Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑισχροκέρδεια στις τιμές των  πετρελαιοειδών! Καταγγελία Συνδέσμου Καταναλωτών

Αισχροκέρδεια στις τιμές των  πετρελαιοειδών! Καταγγελία Συνδέσμου Καταναλωτών

Σύμφωνα με την έρευνα, στις 11/09/2024 η απόκλιση για τη βενζίνη 95 ήταν 21 σεντς το λίτρο, για το πετρέλαιο κίνησης 23 σεντς το λίτρο και για το πετρέλαιο θέρμανσης 25,8 σεντς το λίτρο

-

Σοβαρές καταγγελίες για ενδείξεις αισχροκέρδειας στα πετρελαιοειδή διατυπώνει ο Σύνδεσμος Καταναλωτών Κύπρου, καλώντας παράλληλα τις αρμόδιες Αρχές να πραγματοποιήσουν σε βάθος έρευνα. Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι «οι στρεβλώσεις στην εμπορία καυσίμων ολοένα και αυξάνονται».

Ο Σύνδεσμος πραγματοποίησε έρευνα, η οποία κατέδειξε ότι στην επαρχία Λευκωσίας υπάρχει πολύ μεγάλη απόκλιση μεταξύ της υψηλότερης και της χαμηλότερης τιμής. Αναφέρεται, μάλιστα, ότι στις 11/09/2024 η απόκλιση για τη βενζίνη 95 ήταν 21 σεντς το λίτρο, για το πετρέλαιο κίνησης 23 σεντς το λίτρο και για το πετρέλαιο θέρμανσης 25,8 σεντς το λίτρο, ενώ την ίδια μέρα το 2023 οι αντίστοιχες αποκλίσεις για βενζίνη 95 ήταν 9,4 σεντς το λίτρο, για το πετρέλαιο κίνησης 12,2 σεντς το λίτρο και για το πετρέλαιο θέρμανσης 17,2 σεντς το λίτρο.

Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι η επαρχία Αμμοχώστου έχει τη μικρότερη απόκλιση μεταξύ της υψηλότερης και της χαμηλότερης τιμής, ενώ η επαρχία Πάφου παρουσιάζει την υψηλότερη μέση τιμή για όλα τα είδη καυσίμων.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Καταναλωτών από την έρευνα την οποία έχει πραγματοποιήσει προκύπτουν τα ακόλουθα συμπεράσματα:

• Τουλάχιστον στην επαρχία Λευκωσίας δεν φαίνεται να λειτουργεί ο υγιής ανταγωνισμός. Το μέσο περιθώριο κέρδους που παραχωρείται από τις εταιρείες εισαγωγής πετρελαιοειδών στα πρατήρια λιανικής πώλησης είναι 6 – 6,5 σεντς το λίτρο. Δεν μπορεί σε συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού να υπάρχει απόκλιση τιμής μέχρι και 25,8 σεντς το λίτρο για το πετρέλαιο θέρμανσης, μέχρι 23 σεντς το λίτρο για το πετρέλαιο κίνησης και 21 σεντς το λίτρο για τη βενζίνη 95.

Σημειώνεται, επίσης, ότι στην προηγούμενη έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε από τον Σύνδεσμο τον Ιούνιο οι αντίστοιχες αποκλίσεις για το πετρέλαιο θέρμανσης ήταν 25,8 σεντς το λίτρο και για το πετρέλαιο κίνησης και τη βενζίνη 95 ήταν 14 σεντς το λίτρο. «Όπως διαπιστώνεται, στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την προηγούμενή μας έρευνα στις 24/06/2024, η απόκλιση στο πετρέλαιο κίνησης αυξήθηκε κατά 64% και στη βενζίνη 95 παρατηρήθηκε αύξηση της απόκλισης 50%», προστίθεται.

Ο Σύνδεσμος τονίζει ότι το επιχείρημα που προβάλλεται από την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή ότι οι μεγάλες αποκλίσεις των τιμών είναι ένδειξη υγιούς και έντονου ανταγωνισμού, στην παρούσα περίπτωση των λιανικών τιμών των πετρελαιοειδών δεν φαίνεται να ευσταθεί.

Υπάρχει, προστίθεται, διαφορετική τιμολογιακή πολιτική σε κάθε επαρχία χωριστά. Όπως αναφέρεται, αυτό θα πρέπει να μελετηθεί για να διαφανούν οι λόγοι της διαφορετικής τιμολογιακής πολιτικής μεταξύ των επαρχιών.

Χρειάζεται έρευνα σε βάθος από τις αρμόδιες Αρχές. «Οι ενδείξεις για στρεβλώσεις στην εμπορία καυσίμων ολοένα και αυξάνονται», καταγγέλλει ο σύνδεσμος καταναλωτών.

Διαβάστε Επίσης