Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΈντονες αντιδράσεις για τα αυξημένα δανειστικά επιτόκια των τραπεζών

Έντονες αντιδράσεις για τα αυξημένα δανειστικά επιτόκια των τραπεζών

Ενεργούν ως κράτος εν κράτει οι τραπεζίτες, με τα προνόμια που τους δόθηκαν από τα κόμματα της Δεξιάς

-

Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσαν οι νέες αυξήσεις που επέβαλαν οι τράπεζες στην Κύπρο στα δανειστικά επιτόκια, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ετοιμάζεται για τη δεύτερη μείωση τους, εντός του 2024!

Οι αντιδράσεις των κομμάτων ακολουθούν τα στοιχεία που ανακοίνωσαν τις προηγούμενες μέρες, τόσο η Κεντρική Τράπεζα, όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), με βάση τα οποία τα δανειστικά επιτόκια παρουσιάζουν αύξηση σε αντίθεση με τα καταθετικά επιτόκια που υποχωρούν, ενώ την ίδια στιγμή, τα μέσα δανειστικά επιτόκια στην Κύπρο, είναι από τα ψηλότερα στην ΕΕ.

Με βάση τα στοιχεία της ΕΚΤ, το μέσο επιτόκιο δανείου για αγορά κατοικίας στην Κύπρο είναι το τέταρτο υψηλότερο στην ευρωζώνη και το επιτόκιο για επιχειρηματικά δάνεια το έβδομο υψηλότερο, ενώ η Κύπρος διαθέτει το τρίτο χαμηλότερο καταθετικό επιτόκιο ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, το δανειστικό επιτόκιο για καταναλωτικά δάνεια αυξήθηκε στο 6,67% τον Ιούλιο του 2024 από 6,18% τον Ιούνιο, το δανειστικό επιτόκιο για αγορά κατοικίας αυξήθηκε στο 4,59% από 4,52% και το δανειστικό επιτόκιο προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες για ποσά μέχρι 1 εκατ. αυξήθηκε στο 5,57% από 5,45%.

Το δανειστικό επιτόκιο προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες για ποσά άνω του 1 εκατ. αυξήθηκε στο 5,64% τον Ιούλιο από 5,33%.

Αντίθετα, το επιτόκιο καταθέσεων προθεσμίας έως ενός έτους από νοικοκυριά μειώθηκε στο 1,96% για τον Ιούλιο από 2017% ένα μήνα πριν και το αντίστοιχο επιτόκιο καταθέσεων από μη χρηματοδοτικές εταιρείες μειώθηκε στο 2,28% από 2,35%.

  • Σημειώνεται ότι την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου, εκτός απροόπτου, η ΕΚΤ θα προχωρήσει με την δεύτερη μείωση επιτοκίων μετά τις τελευταίες ενδείξεις που έλαβε για περαιτέρω υποχώρηση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη στο 2,2% τον Αύγουστο και πιο κοντά στον στόχο του 2%.

ΑΚΡΑΙΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ

ΑΠΟ ΑΝΟΔΙΚΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ

Το ΑΚΕΛ με ανακοίνωση του καταγγέλλει «ακραία εκμετάλλευση της κοινωνίας από τις νέες αυξήσεις επιτοκίων», σημειώνοντας ότι «την ώρα που η ΕΚΤ άρχισε να μειώνει τα δανειστικά επιτόκια, στην Κύπρο οι τράπεζες σε πλήρη αντιδιαστολή με αυτή την κατεύθυνση, τα αυξάνουν».

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι «η εικόνα αποτυπώνει την ακραία εκμετάλλευση νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις τράπεζες, που βρίσκει πρόσφορο έδαφος στην πολιτική ανοχής που ακολουθούν κυβέρνηση Χριστοδουλίδη και πολιτικά κόμματα, τα οποία προφανώς δεν κουράζονται να ψηφίζουν υπέρ των τραπεζών».

Πρόκληση, προστίθεται, συνιστά επίσης το γεγονός ότι ενώ η κοινωνία συνεχίζει να δοκιμάζεται από την ακρίβεια και το αυξημένο κόστος διαβίωσης σε τρόφιμα, ηλεκτρισμό και ενοίκια, οι τράπεζες καταγράφουν ακόμα μεγαλύτερα κέρδη το 2024 σε σχέση με τα ήδη πρωτοφανή κέρδη μαμούθ του 2023. 

Το ΑΚΕΛ δεν συμβιβάζεται με την πολιτική συγκάλυψης της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη και επιμένει στην ανάγκη οι τράπεζες να επιστρέψουν μέρος των υπερκερδών τους πίσω στην κοινωνία. Για αυτό και ζητά όπως προχωρήσει άμεσα προς ψήφιση η πρόταση που βρίσκεται ενώπιον της Βουλής, για δημιουργία ταμείου στήριξης κοινωνίας και δανειοληπτών με έσοδα μεταξύ άλλων από τη φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών.

Είναι ξεκάθαρο ότι κανείς δεν αναμένει ότι οι τράπεζες θα αλλάξουν ουσιαστικά την στάση τους. Η κοινωνία όμως αναμένει ότι κυβέρνηση και πολιτικά κόμματα θα δώσουν με τις πράξεις τους απάντηση σε ένα απλό δίλλημα: Έχουν πραγματική πρόθεση να στηρίξουν την κοινωνία ή θα συνεχίζουν να παραμένουν πολιτικοί προστάτες των συμφερόντων των τραπεζών;

Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΣΥ…

Θυμηδία προκαλεί η υποκριτική στάση του ΔΗΣΥ, του κόμματος του κεφαλαίου το οποίο είχε πρωτοστατήσει στη ψήφιση στη Βουλή νομοθεσιών που έδωσαν το ελεύθερο στους τραπεζίτες να ενεργούν αυθαίρετα και να μην ρωτούν κανένα επιβάλλοντας αυξήσεις στα δανειστικά επιτόκια ενώ κρατούν στο κατώτατο σημείο τα καταθετικά αισχροκερδώντας σε βάρος του λαού και των επιχειρήσεων. 

Χύνοντας κροκοδείλια δάκρυα σε ανακοίνωση το ΔΗΣΥ αναφέρει ότι η τάση των στοιχείων της ΚΤ για σταδιακή αύξηση των δανειστικών επιτοκίων και μείωση των καταθετικών εκ μέρους των εμπορικών τραπεζών, «είναι απαράδεκτη και προκλητική»…

«Τούτο καθίσταται ακόμη πιο προκλητικό, δεδομένου ότι στην παρούσα φάση η κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι για μείωση των δανειστικών επιτοκίων», επισημαίνει ο ΔΗΣΥ καλώντας τις τράπεζες να αντιληφθούν ότι «προκαλούν την κοινωνία, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις».

«Οφείλουν να αντιληφθούν ότι ευρισκόμενες σε συνεχή δυσαρμονία με το δημόσιο συμφέρον, δεν μπορεί παρά να υπάρξει σοβαρή αντίδραση», καταλήγει.

Λόγια του αέρα από το κόμμα του κεφαλαίου. Αοριστολογεί την ώρα που αρνείται να ταχθεί υπέρ της ψήφισης της νομοθεσίας που κατέθεσε στη Βουλή το ΑΚΕΛ για φορολόγηση των υπερκερδών που αποδεδειγμένα πραγματοποιούν οι τράπεζες.

Οι ηγεσίες του ΔΗΣΥ και των άλλων κομμάτων τα οποία… κατακεραυνώνουν τις τράπεζες, έχουν την ευκαιρία να αποδείξουν στην πράξη εάν εννοούν όσα λένε.

Διαβάστε Επίσης