Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΓΝΩΜΕΣΤυφλή υπακοή στους ΝΑΤΟϊκούς «στρατηγικούς συμμάχους» τους και υποκριτικές ενδοκυβερνητικές κόντρες

Τυφλή υπακοή στους ΝΑΤΟϊκούς «στρατηγικούς συμμάχους» τους και υποκριτικές ενδοκυβερνητικές κόντρες

Αυτοεξευτελίζονται στα μάτια των ξένων και προκαλούν ζημιά στην υπόθεση της Κύπρου!

-

Του Πέτρου Χ. ΠΑΣΙΑ

Στο ίδιο έργο θεατές στη διαχείριση του Κυπριακού από την ηγεσία της Ελληνοκυπριακής Κοινότητας με τον ηγέτη της και Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, τα συγκυβερνώντα κόμματα ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ, ΕΔΕΚ και τις συμμαχικές πολιτικές δυνάμεις του ΔΗΣΥ και του ακροδεξιού ΕΛΑΜ που καταφεύγουν, συντονισμένα, στην τακτική του «καλού και του κακού», προσπαθώντας να ξεγελούν τους πάντες και στο εσωτερικό και διεθνώς. Το μόνο που όλοι πλέον, τους έχουν πάρει χαμπάρι και δεν πιάνουν τα επικοινωνιακά κόλπα που αφήνουν  να διαιωνίζεται το βολικό για τους ίδιους διχοτομικό στάτους κβο!

Σε μια περίοδο κατά την οποία η αξιοπιστία της κυβέρνησης και του ίδιου του Νίκου Χριστοδουλίδη με βάση έρευνες της κοινής γνώμης, βρίσκεται στο ναδίρ, το Προεδρικό επιμένει στη γραμμή της επικοινωνιακής διαχείρισης του προβλήματος, έστω κι αν  γνωρίζει πως με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί στην παγίωση του διχοτομικού στάτους κβο, με διπλωμάτες ξένων πρεσβειών στη Λευκωσία να ενισχύουν την πεποίθηση τους πως ούτε με την παρούσα κυβέρνηση είναι δυνατό να υπάρξουν εξελίξεις στο Κυπριακό.

ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΟΔΗΓΟΥΝ

ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΟΔΕΥΕΙ ΚΑΙ Ο ΕΡΣΙΝ ΤΑΤΑΡ…

Οι ξένοι που παρακολουθούν τα όσα συμβαίνουν στην Κύπρο θεωρούν ότι με αυτή την ατζέντα ενισχύεται η πεποίθηση ότι επιχειρείται έντεχνα να οδηγηθεί σε ναυάγιο και η νέα προσπάθεια για επανέναρξη διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, όπου ακριβώς αποβλέπουν και οι ενέργειες του  εθνικιστή Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν  Τατάρ. Η διαφορά μεταξύ των ηγετών των δυο Κυπριακών Κοινοτήτων είναι πως ο Ερσίν Τατάρ έχοντας την πλήρη κάλυψη και πολιτική στήριξη του Προέδρου της Τουρκίας Ερτζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν έχει λόγους και δεν κρύβει τις διχοτομικές του τοποθετήσεις προβάλλοντας προκλητικά τη θέση για «λύση δυο κρατών».

  • Ο Νίκος Χριστοδουλίδης που συνεχίζει να βρίσκεται στη διαχείριση του Κυπριακού αλλά πλέον από τη θέση του ηγέτη της Κοινότητας του μετά την εκλογή του στην προεδρία του κράτους, δεν κάνει τίποτα απολύτως διαφορετικό από εκείνο που έκανε ως υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ.

Ακολουθεί την ίδια γραμμή που δεν οδηγεί πουθενά. Μάλιστα αξιοποιεί και τη συμμετοχή ή έστω τη στήριξη όπως λέει ο ίδιος κομμάτων που εναντιώνονται στη λύση με βάση το συμφωνημένο πλαίσιο.

 Έτσι βγαίνουν δημόσια κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση του, είτε με επίσημες ανακοινώσεις είτε με δηλώσεις βουλευτών και ηγετικών στελεχών τους και εμφανίζονται να διαφωνούν με την «επίσημη γραμμή» τάχατες του Προέδρου και της κυβέρνησης του και ο Νίκος Χριστοδουλίδης  κάνει τον «ανήξερο».

Αν είναι ποτέ δυνατό στο ΠΡΩΤΟ πολιτικό θέμα της χώρας, το Κυπριακό να διαφωνούν κάθετα και υποτίθεται να του ζητούν δημόσια και να μην… αντιδρά.

  • Εκτός κι αν όλα είναι στημένα. Να βγαίνουν οι κυβερνητικοί εταίροι να «διαφωνούν», να του… ασκούν πιέσεις για να έχει το άλλοθι να μην αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και να παραμένει γαντζωμένος σε τοποθετήσεις που δεν δημιουργούν προοπτικές να σπάσει το αδιέξοδο στο Κυπριακό.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ Γ.Γ. ΤΟΥ ΟΗΕ ΑΛΛΑ….

H απογοητευτική στάση τόσο του Ερσίν Τατάρ όσο και του Νίκου Χριστοδουλίδη καταγράφεται με την πρώτη δημόσια αντίδραση τους στην πρόσκληση του Γ.Γ.του ΟΗΕ Αντώνιο Γκουτέρες για τριμερή συνάντηση στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο.

Ωρυόμενος σχεδόν ο Τατάρ στο περιθώριο συνάντησης με επιχειρηματίες στο Μπάρτιν της βόρειας Τουρκίας, ανακοινώνοντας ότι δέχτηκε τηλεφώνημα από τα Ηνωμένα Έθνη για να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου, λέγοντας ότι απάντησε πως «θα καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μόνο με την επιβεβαίωση της κυριαρχικής ισότητας και της κρατικής μας υπόστασης’. Γι’ αυτό, αυτό περιμένουμε τώρα» και επανέλαβε τη θέση για «λύση δυο κρατών»!

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος  Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης βρίσκεται σε διαρκή επαφή και επικοινωνία με τη Γενική Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών εδώ και καιρό.  Μοναδικός στόχος, πρόσθεσε, παραμένει η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έχουν διακοπεί, στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, του μέχρι σήμερα κεκτημένου των συνομιλιών καθώς και των αρχών και αξιών της  ΕΕ.

Οτιδήποτε εκφεύγει αυτού το πλαισίου δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ούτε από την ελληνοκυπριακή πλευρά, ούτε από τη διεθνή κοινότητα, όπως κατ’ επανάληψη έχει επισημανθεί»…

Πουθενά η αναφορά έστω στη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία και στο Πλαίσιο Γκουτέρες. Αντίθετα, όπως και ο Τατάρ, και ο Νίκος Χριστοδουλίδης προσθέτει τη δική του «ουρά» στην επωδό για συνέχιση των συνομιλίων από το σημείο που διακόπηκαν.

Και ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί τι αναμένεται! Σκοτώνουν εν τη γενέσει της και τη νέα πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών!

ΤΥΦΛΗ ΥΠΑΚΟΗ ΣΤΟΥΣ ΝΑΤΟΪΚΟΥΣ

ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ ΚΑΙ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ…

Ένα νέο επεισόδιο του παιχνιδιού του «καλού και του κακού» μέσα στο κυβερνητικό στρατόπεδο παρακολουθούμε αυτές τις μέρες και με το ζήτημα της αποδοχής από την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας της συμμετοχής του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, στο άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. που θα συνέλθει στις 29 Αυγούστου 2024, στις Βρυξέλλες.

Στελέχη των συμπολιτευόμενων κομμάτων πνέουν τάχατες τα μένεα εναντίον της κυβέρνησης για την ενέργεια αυτή, τη στιγμή που τον περασμένο Φεβρουάριο που συγκλήθηκε το προηγούμενο Άτυπο Συμβούλιο η κυβέρνηση δεν έδωσε τη συγκατάθεση για συμμετοχή του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών. Υπενθυμίζεται ότι τότε ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, είχε δηλώσει ότι για να δοθεί η έγκριση, θα πρέπει να Τουρκία να κάνει συγκεκριμένα βήματα για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.

Συγκυβερνώντα κόμματα εξέφραζαν την απορία κατά πόσο έχει αλλάξει η στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό και ποια έμπρακτα βήματα έχει κάνει για να οδηγήσουν την κυβέρνηση να δώσει το πράσινο φως στη συμμετοχή του Χακάν Φιντάν και της Τουρκίας στο επικείμενο άτυπο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ στις Βρυξέλες.

  • Σύμφωνα με διπλωματικούς και πολιτικούς παρατηρητές πρόκειται για χειρίστου είδους πολιτική υποκρισία των συγκυβερνώντων.

Όλοι στο κυβερνητικό στρατόπεδο και στις ηγεσίες των συνοδοιπορούντων κομμάτων ΔΗΣΥ και ΕΛΑΜ γνωρίζουν πως αυτό που άλλαξε από το Φεβρουάριο μέχρι σήμερα είναι οι οδηγίες που έλαβε ο Πρόεδρος και η κυβέρνηση του από τους Αμερικανούς και ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους τους να άρουν το βέτο επικαλούμενοι τα «ύψιστα συμφέροντα» του δυτικού κόσμου μέσα στο νέο  περιβάλλον όπως διαμορφώνεται διεθνώς.

  • Και όπως πάντα ο Νίκος Χριστοδουλίδης επιβεβαίωσε ότι ανήκει στη συνομοταξία των πολιτικών που έμαθαν να λένε πάντα στους Αμερικανούς το…. «πατριωτικό» Yes sir”!

Οι πληροφορίες μας από το Λόφο του Προεδρικού είναι πως όλα κόμματα της συγκυβέρνησης όλο αυτό το χρονικό διάστημα τηρούνταν ενήμερα. Τώρα γιατί η ΕΔΕΚ εξέδωσε ανακοίνωση χαρακτηρίζοντας «λανθασμένη κίνηση στρατηγικής και τακτικής την χωρίς ανταλλάγματα ενέργεια της κυβέρνησης», δυο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν: Είτε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δεν λογαριάζει και δεν ενημερώνει τον Μαρίνο Σιζόπουλο είτε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ ενήργησε, υποκριτικά, για να προλάβει εσωκομματικές αντιδράσεις.

Στο ΔΗΚΟ βουλευτές και στελέχη του κόμματος, περιλαμβανομένων των Χρίστου Ορφανίδη,  Παύλου Μυλωνά και Ζαχαρία Κουλία, ζητούν από τον πρόεδρο τους Νικόλα Παπαδόπουλο να ενημερωθούν…

Και επειδή ο κ. Παπαδόπουλο, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές του Προεδρικού, είναι πολύ καλά ενημερωμένος εκφράζονται εκτιμήσεις πως όλα αυτά συμβαίνουν στοχευμένα. Αποβλέπουν από τη μια να κρατούνται οι εσωκομματικές ισορροπίες και από την άλλη να «ενισχύεται» όπως θεωρούν η κυβέρνηση στο διάλογο τάχατες με τους εταίρους της στην Ε.Ε. στα διπλωματικά παιχνίδια της τα οποία στο τέλος δεν αποφέρουν κανένα όφελος για την Κύπρο.

 ΠΕΦΤΕΙ ΣΥΝΕΧΩΣ

Η ΔΗΜΟΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

Με τους αλλοπρόσαλλους χειρισμούς και στο Κυπριακό, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι πέφτει συνεχώς η δημοτικότητα του Προέδρου Χριστοδουλίδη, πράγμα που κατέγραψε και δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία RetailZoom για λογαριασμό της εφημερίδας «Πολίτης» σύμφωνα με την οποία η τεράστια πλειοψηφία των πολιτών δεν συμφωνεί με τους χειρισμούς του στο Κυπριακό. Στην ερώτηση πώς αξιολογείται ο τρόπος που εκτελεί τα καθήκοντά του, μόνο το 9% απάντησε «εξαιρετικά» και ένα άλλο 9% «ικανοποιητικά». Μέτρια 21%, μη ικανοποιητικά 28% και καθόλου ικανοποιητικά 33%.

Οι χειρισμοί του στο Κυπριακό μόνο από το 10% κρίνονται ως «εξαιρετικοί» και από ένα άλλο 10% ως «ικανοποιητικοί». Το 60% των ερωτηθέντων αξιολογεί αρνητικά τον τρόπο γενικά εκτελεί τα καθήκοντά του ο ΠτΔ, δεν εγκρίνουν τους χειρισμούς του στο Κυπριακό, αλλά ούτε και την πορεία της κυβέρνησης στα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης.

Διαβάστε Επίσης