Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΚάτω από το μέσο όρο στους τομείς της έρευνας και της ανάπτυξης!

Κάτω από το μέσο όρο στους τομείς της έρευνας και της ανάπτυξης!

Οι κυβερνώντες έχουν άλλα ν’ ασχολούνται, με τα βολέματα, με το ρουσφέτι και τις εξυπηρετήσεις φίλων και κουμπάρων. Που να βρουν χρόνο για προώθηση της έρευνας και της ανάπτυξης…

-

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησε η  Στατιστική Υπηρεσία για τον καταρτισμό στοιχείων για την επιστημονική έρευνα και πειραματική ανάπτυξη, οι συνολικές δαπάνες  υπολογίζονται μόνο στα €207 εκατομμύρια που αντιστοιχεί μόλις στο 0,75% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. 

Το ποσοστό στα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ ανέρχεται κατά μέσο όρο στο 2,24% με τους ψηλότερους ρυθμούς να αντιστοιχούν στην Σουηδία και στο Βέλγιο με  3,43%,  την Αυστρία 3,40%,  ενώ στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται η Ρουμανία με 0,46%, η Μάλτα με 0,60%, η Λετονία με 0,74% και η Κύπρος με 0,75%!

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία η χώρα μας βρίσκεται κάτω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο σε ότι αφορά την κατά κεφαλή δαπάνη στους τομείς της έρευνας και ανάπτυξης και υπολογίζεται στα €127,40 ανά άτομο ενώ ο αντίστοιχος μέσος ευρωπαϊκός είναι στα €262,70  και μόλις που φτάνει   στο 0,88% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι στο  2,26%.

Προφανώς οι εδώ κυβερνώντες έχουν άλλα ν’ ασχολούνται, με τα βολέματα, με το ρουσφέτι και τις εξυπηρετήσεις φίλων και κουμπάρων. Που να βρουν χρόνο για προώθηση της έρευνας και της ανάπτυξης σε παραγωγικούς τομείς της οικονομίας που θα δημιουργούσαν και θέσεις εργασίας…

Παυλίνα ΠΑΥΛΟΥ

Διαβάστε Επίσης