Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕνεργούν ως λαμόγια των τραπεζών οι κυβερνώντες!

Ενεργούν ως λαμόγια των τραπεζών οι κυβερνώντες!

Με την ανοχή τους, οι τραπεζίτες πραγματοποιούν υπερκέρδη και δεν τους «πιάνει» καν ο φόρος Ιδού η Ρόδος: Θα συγκατατεθούν για αλλαγή της νομοθεσίας;

-

Πριν από μήνες ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός μιλώντας στο ΡΙΚ είχε πει: «Κάνουμε τους υπολογισμούς μας και ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ θα ανακοινώσουμε μέτρα για ανακούφιση όσων δυσκολεύονται αλλά αυτά τα μέτρα θα είναι στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους και τα πιο τα πιο αποτελεσματικά μέτρα είναι τα στοχευμένα διότι εκτός από την ακρίβεια έχουμε να αντιμετωπίσουμε και πάρα πολλές άλλες δυσκολίες όπως την υποχρέωση μέχρι τέλους του 2026 να φθάσουμε το δημόσιο χρέος στο 60%, να ικανοποιήσουμε τις οικονομικές απαιτήσεις τους δείκτες του χρέους και του ελλείμματος  και ότι πρέπει το δημοσιονομικό ισοζύγιο να διατηρηθεί πλεονασματικό για να μην μπούμε σε άλλες περιπέτειες». 

Με λίγα λόγια μας λεν ορθά – κοφτά ότι το μόνο που τους νοιάζει είναι πως να παραφουσκώνουν τα ταμεία του κράτους με  εκατομμυρίων ευρώ από την ακρίβεια και τον αυξημένο ΦΠΑ στα καύσιμα, τον ηλεκτρισμό, στα τρόφιμα,  ενώ έχουν αφήσει τον λαό έρμαιο και απροστάτευτο στον καθορισμό τιμών και στα φαινόμενα αισχροκέρδειας μιας δράκας μεγαλοκαρχαριών μαζί με τις προστατευόμενες τους ιδιωτικές τράπεζες. 

Αυτή τη βδομάδα σε δυο περιπτώσεις, σε συνέντευξη του σε καθημερινή εφημερίδα και σε παγκύπριο τηλεοπτικό κανάλι,  είπε ότι κύριο μέλημα τους είναι το δάνειο ύψους €6,3 δισεκατομμυρίων που οφείλεται από το σύνολο  των €7,5 δισεκατομμυρίων που η κυβέρνηση Αναστασιάδη πήρε από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και εμείς τους υπενθυμίζουμε ότι ο συγκεκριμένος δανεισμός ήταν  για διάσωση των τραπεζών  και ότι μεγάλο μέρος αυτού του δανείου μέχρι το 2030 θα εξοφληθεί από τα… πλεονάσματα του κράτους αρχίζοντας από το 2025. 

΄Οταν μιλούν για πλεονάσματα σε αυτά εκτός από τους φόρους συμπεριλαμβάνουν και τα  €300 εκατομμύρια πρόστιμο στην Ε.Ε. που πληρώνουμε κάθε χρόνο ως καταναλωτές για ρύπους  και μετά αυτά τα εκατομμύρια επιστρέφονται πίσω στο κράτος για να χρησιμοποιηθούν για αποφόρτιση των καταναλωτών από την ενεργειακή κρίση και την αύξηση των τιμών αλλά κανείς δεν ξέρει που τελικά καταλήγουν; 

Μήπως εννοούν ότι το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων είναι εκεί και μπορούν να δανείζονται ανά πάση στιγμή; Και ας μην ξεχνούμε ότι σε 18 μήνες διακυβέρνησης Χριστοδουλίδη δανείστηκαν από το ΤΚΑ €1,4 δισεκατομμύριο.

  • Μήπως στα πλεονάσματα συμπεριλαμβάνουν και μέρος του νέου δανεισμού που προβαίνουν;

ΤΑ ΧΡΩΣΤΟΥΜΕΝΑ…

Για του λόγου το αληθές σας παραθέτουμε με  αριθμούς τον δανεισμό στον οποίο έχουν προβεί από το 2013, τόσον εξωτερικό όσον και εσωτερικό  με τις μεγαλύτερες αποπληρωμές να είναι μεταξύ 2025 και 2049! 

Ας μην ξεχνούμε ότι στις 18 Ιουνίου  η κυβέρνηση έκδωσε 7ετες ομόλογο (δανεισμό)  ύψους  €1 δισεκατομμυρίου και εξόφλησε ομόλογο ύψους €850 εκατομμυρίων που έληγε στο τέλος του ίδιου μήνα και τα €150 εκατομμύρια παρέμειναν στα ταμείο του κράτους.

  • Την τετραετία 2025-2028  το χρέος που λήγει  ανέρχεται στα €7,3 δισεκατομμύρια χωρίς να υπολογίζονται οι ανάγκες που  πιθανόν θα προκύψουν
  • Μεταξύ των ετών 2029-2033 θα πρέπει να εξοφληθεί δανεισμός που λήγει ύψους €10,6 δισεκατομυρίων
  • Απο το 2034 μέχρι το …. 2049  εξόφληση δανεισμού ύψους €8,3 δισεκατομμυρίων

Και σε αυτά τα ποσά δεν συμπεριλαμβάνονται οι ετήσιοι τόκοι που με τα σημερινά δεδομένα ανέρχονται στο €1,1 δισεκατομμύριο ούτε σε αυτό τον δανεισμό συμπεριλαμβάνονται τα €10,6 δισεκατομμύρια που οφείλονται στο ΤΚΑ!

Κύριοι κυβερνώντες ιδού η Ρόδος! Αντί να πληρώνουν οι φορολογούμενοι πολίτες τον δανεισμό για διάσωση των ιδιωτικών τραπεζών, γιατί να μην πληρώνουν οι ίδιες τώρα που παρουσιάζουν υπερκέρδη. Κι όμως μπορεί να γίνει με ψήφιση νομοθεσίας για φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών.  Τι πραγματικά σας φοβίζει; Μήπως γιατί είναι οι διοικήσεις των τραπεζών που κάνουν κουμάντο σε αυτό τον τόπο;

Παυλίνα ΠΑΥΛΟΥ

Διαβάστε Επίσης