Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΚΛΕΦΤΟκράτος! Θλιβερή εξαίρεση η Κύπρος! Δεν μειώνει τα δανειστικά επιτόκια!

ΚΛΕΦΤΟκράτος! Θλιβερή εξαίρεση η Κύπρος! Δεν μειώνει τα δανειστικά επιτόκια!

Οι τράπεζες συνεχίζουν να αισχροκερδούν σε βάρος των πολιτών υπό θα απαθή βλέμματα της Κεντρικής Τράπεζας και της κυβέρνησης!

-

Σε τροχιά μείωσης των επιτοκίων μπήκαν οι Κεντρικές Τράπεζες παγκόσμια, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να προχωρεί με απόφαση που έλαβε την Πέμπτη το Διοικητικό Συμβούλιο της στη δεύτερη μείωση των επιτοκίων της, επαληθεύοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Μοναδική εξαίρεση και παγκόσμιο φαινόμενο η Κύπρος όπου σε αντίθεση με το τι συμβαίνει σε όλη την Υφήλιο οι τράπεζες αυξάνουν τα δανειστικά επιτόκια με την εποπτική αρχή, την Κεντρική Τράπεζα σε τεχνοκρατικό επίπεδο αλλά και την κυβέρνηση σε πολιτικό, να παραμένουν παθητικοί θεατές! Συγκαλύπτουν τους τραπεζίτες που έχουν καταστεί σε αδίσταχτους κερδοσκόπους σε βάρος των πολιτών. Αποδεδειγμένα αισχροκερδούν και οι κυβερνώντες αδιαφορούν!

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως αναφέρει ανακοίνωση του διοικητικού της συμβουλίου, έριξε το επιτόκιο διευκόλυνσης καταθέσεων κατά 25 μονάδες βάσης στο 3,50%, από 3,75%.

Το επιτόκιο πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης μειώνεται σε 3,65% από 4,25% και το επιτόκιο διευκόλυνσης καταθέσεων πέφτει σε 3,90% από 4,50%, που ήταν τα επίπεδα στα οποία διατηρήθηκαν τον περασμένο Ιούλιο, μετά από μείωση 25% μονάδων βάσης τον προηγούμενο μήνα. 

Το ΔΣ υπογράμμισε στην ανακοίνωση του ότι με βάση την επικαιροποιημένη του αξιολόγηση για την προοπτική του πληθωρισμού, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ισχύ της μετάδοσης της νοσμιματικής πολιτικής, είναι πλέον σκόπιμο «να γίνει ακόμη ένα βήμα προσαρμογής της νομισματικής πολιτικής.

Σύμφωνα με το συμβούλιο, τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό στηρίχθηκαν στις εκτιμήσεις της ΕΚΤ με τις προβλέψεις να θέλουν κατά μέσο όρο τον πληθωρισμό να σταθμεύει στο 2,5% για το 2024, στο 2,2% το 2025 και στο 1,9% το 2026.

Οι ίδιες εκτιμήσεις είχαν εκφραστεί και τον Ιούνιο.

Κατά την ΕΚΤ, ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί προς το τέλος του 2024, κυρίως λόγω της απότομης πτώσης στις τιμές ενέργειας που καταγράφηκε το προηγούμενο διάστημα.

Ακολούθως, ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα επιβραδυνθεί προς τον στόχο της τράπεζας κατά το δεύτερο μισό του 2025, ενώ οι προβλέψεις για τον βασικό πληθωρισμό έχουν αλλάξει ελαφρώς, λόγω του υψηλότερου πληθωρισμού στον τομέα των υπηρεσιών.

Ειδικότερα, η ΕΚΤ αναμένει πτώση του βασικού πληθωρισμού στο 2,3% το 2025 από 2,9% φέτος και στο 2,0% το 2026.

Σε ότι αφορά τον δομικό πληθωρισμό, η τράπεζα υποδεικνύει ότι αυτός παραμένει σε υψηλά επίπεδα, καθώς οι απολαβές εξακολουθούν να αυξάνονται.

Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι οι πιέσεις στο εργασιακό κόστος μετριάζονται και τα κέρδη περιορίζουν εν μέρη τον αντίκτυπο των υψηλών απολαβών στον πληθωρισμό. Οι χρηματοδοτικές συνθήκες όπως αναφέρεται, παραμένουν περιοριστικές και η οικονομική δραστηριότητα χαμηλή, αντικατοπτρίζοντας αδύναμη ιδιωτική κατανάλωση και επενδύσεις.

ΧΑΛΑΡΩΣΕΙΣ

ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ

Σε ανάλογες κινήσεις με την ΕΚΤ, προχώρησαν και οι κεντρικές τράπεζες άλλων ανεπτυγμένων χωρών οι οποίες άρχισαν να χαλαρώνουν την πολιτική τους και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ είναι πιθανό να μπει στην ίδια διαδικασία την επόμενη εβδομάδα.

Ελβετία

Η Ελβετική Εθνική Τράπεζα, η πρώτη μεταξύ των δυτικών ομολόγων της που μείωσε το κόστος δανεισμού τον Μάρτιο, μείωσε εκ νέου τα επιτόκια τον Ιούνιο στο 1,25%. Έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να συνεχίσει.

Οι αγορές θεωρούν βέβαιη μια νέα μείωση στις 26 Σεπτεμβρίου, με 28% πιθανότητες για μια κίνηση 50 μονάδων βάσης, αφού ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε στο 1,1% τον Αύγουστο. Ο απερχόμενος Πρόεδρος της Ελβετικής Εθνικής Τράπεζας, Τόμας Τζόρνταν πιστεύει ότι ένα ισχυρότερο φράγκο απειλεί τις εξαγωγές.

Καναδάς

Η Τράπεζα του Καναδά πραγματοποίησε την τρίτη διαδοχική μείωση στις 4 Σεπτεμβρίου στο 4,25% και άλλη μια μείωση κατά 25 μονάδες βάσης τον Οκτώβριο είναι σχεδόν σίγουρη.

Η έντονη αύξηση του πληθυσμού έχει συμβάλει στην άνοδο της ανεργίας στο 6,6% και η Τράπεζα του Καναδά θεωρεί ότι ο πληθωρισμός θα ξεπεράσει τον στόχο του 2%.

Σουηδία

Η Riksbank της Σουηδίας, η οποία άρχισε να μειώνει τα επιτόκια τον Μάιο, αφού οι διαδοχικές αυξήσεις της συνέτριψαν τον πληθωρισμό αλλά αποδυνάμωσαν την οικονομία, αναμένεται να μειώσει το κόστος δανεισμού κατά τουλάχιστον άλλες 25 μονάδες βάσης στις 25 Σεπτεμβρίου.

Τα σουηδικά επιτόκια βρίσκονται στο 3,5%, αλλά ο ετήσιος πληθωρισμός έχει σταθεροποιηθεί κάτω από τον στόχο της Riksbank για 2%.

Βρετανία

Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να διατηρήσει το κόστος δανεισμού αναφοράς στο 5% στις 19 Σεπτεμβρίου, μετά την πρώτη της μείωση σε αυτόν τον κύκλο τον Αύγουστο.

Ο επίμονος πληθωρισμός των υπηρεσιών υποδηλώνει ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα χαλαρώσει πιο αργά από τη Fed και την ΕΚΤ. Οι αγορές υπολογίζουν σε μόνο μία ακόμη μείωση κατά ένα τέταρτο της μονάδας το 2024, πιθανότατα τον Νοέμβριο.

Νέα Ζηλανδία

Η σύμβαση για τριμηνιαία αντί για μηνιαία στοιχεία για το ΑΕΠ και τον πληθωρισμό έχει μπερδέψει την κεντρική τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας και τους παρατηρητές της εγχώριας αγοράς.

Η Κεντρική Τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας μείωσε τον Αύγουστο τα επιτόκια για πρώτη φορά σε αυτόν τον κύκλο στο 5,25%, ένα χρόνο νωρίτερα από ό,τι προέβλεπαν οι δικές της προβλέψεις. Οι αγορές προβλέπουν άλλη μια μείωση κατά ένα τέταρτο της μονάδας τον Οκτώβριο.

ΗΠΑ

Η επόμενη απόφαση για τα επιτόκια της Fed είναι στις 18 Σεπτεμβρίου και οι αγορές έχουν καταληφθεί από την προοπτική της πρώτης μείωσης των αμερικανικών επιτοκίων από το 2020.

Τα σχόλια των φορέων χάραξης πολιτικής σηματοδοτούν ότι μια μείωση έρχεται, χωρίς να υποδηλώνουν ότι αυτή χρειάζεται, αφού η οικονομία παραπαίει στην ύφεση.

Οι αγορές εκτιμούν ότι μια μείωση κατά 25 μονάδες βάσης την επόμενη εβδομάδα είναι πιο πιθανή από μια μεγαλύτερη μείωση κατά 50 μονάδες βάσης, αφού τα στοιχεία της Τετάρτης έδειξαν κάποια σταθερότητα στον υποκείμενο πληθωρισμό.

Εκτιμούν επίσης περίπου 100 μ.β. μείωση μέχρι το τέλος του έτους, ενώ οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προβλέπουν ότι θα φτάσει μέχρι τις 75 μ.β.

Νορβηγία

Η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας, η οποία συνεδριάζει την επόμενη εβδομάδα, εμφανίζεται πιο αυστηρή.

Τον Αύγουστο άφησε τα επιτόκια σε παραμονή σε υψηλό 16 ετών, στο 4,5%, και δήλωσε ότι θα χρειαστεί πιθανότατα αυστηρή στάση για «κάποιο χρονικό διάστημα» προκειμένου να περιοριστεί ο πληθωρισμός, ο οποίος εξακολουθεί να υπερβαίνει τον στόχο της τράπεζας για 2%.

Οι αγορές υπολογίζουν μια πρώτη μείωση των επιτοκίων μόνο τον Δεκέμβριο, πράγμα που σημαίνει ότι ο κύκλος χαλάρωσης της Νορβηγίας θα ξεκινήσει πιθανότατα πολύ μετά τους ομολόγους της.

Αυστραλία

Η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας έχει διατηρήσει τα επιτόκια στο 4,35% από τον περασμένο Νοέμβριο και πιστεύει ότι ο πληθωρισμός παραμένει σταθερός, αν και τα στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομία δυσκολεύεται.

Οι αγορές δεν βλέπουν περισσότερες από 50% πιθανότητες μείωσης των επιτοκίων μέχρι τον Δεκέμβριο.

Ιαπωνία

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας αποτελεί εξαίρεση, καθώς αύξησε τα επιτόκια δύο φορές φέτος, καθώς ο πληθωρισμός αυξάνεται.

Η αύξηση των επιτοκίων της τον Ιούλιο αιφνιδίασε τις αγορές, επιδεινώνοντας το ξεπούλημα των ιαπωνικών μετοχών και την άνοδο του γεν. Η Τράπεζα της Ιαπωνίας λέει ότι θα κινηθεί προσεκτικά για να διασφαλίσει ότι οι ασταθείς αγορές δεν θα βλάψουν τις επιχειρήσεις. Αναμένεται να αφήσει τα επιτόκια αμετάβλητα στο 0,25% την επόμενη εβδομάδα. Οι αγορές και οι οικονομολόγοι αναμένουν άλλη μια αύξηση μέχρι το τέλος του έτους.

Διαβάστε Επίσης