμβάνουν το «μεγάλο κόλπο» του Αναστασιάδη με το κούρεμα καταθέσεων

Τρία μόλις 24ωρα μετά το αδιέξοδο στο προεδρικό βγήκε ο Ισραηλινός υπουργός  Ενέργειας Έλι Κοχέν, αφού τηλεφώνησε στον Κύπριο ομόλογο του Γιώργο Παπαναστασίου στον οποίο παραπονέθηκε γιατί στις δημόσιες αναφορές παραλείπεται το τελευταίο διάστημα αναφορά για τη συμμετοχή και της χώρας του στο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης «Great Sea Interconnector», ανέβασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το γεγονός!

Ο Κύπριος υπουργός δεν προέβη σε οποιοδήποτε σχόλιο! Ο Ισραηλινός υπουργός που φαίνεται ανησυχεί από το ενδεχόμενο ναυάγιο του έργου, ξεδιάντροπα εκβιάζει σιγοντάροντας την Πρέσβειρα των ΗΠΑ που μας κούνησε το δάκτυλο με προσβλητικές αναφορές!

Η ενέργεια του Ισραηλινού υπουργού προκαλεί ερωτηματικά κατά πόσο υπάρχουν μυστικές συνεννοήσεις και δεσμεύσεις Χριστοδουλίδη – Παπαναστασίου με το Τελ Αβίβ και ίσως γι’ αυτό ζητά εξηγήσεις με τη δημόσια παρέμβαση του Έλι Κοχέν, ο οποίος διαμηνύει πως η ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου με την Ελλάδα και το Ισραήλ, αποτελεί «κορυφαία προτεραιότητα» για το Τελ Αβίβ.

Ο Ισραηλινός υπουργός με την παρέμβαση του λύνει και τον… γρίφο για το τόσο μεγάλο ενδιαφέρον της πρέσβειρας των ΗΠΑ για «άρον – άρον» υπογραφή της συμφωνίας.

Πάντως στην πολύωρη σύσκεψη εκπρόσωποι της Κύπρου, της Ελληνικής Κυβέρνησης, του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) της Ελλάδας, της Nexans και της Κομισιόν επιχείρησαν ανεπιτυχώς να βρουν τη «χρυσή τομή» κι αυτό προφανώς λόγω των αλληλοσυγκρουόμενων συμφερόντων που επιχειρεί να προστατεύσει η κάθε πλευρά. Ενδεικτικό ήταν τα γεγονός ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης άνκαι οικοδεσπότης που προήδρευε, αποχώρησε από τη σύσκεψη, λόγω… άλλης υποχρέωσης!

  • Η όλη υπόθεση θυμίζει με κάποιο τρόπο τον  εφιάλτη των Γερμανικών ομολόγων – σκουπιδιών που μας σέρβιραν μέσω Ελλάδας και οδηγηθήκαμε στην κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου, στο κούρεμα καταθέσεων, στα Μνημόνια της Τρόϊκα και τη φτωχοποίηση χιλιάδων συμπολιτών μας.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τους νέους… σωτήρες μας. Μας λυπούνται λένε πάλι, οι «αδελφοί» εξ΄ Ελλάδος και οι Αμερικανο-γερμαναράδες, αυτή τη φορά γιατί είναι ακριβό το ηλεκτρικό ρεύμα που πληρώνουμε και θέλουν υπογραφή άρον – άρον συμφωνίας για εκτέλεση ενός έργου που δεν είναι οικονομικά βιώσιμο και κυρίως θα φορτωθεί στις πλάτες των φορολογούμενων πολιτών της Κυπριακής  Δημοκρατίας !

Μας κοροϊδεύουν μες τα μούτρα! Τη μια μας λένε ότι η ηλεκτρική διασύνδεση θα γίνει για να έχουμε άμεσα φτηνό ηλεκτρικό ρεύμα (αυτό το επιχείρημα προτάσσουν δημοσίως και οι άλλοι στρατηγικοί εταίροι των κυβερνώντων, οι Αμερικανοί, και την άλλη πως το έργο αποσκοπεί στην εφεδρική ενίσχυση του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειες της Κύπρου σε συνθήκες κατάστασης έκτακτης ανάγκης…

  • Εκτός κι αν στο τέλος θα κλείσουν οι Κυπριακές επιχειρήσεις παραγωγής ενέργειας, περιλαμβανομένης και της ΑΗΚ αφού θα έρχεται φτηνότερη ενέργεια από την Ευρώπη, και θα καταστούμε απόλυτα εξαρτημένοι από το ηλεκτρικό ρεύμα που θα μας παρέχεται από τους Ευρωπαίους, κυρίως τους Γερμανούς, μέσω του αγωγού που θέλουν να εγκαταστήσουν!

Και βεβαίως στη συνέχεια, στο χέρι τους θα είναι η ανατίμηση των όρων των συμφωνιών και των  χρεώσεων. Είδαμε ξανά αυτό το έργο…

Είναι επιτακτική ανάγκη οι ιθύνοντες της κυβέρνησης να ξεκαθαρίσουν την κατάσταση και να μην κρύβονται, ρίχνοντας φως σε όλες τις πτυχές του ζητήματος. Εδώ και τώρα, πριν προχωρήσουν σε οποιαδήποτε άλλη συζήτηση!  

 

ΕΠΙΒΟΛΗ ΔΙΑ

ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΟΠΟΙΗΣΗΣ…

Οι εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων αρχικά με τον άγαρμπο τρόπο, με πληρωμένες διαφημίσεις και επίσης πληρωμένα «ενημερωτικά» κείμενα σε εφημερίδες και άλλα μέσα μαζικής ενημέρωσης, για να επηρεάσουν την κοινή γνώμη, με δημόσιες παρεμβάσεις Ελλαδιτών κυβερνητικών αξιωματούχων με αποκορύφωμα την ιταμή πρόκληση από την Πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Λευκωσία που επιχείρησε να τρομοκρατήσει την κυπριακή κοινωνία και την κυβέρνηση και στη συνέχεια με την παρέμβαση του ισραηλινού υπουργού, έφεραν τα πάνω – κάτω.

Επιβεβαιώθηκε η οργανωμένη προσπάθεια επιβολής συμφωνίας στην Κυπριακή Δημοκρατία με όρους σε βάρος της οικονομίας της χώρας, των Κυπρίων καταναλωτών και των κυπριακών επιχειρήσεων.

Τα ξένα κέντρα λήψης αποφάσεων όπου καταστρώθηκε ο σχεδιασμός προώθησης του έργο στα πλαίσια των γεωπολιτικών συμφερόντων τους, έκαναν σαλαμοποίηση την ηλεκτρική διασύνδεση για να ρίξουν στάχτη στα μάτια της κοινής γνώμης επιβάλλοντας τα συμφέροντα των ΗΠΑ και κυρίως της Γερμανίας.

  • Κύρια έγνοια Ουάσιγκτον και Βερολίνου είναι να βγάλουν από την απομόνωση το κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ και σε δεύτερο πλάνο να επεκτείνουν το δίκτυο ηλεκτρικής διασύνδεσης σε Αίγυπτο και Σαουδική Αραβία.

Ωστόσο, όλο το προηγούμενο διάστημα με τις «γκρίζες  διαφημίσεις» στα μέσα ενημέρωσης ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) της Ελλάδας προσπαθούσε να μας πείσει πόσο… πατριωτικό έργο επιτελεί γιατί θέλει να… βγάλει, λέει, από την ηλεκτρική απομόνωση την Κύπρο. Ούτε λέξη φυσικά για το γεγονός πως το οικονομικό βάρος θα επιφορτιστεί στους Κύπριους επιχειρηματίες και καταναλωτές!

Μάλιστα ενώ παλαιότερα μιλούσαν για… «τριμερή» ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας με τα εγκλήματα που διαπράττει σε βάρος των Παλαιστινίων  αποφεύγουν το… πρώτο  μέρος, το κράτος – δολοφόνο για να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη. Μέχρι που βγήκε την Πέμπτη η ίδια η κυβέρνηση του Ισραήλ για να δηλώσει πως το «Ισραήλ είναι παρών» στους σχεδιασμούς για το έργο «Great Sea Interconnector».

Με δυο λόγια οι Κύπριοι «θα πληρώσουν τη νύφη», θα υποστούν το οικονομικό κόστος για να βγάλουν από την ηλεκτρική απομόνωση το κράτος – δολοφόνο που περιστοιχίζεται από  «εχθρικές» λόγω της δικής του εγκληματικής στάσης, χωρών.

Η ΑΔΜΗΕ όλο αυτό το διάστημα στις πληρωμένες καταχωρήσεις της απέφυγε όπως ο «διάβολος το λιβάνι» αναφορά όχι μόνο στη συμμετοχή του Ισραήλ αλλά και της Αιγύπτου και της Σαουδικής Αραβίας, δυο ισχυρών συμμάχων των ΗΠΑ και της Γερμανίας με μεγάλα οικονομικά συμφέροντα για τις Αμερικανικές και τις Γερμανικά πολυεθνικές.

ΜΙΛΗΣΕ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ!

Δεν ήταν τυχαίο το «ξέσπασμα αγάπης» τάχατες για την Κύπρο, από την Πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Λευκωσία Τζούλη Φίσερ η οποία εγκαταλείποντας τη διπλωματική αβρότητα, πρόσβαλε την Κύπρο και τους Κυπρίους.  Ούτε λίγο, ούτε πολύ μας είπε «παραδόπιστους» και αντιπεριβαλλοντιστές…

Διαβάστε, πως μίλησε η Αμερικανίδα «καουμπόϊσσα»: 

«Έφτασε τώρα η στιγμή να μην σκεφτόμαστε μόνο τα χρήματα και την εμπλοκή της ΕΕ σχετικά με το Great Sea Interconnector. Η Κύπρος πάλεψε για μεγάλα ενεργειακά έργα και είδαμε μια σειρά από Προέδρους να προσπαθούν να τα υλοποιήσουν. Τώρα είναι η ώρα να το κάνουμε σωστά γιατί αυτές οι ευκαιρίες θα περάσουν και η Κύπρος θα μείνει πίσω», είπε με δεσποτικό ύφος η κα Τζούλη Φίσερ.

  • Ποιος όμως θα επιφορτισθεί το κόστος για το έργο, δεν είπε λέξη. Ούτε βεβαίως αναφέρθηκε στο ιδιαίτερο ενδιαφέρον της χώρας της για υποβοήθηση των συμμάχων της του Ισραήλ, της Αιγύπτου και της Σαουδικής Αραβίας με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που φτάνουν μέχρι τους ενοίκους του Λευκού Οίκου.

Επιχείρησε μάλιστα η Αμερικανίδα Πρέσβειρα να μας δημιουργήσει και… συνειδησιακά ζητήματα σε σχέση με τις περιβαλλοντικές ευαισθησίες μας ως κράτος και ως πολίτες. Το έργο, μας είπε, μπορεί να προσελκύσει εργαζόμενους από τον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και της τεχνολογίας που χρειάζονται μια αξιόπιστη ηλεκτρική σύνδεση και πρόσθεσε: «Επαναλαμβάνω , τώρα είναι στιγμή, και αν περάσει αυτή η ευκαιρία θα είναι πολύ δύσκολό μετά να ξαναεπιστρέψει και η Κύπρος θα μείνει να καίει μαζούτ την ώρα που υπάρχει ανάγκη για πράσινη μετάβαση».

Η πράσινες πολιτικές μάραναν τώρα τις ΗΠΑ, μια από τις λίγες χώρες στον κόσμο που αρνείται να υπογράψει διεθνείς συμβάσεις για περιορισμό της ρύπανσης ενώ απέσυρε και την υπογραφή της από συμφωνίες που προσυπέγραψε στο παρελθόν! Και μας κάνει μαθήματα η κα Τζούλη Φίσερ για ενεργειακή συνείδηση!

ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΗΣ ΣΥΣΚΕΨΗΣ

ΚΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ

Ο ξεδιάντροπος τρόπος με τον οποίο χειρίστηκε το θέμα η πρέσβειρα των ΗΠΑ αλλά και η μανιώδης προσπάθεια της ΑΔΜΗΕ, να κλείσει «εδώ και τώρα» η υπόθεση, έφεραν  αντίθετα αποτελέσματα. Έτσι στη σύσκεψη του Προεδρικού η μόνη «θετική» πληροφορία που δημοσιοποιήθηκε από επίσημους ήταν οι διαβεβαιώσεις που έδωσαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι υπουργοί Ενέργειας Κύπρου και Ελλάδας ότι οι επαφές θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες, αφού οι αποκαλύψεις σε μέσα μαζικής ενημέρωσης και οι έντονες αντιδράσεις της κοινής γνώμης ανάγκασαν τον υπουργό  Εξωτερικών της Ελλάδας Γεώργιο Γεραπετρίτη να παραδεχτεί πως όντως «υπάρχει θέμα οικονομικής βιωσιμότητας, ένα τεχνικό θέμα δηλαδή αν το έργο αυτό είναι δυνατόν να παραγάγει μία οικονομική αξία. Έχει να κάνει με το ρυθμιστικό περιβάλλον, αυτό είναι ακόμη το οποίο βρίσκεται σε συζητήσεις μεταξύ των μερών και εξαρτάται πρωτίστως από το ρυθμιστικό πλαίσιο της Κύπρου. Για αυτό το λόγο θα υπάρξουν συναντήσεις το προσεχές διάστημα» είπε…

Την εικόνα για την όλη κατάσταση συμπληρώνει η απάντηση που έδωσε ο υπουργός Ενέργειας της Ελλάδας, Θόδωρος Σκυλακάκης στην ερώτηση αν οι επαφές θα συνεχιστούν σε τεχνοκρατικό επίπεδο. Απάντησε: «Και σε πολιτικό επίπεδο, βεβαίως».

Προφανώς ο κ. Σκυλακάκης με αυτό τον τρόπο έδωσε την «είδηση» πως σε τεχνοκρατικό επίπεδο οι συζητήσεις προφανώς δεν κατέληξαν πουθενά και πως πλέον χρειάζονται πολιτικές αποφάσεις. Είναι αυτές που φοβούνται όλοι, μήπως και ο μειωμένων αντιστάσεων Πρόεδρος της Κύπρου και ο περίγυρος του υπακούσουν κι αυτή τη φορά στα κελεύσματα των Αμερικανο-Γερμαναράδων, των «αδελφών» της «μητρός πατρίδος» και των κυρίαρχων κύκλων της  Ε.Ε. και ενδώσουν υπογράφοντας συμφωνίες με δυσμενείς οικονομικούς όρους για την κυπριακή οικονομία και το μέλλον της χώρας μας.

Διαβάστε Επίσης