Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΜε αλχημείες εμφανίζουν «μειωμένο» το ιδιωτικό χρέος…

Με αλχημείες εμφανίζουν «μειωμένο» το ιδιωτικό χρέος…

Μας κοροϊδεύουν κατάμουτρα, νομίζουν, οι κυβερνώντες και οι επόπτες των τραπεζών…

-

Γράφει: Παυλίνα ΠΑΥΛΟΥ

Νομίζουν πως «μας πουλούν φύκια για μεταξωτές κορδέλες»; Οι κυβερνώντες και οι επόπτες των τραπεζών έχουν την εντύπωση ότι έχουν να κάνουν με ηλίθιους και ότι  μπορούν να μας κοροϊδεύουν κατάμουτρα;

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα αναφορικά με το ιδιωτικό χρέος, μέχρι τον Μάρτη του 2024 καταγράφουν ότι αυτό ανέρχεται στα €19,6  δισεκατομμύρια που αντιστοιχεί στο 65% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) και μάλιστα σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2016 ο δείκτης χρέους παρουσιάζει «αισθητή μείωση» που αγγίζει το 51%!

΄Οσον αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια όπως καταγράφεται στα τέλη του Μάρτη ανέρχονταν στα €39,3 δισεκατομμύρια με τον δείκτη χρέους να βρίσκεται στο 130% του ΑΕΠ και σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2016 ο δείκτης χρέους τους παρουσιάζει «αισθητή μείωση» που αγγίζει το 81%! 

΄Αρα με τους δικούς τους υπολογισμούς το ιδιωτικό χρέος ανέρχεται στο 195% του ΑΕΠ. 

Δεν μας λεν όμως, πως κατάφεραν και «μείωσαν» το ιδιωτικό χρέος που μόνο μείωση δεν είναι!  Σε αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται τα €22,5 δισεκατομμύρια μη εξυπηρετούμενα δάνεια που ξεπουλήθηκαν από τις τράπεζες στις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων  γιατί οι τράπεζες τα έχουν βγάλει από τα βιβλία τους ωσάν και αυτό το ποσό δεν οφείλεται!

  • Καμώνονται ότι δεν γνωρίζουν ότι αυτά τα δάνεια ύψους €22,5 δισεκατομμυρίων παραμένουν στην πραγματική οικονομία και όχι στην εικονική και μαγειρεμένη. 

Σύμφωνα με την έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας την οποία κρατούν σαν επτασφράγιστο μυστικό το 93% αυτών των δανείων δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από τους δανειολήπτες ενώ ποσοστό 85% αυτών των δανείων  είναι τερματισμένα και είτε οι υποθέσεις βρίσκονται στα δικαστήρια είτε προχωρούν με εκποιήσεις!

Καμώνονται ότι δεν είδαν, δεν άκουσαν, δεν διάβασαν την  έκθεση του Μηχανισμού Επαγρύπνησης της ΕΕ   ότι το μεγάλο ιδιωτικό χρέος είναι η μεγαλύτερη ανισορροπία της Κύπρου και είναι το τρίτο  ψηλότερο στην ΕΕ.

ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ

ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ!

Το άλλο παραμύθι που μας πωλούν είναι ότι  το δημόσιο χρέος ανέρχεται στο 79% του ΑΕΠ και ότι  αυτό οφείλεται στην αύξηση του ΑΕΠ.  ΄Εχουμε και λέμε, το δημόσιο χρέος αυτή την στιγμή ανέρχεται στα  €26,2 δισεκατομμύρια και σε αυτό  το… 79% ΔΕΝ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ  οι ετήσιοι τόκοι που ανέρχονται περίπου στο €1,1 δισεκατατομμύριο καθώς και  ποσό ύψους  €10,6 δισεκατομμυρίων που οφείλεται μέχρι στιγμής  στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Οσον αφορά την πονεμένη ιστορία του ΤΚΑ, το κράτος διαχρονικά από ιδρύσεως του δανειζόταν  και καμμιά κυβέρνηση δεν έχει επιστρέψει ούτε σεντ πλην της κυβέρνησης Χριστόφια που άρχισε τις επιστροφές αλλά σταμάτησε όταν μας πήρε από κάτω η τραπεζική κρίση.

Το 2013 η κυβέρνηση Αναστασιάδη παρέλαβε το ΤΚΑ με δανεισμό ύψους €7,2 δισεκατομμύρια το παράδωσε στην διάδοχο κατάσταση στα €9,2 δισεκατομμύρια και μέσα σε 18 μήνες η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη το πέταξε στα €10,6 δισεκατομμύρια και έπεται συνέχεια. 

Δεν λαμβάνουν κανένα υπόψη παρ’ όλες τις αναλογιστές μελέτες και τις εισηγήσεις του Δημοσιονομικού Συμβουλίου για την δημιουργία πραγματικού αποθεματικού και την σταδιακή αποπληρωμή των οφειλών του κράτους παρά μόνο υπόσχονται ότι θα αρχίσουν τις πληρωμές το … 2027! 

ΕΚΤΟΣ ΣΟΥΜΑΣ ΚΑΙ

ΟΙ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ…

Κανονικά στο δημόσιο χρέος έπρεπε να συμπεριλαμβάνονται και οι κρατικές εγγυήσεις που δόθηκαν, γιατί όπως λεν, ο εγγυητής είναι και καλοπληρωτής.  Οι κρατικές εγγυήσεις φτάνουν μέχρι στιγμής τα €4,3 δισεκατομμύρια ευρώ από τα οποία €2,6 δισεκατομμύρια δόθηκαν το 2018 στην Ελληνική Τράπεζα για μεταφορά εξυπηρετούμενων δανείων του Συνεργατισμού σε περίπτωση που μετά την μεταφορά τους… καταστούν μη εξυπηρετούμενα. 

Παγκόσμια πατέντα κουτοπονηριάς που πουθενά στον κόσμο δεν έχει εφαρμοστεί! 

Που ακούστηκε το κράτος να εγγυάται τυχόν ζημιές μιας ιδιωτικής εταιρείας;

Κρατικές εγγυήσεις ύψους €1,7 δισεκατομμυρίων δόθηκαν μέχρι τώρα στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Αναπτύξεως (ΕΤΑ).  Συγκεκριμένα από το 2014 και εντεύθεν το κράτος δανείζεται από την ΕΤΑ και εγγυάται το δανεισμό το οποίο έχει καταλήξει στις δύο συστημικές τράπεζες για παραχώρηση δανεισμού σε μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η μερίδα του λέοντος, πέραν το 90% του ποσού,  κατέληξε στους μεγάλους ομίλους που έχουν υπό την ομπρέλα τους  θυγατρικές εταιρείες τις οποίες βάφτισαν μικρομεσαίες και επωφελούνται από αυτό τον δανεισμό.  Και όλα αυτά γιατί δεν υπάρχει κανένας έλεγχος. 

Εξ όσων είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε μέχρι στιγμής δάνεια που παραχωρήθηκαν ύψους €162 εκατομμύριων είναι μη εξυπηρετούμενα αλλά με διάφορες αλχημείες κρύβουν το πρόβλημα με την εύκολη λύση, δηλαδή κάνουν αναδιαρθρώσεις για χάρη των  αναδιαρθρώσεων νομιζόμενοι ότι μπορούν να ξεγελούν τους πάντες για πολύ καιρό ακόμα. 

  • Πάλι καμώνονται ότι δεν είδαν, δεν άκουσαν, δεν διάβασαν την έκθεση του Μηχανισμού Επαγρύπνησης της ΕΕ ότι και το δημόσιο χρέος, μαζί με το ιδιωτικό, είναι η μεγαλύτερη ανισορροπία της Κύπρου και είναι το 4ο ψηλότερο στην ΕΕ.

Εκείνο που ανησυχεί ακόμα περισσότερο είναι τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας ότι η Κύπρος έχει το υψηλότερο ποσοστό ξένων πιστωτών όσον αφορά το δημόσιο χρέος κατά 94%  και το 96% όσον αφορά το ιδιωτικό χρέος για το 2023  σε σύγκριση με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ.  Για την τύχη του λαού μας τόσο στον πολιτικό όσο και στον οικονομικό τομέα κύριο λόγο  έχουν οι ξένοι

Για αυτό ας πάψουν οι κυβερνώντες   να παραμυθιάζουν τον λαό  γιατί όπως λέει και μια παροιμία «όποιος μαγειρεύει ψέματα στο πιάτο του θα τα βρει και  τρώγονται καλομαγειρεμένα, αλλά η αλήθεια είναι ωμή»!

Διαβάστε Επίσης