Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ«Σπάζουν κόκκαλα» τα δανειστικά επιτόκια! Αισχροκέρδεια από τις τράπεζες με την  ανοχή...

«Σπάζουν κόκκαλα» τα δανειστικά επιτόκια! Αισχροκέρδεια από τις τράπεζες με την  ανοχή της κυβέρνησης σε βάρος των πολιτών!

Ενώ στην Κύπρο, έχουμε τα τρίτα χαμηλότερα καταθετικά επιτόκια σε σύγκριση με όλες τις χώρες της Ε.Ε.

-

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα καταθετικά επιτόκια στην Κύπρο παραμένουν στον πάτο και είναι τα τρίτα χαμηλότερα στην Ευρωζώνη, με το μέσο όρο στην Ευρωζώνη να φτάνει στο 3,04%,  ενώ τα δανειστικά πετούν με τα μεν στεγαστικά να είναι τα τέταρτα πιο ψηλά στην Ευρωζώνη, τα επιχειρηματικά τα έβδομα πιο ψηλά ενώ για τα καταναλωτικά είναι τα δεύτερα πιο ψηλά. 

 ΄Οσον αφορά τα καταθετικά μόνο οι καταθέσεις που είναι υπό μορφή γραμματίου και συγκεκριμένα αυτά που έχουν διάρκεια ένα χρόνο λαμβάνουν το πενιχρό επιτόκιο που φτάνει στο 2,17% και το αστείο της υπόθεσης είναι από αυτό το «τεράστιο» ποσοστό εισπραχθέντος  τόκου αφαιρείται το 17% για την άμυνα και 1,70% σαν εισφορά για το ΓεΣΥ.

΄Αρα με αυτά τα δεδομένα το καταθετικό επιτόκιο στην χώρα μας έπρεπε να θεωρείται το χαμηλότερο σε όλη την Ευρωζώνη.

 ΄Οσον αφορά τα στεγαστικά δάνεια το μέσο επιτόκιο ανέρχεται στο 4,33% ενώ για τα δάνεια για καταναλωτικούς σκοπούς ανέρχεται στο 6,15% και εδώ σημειώνουμε ότι αναφέρονται στο βασικό δανειστικό επιτόκιο και σε αυτό ΔΕΝ συμπεριλαμβάνεται και το περιθώριο κέρδους των τραπεζών, που για τα μεν στεγαστικά με εξασφάλιση υποθηκευμένο ακίνητο το περιθώριο κέρδους φτάνει μέχρι το 2% ενώ για τα καταναλωτικά δάνεια το περιθώριο κέρδους της τράπεζας φτάνει μέχρι το 3,75% ενώ η μεγάλη σφαγή γίνεται με τις πιστωτικές κάρτες που το σύνολο του επιτοκίου φτάνει μέχρι το 11,50%. 

Κατά τα άλλα οι κυβερνώντες δήθεν προβαίνουν σε «αυστηρές» υποδείξεις προς τις τράπεζες για μείωση μεταξύ των καταθετικών και δανειστικών επιτοκίων την στιγμή που όλοι γνωρίζουμε  ότι είναι οι τράπεζες και το μεγάλο κεφάλαιο που κάνουν κουμάντο  κυβερνούν αυτό τον τόπο!

Ε.ΖΑΠΑΤΑ

Διαβάστε Επίσης