Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗΡΩΣΙΑ: Το ΝΑΤΟ συμμετέχει στην επίθεση στο Κουρσκ με όλους τους τρόπους

ΡΩΣΙΑ: Το ΝΑΤΟ συμμετέχει στην επίθεση στο Κουρσκ με όλους τους τρόπους

Καταγγελία Μόσχας και προειδοποίηση προς τη «Δύση» ότι διακινδυνεύει να προκαλέσει παγκόσμιο πόλεμο!

-

Με κατηγορίες της Μόσχας ότι τα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ συμμετέχουν με σχεδιασμό, εκπαίδευση, εξοπλισμό και στρατιώτες στην ουκρανική εισβολή στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ και «προειδοποιήσεις» για πρόκληση παγκόσμιου πολέμου εξελίσσεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ ο κίνδυνος γενίκευσης μεγαλώνει μέρα με τη μέρα.

Μάλιστα, ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι χαρακτήρισε «μπλόφα» τις «κόκκινες γραμμές» της Ρωσίας και κάλεσε τους ΝΑΤΟικούς «συμμάχους» να επιτρέψουν χτυπήματα με «δυτικά» όπλα βαθιά μέσα στη Ρωσία.

Η επίθεση των ουκρανικών δυνάμεων, που έχει οδηγήσει στην κατάληψη μέρους της περιφέρειας Κουρσκ, προετοιμάστηκε με τη συμμετοχή υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Πολωνίας, συμπέρανε η ρωσική κατασκοπεία, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ιζβέστια».

«Οι μονάδες που συμμετέχουν εκπαιδεύτηκαν στον συντονισμό μάχης σε κέντρα εκπαίδευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Γερμανία», συνεχίζει.

Η ρωσική κατασκοπεία διαβεβαίωσε την εφημερίδα πως έχει «αξιόπιστες πληροφορίες» για τον ισχυρισμό αυτό, χωρίς να αποκαλύψει από ποιες πηγές ούτε να παρουσιάσει τεκμήρια.

Επιπλέον, το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας ισχυρίζεται ότι μισθοφόροι των ΗΠΑ πολεμούν στο πλευρό της Ουκρανίας στην περιοχή του Κουρσκ, ενώ δημοσιογράφοι από πολλά μεγάλα αμερικανικά ΜΜΕ εισήλθαν παράνομα στο ρωσικό έδαφος για να καλύψουν την επίθεση.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε την επιτετραμμένη των ΗΠΑ στη Μόσχα, Στέφανι Χολμς, για να μεταφέρει την έντονη διαμαρτυρία της Μόσχας για τις «προκλητικές ενέργειες των Αμερικανών δημοσιογράφων» και τη «συμμετοχή των αμερικανικών μισθοφόρων στο πλευρό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια της εισβολής τους».

Νωρίτερα, η Ρωσία είχε διαμαρτυρηθεί ότι αμερικανικές ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες (PMCs) πολεμούν στο πλευρό της Ουκρανίας στο Κουρσκ.

«Ολοι οι ξένοι “ειδικοί” και μισθοφόροι που περνούν παράνομα τα σύνορα της χώρας μας γίνονται αυτομάτως νόμιμος στρατιωτικός στόχος για τις Ενοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας», ανέφερε.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ θεωρεί την εμπλοκή των ΗΠΑ «ως άμεσου συμμετέχοντος στη σύγκρουση» και «τέτοιες ενέργειες έρχονται σε αντίθεση με τις δηλώσεις της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν περί μη εμπλοκής στην επίθεση».

Εξάλλου, είναι δεδομένο ότι στην ουκρανική επίθεση στο Κουρσκ χρησιμοποιούνται ΝΑΤΟικά όπλα, όπως άρματα μάχης και τεθωρακισμένα, ενώ χτες ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε πως χρησιμοποίησε αμερικανικά πυραυλικά συστήματα HIMARS για να καταστρέψει τις πλωτές γέφυρες και εξοπλισμό του Μηχανικού στο Κουρσκ, στοχεύοντας υποδομές επιμελητείας.

ΗΠΑ και ΝΑΤΟ διακινδυνεύουν έναν παγκόσμιο πόλεμο

Ο Σ. Τσεμέζοφ, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου πολεμικής βιομηχανίας «Rostec» και στενός συνεργάτης του Ρώσου Προέδρου, Βλ. Πούτιν, σημείωσε ότι οι ΗΠΑ και οι «Δυτικοί» «σύμμαχοί» τους διακινδυνεύουν να προκαλέσουν παγκόσμιο πόλεμο αν η Ουάσιγκτον εξακολουθήσει να «προκαλεί» τη σύγκρουση στην Ουκρανία και να επιτρέπει στο Κίεβο να επιτίθεται στο ρωσικό έδαφος.

Η «Rostec» προμηθεύει πολλά από τα όπλα που χρησιμοποιεί η Ρωσία στον πόλεμο. Ο Τσεμέζοφ δήλωσε ότι η Ρωσία αισθάνεται σίγουρη και έχει αρκετά όπλα δύο και πλέον χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου, που τον χαρακτήρισε «μάχη ανάμεσα στη Δύση και στη Ρωσία».

«Σε μια κατάσταση όπου η Δύση, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, προκαλεί πόλεμο, πρέπει να είμαστε έτοιμοι», ανέφερε στο «Reuters». «Ο τρίτος χρόνος της ειδικής επιχείρησης είναι σε εξέλιξη – η Ρωσία αισθάνεται σίγουρη», είπε, ενώ κανείς «δεν θα μπορούσε να παράσχει ένα χρονικό πλαίσιο για το πότε μπορεί να τελειώσει ο πόλεμος». Κατηγόρησε δε τις ΗΠΑ ότι πυροδοτούν τη σύγκρουση παρέχοντας όπλα στο Κίεβο και επιτρέποντας πλήγματα βαθιά μέσα στη Ρωσία.

«Οσο πιο μακριά πάει, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να συρθεί ο κόσμος σε μια παγκόσμια σύγκρουση. Μοιάζει παράξενο, αλλά οι δυτικές χώρες δεν φαίνεται να καταλαβαίνουν πόσο επικίνδυνο είναι αυτό για εκείνες», είπε.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πούτιν έχει δηλώσει πως μπορεί να αναπτύξει συμβατικούς πυραύλους σε απόσταση βολής από τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους «συμμάχους τους», αν επιτρέψουν στην Ουκρανία να καταφέρει πλήγματα πιο βαθιά στη Ρωσία με «δυτικά» όπλα.

Στο μεταξύ, ο αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμ. Μεντβέντεφ, ξεκαθάρισε ότι εξαιτίας της επίθεσης στο Κουρσκ «δεν θα υπάρξει καμιά άλλη διαπραγμάτευση μέχρι την ολοκληρωτική ήττα του εχθρού».

Η μεγαλύτερη επιδρομή με drones στη Μόσχα

Η Ουκρανία συνεχίζει τις επιθέσεις της στη Ρωσία. Τη νύχτα της Τρίτης η ρωσική πρωτεύουσα έγινε στόχος «μιας από τις μεγαλύτερες» επιθέσεις με ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ανακοίνωσε ο δήμαρχος της Μόσχας, Σ. Σομπιάνιν.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, 11 drones καταστράφηκαν πάνω από το έδαφος της Μόσχας και της περιφέρειάς της.

Συνολικά 45 ουκρανικά drones καταστράφηκαν από τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα πάνω από τις περιφέρειες της Μόσχας, του Μπριάνσκ, του Μπέλγκοροντ, της Καλούγκα και του Κουρσκ, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

Προσωρινοί περιορισμοί επιβλήθηκαν στα αεροδρόμια Βνούκοβο, Ντομοντέντοβο και Ζουκόφσκι.

Ενας πύραυλος καταρρίφθηκε στο δυτικό τμήμα της περιφέρειας του Ροστόφ, στα σύνορα με την Ουκρανία. Οι ουκρανικές δυνάμεις ισχυρίστηκαν ότι έπληξαν ένα αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα S-300.

Μεγάλη επιδρομή πραγματοποίησαν οι ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις στο Κίεβο, ενώ σημειώνονται πολλές ρωσικές επιθέσεις στα μέτωπα των περιοχών Τόρετσκ και Πόκροβσκ, στο Ντονέτσκ. Οι ρωσικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τον οικισμό Ζελάνιε, στην περιοχή Ποκρόβσκ και την κωμόπολη Νιου Γιορκ στην περιοχή του Τορέτσκ, υποστήριξε χτες το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

Οι άμαχοι φεύγουν μαζικά από το Ποκρόφσκ, μπροστά στην προέλαση των ρωσικών δυνάμεων που συνεχίζουν να πλησιάζουν σε αυτόν τον σημαντικό επιμελητειακό κόμβο της ανατολικής Ουκρανίας.

Στη Μολδαβία ο Σολτς, στην Ουκρανία ο Μόντι

Ο Γερμανός καγκελάριος, Ολ. Σολτς, επισκέφτηκε χτες τη Μολδαβία, ένα ακόμη καυτό μέτωπο της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ανατολική Ευρώπη, όπου Ρωσία και «Δύση» ανταγωνίζονται για γεωπολιτική επιρροή.

Ρωσικά στρατεύματα σταθμεύουν στην Υπερδνειστερία από το 1990, περιοχή που ελέγχεται από φιλορώσους αυτονομιστές, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, ενώ η ΕΕ και οι ΗΠΑ προμηθεύουν τη Μολδαβία με «δυτικούς» εξοπλισμούς. Επίσης, είναι υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ χώρα, μαζί με την Ουκρανία.

Ο Γερμανός καγκελάριος δήλωσε από το Κισινάου ότι η Ουκρανία δεν συμβουλεύτηκε τη γερμανική κυβέρνηση για την εισβολή στο Κουρσκ και παράλληλα δεσμεύτηκε πως το Βερολίνο θα συνεχίσει να είναι ο μεγαλύτερος υποστηρικτής του Κιέβου στην Ευρώπη. Η Πρόεδρος της Μολδαβίας, Μάγια Σάντου, με την οποία συναντήθηκε ο Σολτς, δήλωσε ότι η υποστήριξη του Βερολίνου στη χώρα της ενισχύει τη γείτονα Ουκρανία και την ασφάλεια στην περιοχή. Είπε επίσης ότι η Μολδαβία είναι ανοιχτή στις επενδύσεις και κάλεσε τους Γερμανούς επιχειρηματίες να συμμετάσχουν στον πρώτο διαγωνισμό της Μολδαβίας για την παραγωγή Ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές.

Ο Σολτς είχε προγραμματιστεί να συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό της Μολδαβίας, Ντόριν Ρέτσεαν.

Η Γερμανία έχει προσφέρει «οικονομική βοήθεια» 41 εκατομμυρίων ευρώ για να διατεθεί στον τομέα της άμυνας – ασφάλειας στη Μολδαβία από το 2018. Σύμφωνα με το Βερολίνο, κατατάσσεται πέμπτη στον κατάλογο των υποστηρικτών της χώρας.

Προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 20 Οκτώβρη, όταν θα διεξαχθεί επίσης δημοψήφισμα με το ερώτημα εάν η ένταξη στην ΕΕ πρέπει να εγγραφεί ως στόχος της χώρας στο Σύνταγμα.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, θα επιδιώξει να ενισχύσει τη διμερή συνεργασία με την Ουκρανία κατά την επίσκεψή του στο Κίεβο αύριο, Παρασκευή, και θα «μοιραστεί προοπτικές» για την ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης με τη Ρωσία, δήλωσε ο ίδιος πριν από την αναχώρησή του.

Ο Μόντι πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Πολωνία. Σήμερα θα συναντηθεί με τον Πολωνό ομόλογό του, Ντόναλντ Τουσκ, καθώς και με τον Πρόεδρο Αντρζέι Ντούντα.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός, Λι Τσιανγκ, συνεχίζει την επίσκεψή του στη Μόσχα, προτού μεταβεί στη Λευκορωσία. Χτες συναντήθηκε με τον Ρώσο Πρόεδρο, ο οποίος επεσήμανε στη συνέχεια «τα κοινά σχέδια μεγάλης κλίμακας, έργα στον οικονομικό και ανθρωπιστικό τομέα, τα οποία αναμένουμε να διαρκέσουν για πολλά χρόνια».

Πηγή:rizospastis.gr

Διαβάστε Επίσης