Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΑπάτη με φορτιστές αδειάζει τραπεζικούς λογαριασμούς

Απάτη με φορτιστές αδειάζει τραπεζικούς λογαριασμούς

-

Όλα τα είχαν οι ιδιοκτήτες ηλεκτρικών, ο φόβος του να μην μπορούν να συνδέσουν τα αυτοκίνητά τους σε φορτιστές τούς έλειπε. Κι όχι γιατί υπάρχει κίνδυνος να εκδηλωθεί πυρκαγιά (που κι αυτό ισχύει σε ορισμένες περιπτώσεις), αλλά γιατί όταν πάνε να πληρώσουν μπορεί απατεώνες να αδειάσουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους!

Η νέα και πολύ ανησυχητική τάση δεν έρχεται από την Αμερική ή κάποιο άλλο, μακρινό μέρος. Βρίσκεται ήδη στην Ευρώπη έχοντας εκδηλωθεί μέχρι τώρα σε Ισπανία και Ιταλία – πέρα από το Βέλγιο, την Ολλανδία και τη Γερμανία. Περί τίνος πρόκειται; Το ζήτημα περιστρέφεται γύρω από τα QR codes και τις πληρωμές μέσω smartphone. Ενώ κανονικά όταν το σκανάρεις χρεώνεσαι το αντίτιμο της φόρτισης, οι επιτήδειο αντικαθιστούν τα πραγματικά QR codes με ψεύτικα, που καταλήγουν σε δικά τους τερματικά. Με αυτό τον τρόπο ο κάτοχος του EV νομίζει ότι πληρώνει τον ανεφοδιασμό του οχήματος, αλλά στην πραγματικότητα στέλνει τα χρήματά του σε απατεώνες. Και το χειρότερο δεν είναι αυτό.

Αν η απάτη περιοριζόταν στο εκάστοτε αντίτιμο της φόρτισης, πάει στο καλό. Πάλι πρόβλημα θα ήταν, αλλά παρόμοιο με αυτό του να σού αδειάσουν μια prepaid κάρτα σε online συναλλαγή. Δεν θα έχανες χρήματα πάνω από ένα συγκεκριμένο όριο. Το θέμα εδώ, όμως, είναι ότι το κακόβουλο λογισμικό -γιατί ένα τέτοιο κάνει όλη τη «βρωμοδουλειά»- αποκτά πρόσβαση στον λογαριασμό και αν δεν επικοινωνήσει γρήγορα με την τράπεζα το θύμα, μπορεί να «στραγγίξει» μέχρι και το τελευταίο σεντ! Το πλαστό QR code είναι αυτοκόλλητο, το οποίο τοποθετείται πάνω από το κανονικό. Οπότε αν το ελέγξει κάποιος οπτικά ή με το νύχι, φαίνεται. Τεράστια προσοχή, λοιπόν, και καλύτερα πληρωμή με κάρτα, προκειμένου να μην έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις όταν κοιτάξουμε το υπόλοιπο.

Διαβάστε Επίσης