Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗΕκκλήσεις άμεσης κατάπαυσης του πυρός για εμβολιασμούς λόγω πολιομυελίτιδας

Εκκλήσεις άμεσης κατάπαυσης του πυρός για εμβολιασμούς λόγω πολιομυελίτιδας

Το Ισραήλ πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή στη συνοικία Al-Zawayda - Η Χαμάς συμφωνεί με εβδομαδιαία εκεχειρία για εμβολιασμό κατά της πολιομυελίτιδας

-

Μαίνεται ο πόλεμος στην Γάζα, ο οποίος έχει προκαλέσει τον θάνατο σε τουλάχιστον 40.074 Παλαιστίνιους και έχει τραυματίσει 92.537, ενώ 69 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες 48 ώρες, ανέφερε ακόμη το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Χθες, ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε ολονύκτια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη συνοικία Al-Zawayda, στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Πολιτική Άμυνα, περισσότεροι από 15 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στην αεροπορική επιδρομή, και ακόμη 12 αγνοούνται κάτω από τα ερείπια ενός κατεστραμμένου κτιρίου.

 Δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν επλήγη χθες Σάββατο σε ισραηλινή αεροπορική επίθεση στην Τζενίν της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, ανακοίνωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας. Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA μετέδωσε πως το αυτοκίνητο επλήγη από «ισραηλινό drone». Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) επιβεβαίωσαν το πλήγμα.

Οι εχθροπραξίες συνεχίζονται και στον Λίβανο. Από την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, σημειώνονται σχεδόν καθημερινά εχθροπραξίες μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, η οποία υποστηρίζει το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και τρεις τραυματίστηκαν από ισραηλινό πλήγμα σε κτίριο κατοικιών, στην πόλη Ναμπατία του νοτίου Λιβάνου, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός

Σε παύση οδηγήθηκαν οι συνομιλίες για εκεχειρία στη Γάζα που διεξάγονταν στην Ντόχα του Κατάρ, με τους διαπραγματευτές να προγραμματίζουν νέα συνάντηση την επόμενη εβδομάδα, σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία για τον τερματισμό των συγκρούσεων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και την απελευθέρωση των υπολοίπων ομήρων.

 Η ομάδα των Ισραηλινών διαπραγματευτών εμφανίστηκε «επιφυλακτικά αισιόδοξη» όσον αφορά την πιθανότητα επίτευξης μιας συμφωνίας για την απελευθέρωση των ομήρων, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε απόψε το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Η ομάδα εξέφρασε επιφυλακτική αισιοδοξία στον πρωθυπουργό αναφορικά με την πιθανότητα επίτευξης μιας συμφωνίας με βάση την τελευταία αμερικανική πρόταση (η οποία βασίζεται στο πλαίσιο της 27ης Μαΐου)» αναφέρεται στην ανακοίνωση, μετά την ολοκλήρωση του τελευταίου γύρου των συνομιλιών για την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, χθες.

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργό πρόσθεσε ότι ελπίζει η πίεση που ασκείται στην οργάνωση Χαμάς από τις ΗΠΑ και τους διεθνείς μεσολαβητές να βοηθήσει ώστε να αρθούν οι αντιρρήσεις της και να επιτευχθεί πρόοδος.

Την Παρασκευή, η Χαμάς είπε ότι απορρίπτει «τις νέες προϋποθέσεις» που θέτει η νέα πρόταση, καταγγέλλοντας τις «αμερικανικές διαταγές».

Εκτιμώντας πως η επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας φαίνεται «πιο κοντά από ποτέ», ο πρόεδρος των ΗΠΑ προειδοποίησε τις εμπλεκόμενες πλευρές να μην υπονομεύσουν την διαδικασία.Ο Τζο Μπάιντεν αναφέρει σε δήλωσή τ ου πως ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπίνκεν μεταβαίνει στη Μέση Ανατολή προκειμένου να υπογραμμίσει πως «με τη διαφαινόμενη πλέον ολοκληρωμένη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των ομήρων, κανείς στην περιοχή δεν θα πρέπει με τις ενέργειές του να υπονομεύσει αυτήν την διαδικασία».

Ο αμερικανός πρόεδρος δεν είχε κρύψει την ενόχλησή του για την αποδιδόμενη στο Ισραήλ επίθεση της 31ης Ιουλίου στην Τεχεράνη, που προκάλεσε τον θάνατο του Ισμαήλ Χανίγια, του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς ο οποίος εμπλεκόταν στις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα. Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν εξάλλου το Ιράν να μην υλοποιήσει τις απειλές του για αντίποινα, οι οποίες έχουν προκαλέσει ανησυχία για ευρύτερη σύρραξη στη Μέση Ανατολή.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν είπε ότι ο ΥΠΕΞ Μπλίνκεν θα επιβεβαιώσει την «ακλόνητη υποστήριξη στην ασφάλεια του Ισραήλ», συνεχίζοντας «τις εντατικές προσπάθειές μας για τη σύναψη αυτής της συμφωνίας».

Οι ΗΠΑ παρουσίασαν μια νέα πρόταση κατά τις συνομιλίες στη Ντόχα, με την υποστήριξη της Αιγύπτου και του Κατάρ, ωστόσο η Χαμάς απέρριψε τους «νέους ισραηλινούς όρους». Οι διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των ομήρων στη Γάζα θα επαναληφθούν στο Κάιρο την επόμενη εβδομάδα.

Άμεση κατάπαυση του πυρός για να εμβολιαστούν παιδια

Το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής ανακοίνωσε χθες ότι εντοπίστηκε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα πολιομυελίτιδας στην πόλη Ντέιρ Αλ Μπάλαχ της Λωρίδας της Γάζας. Πρόκειται για ένα βρέφος 10 μηνών, το οποίο δεν είχε εμβολιαστεί. Στη Λωρίδα της Γάζας δεν είχε καταγραφεί κανένα κρούσμα της νόσου εδώ και 25 χρόνια.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες προέτρεψε όλες τις πλευρές που εμπλέκονται στη σύγκρουση στη Λωρίδα της Γάζας να παράσχουν συγκεκριμένες εγγυήσεις ότι θα προχωρήσουν σε ανθρωπιστικές παύσεις του πυρός προκειμένου να διεξαχθεί εκστρατεία εμβολίου κατά της πολιομυελίτιδας στον παλαιστινιακό θύλακα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στα Ηνωμένα Έθνη, ο Γκουτέρες ζήτησε να δοθούν άμεσα διαβεβαιώσεις και προειδοποίησε ότι η πρόληψη και ο περιορισμός της εξάπλωσης της πολιομυελίτιδας στον θύλακα θα απαιτούσαν μια τεράστια, συντονισμένη και κατεπείγουσα προσπάθεια.

«Ας είμαστε ξεκάθαροι: Το απόλυτο εμβόλιο για την πολιομυελίτιδα είναι η ειρήνη και μια άμεση ανθρωπιστική παύση του πυρός», είπε ο Γκουτέρες. «Αλλά σε κάθε περίπτωση, μια παύση για την αντιμετώπιση της πολιομυελίτιδας είναι απολύτως αναγκαία. Είναι αδύνατο να διεξαχθεί μια εκστρατεία εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας με τον πόλεμο να μαίνεται παντού», πρόσθεσε.

Ο Γκουτέρες είπε ότι ο ΟΗΕ είναι έτοιμος να ξεκινήσει μια εκστρατεία εμβολιασμού στη Γάζα για παιδιά κάτω των 10 ετών, αλλά είπε ότι «οι προκλήσεις είναι σοβαρές». Δεδομένης της καταστροφής που έχει υποστεί ο παλαιστινιακός θύλακας, στον καθένα από τους δύο κύκλους εμβολιασμού θα χρειαστεί να υπάρξει εμβολιαστική κάλυψη κατά τουλάχιστον 95% ώστε να σταματήσει η εξάπλωση και να περιοριστούν τα νέα κρούσματα. Για να επιτύχει η εκστρατεία θα πρέπει να υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς των εμβολίων και ψυκτικών μηχανημάτων σε κάθε στάδιο, να περάσουν στον θύλακα ειδικοί στην ασθένεια, να υπάρξουν αξιόπιστες ιντερνετικές και τηλεφωνικές υπηρεσίες και άλλα στοιχεία.

Η οργάνωση Χαμάς στηρίξει το αίτημα του ΟΗΕ για επταήμερες ανθρωπιστικές παύσεις προκειμένου να εμβολιαστούν τα παιδιά στη Γάζα, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ιζάτ αλ Ρισκ, που είναι μέλος του πολιτικού γραφείου της. Το υπουργείο Υγείας της Γάζας κήρυξε επιδημία πολιομυελίτιδας στον παλαιστινιακό θύλακα τον περασμένο μήνα, επιρρίπτοντας ευθύνες στη συνεχιζόμενη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ.

Η πολιομυελίτιδα εντοπίστηκε στα λύματα στις επαρχίες Ντέιρ αλ Μπάλαχ και Χαν Γιουνίς, σύμφωνα με τον Δρ Χαμίντ Τζαφάρι, ειδικό του ΠΟΥ στην πολιομυελίτιδα, που σε συνέντευξη Τύπου στις αρχές του μήνα υποστήριξε ότι είναι πιθανό ο ιός να κυκλοφορεί από τον Σεπτέμβριο.

Η πολιομυελίτιδα, η οποία μεταδίδεται κυρίως μέσω των κοπράνων και της στοματικής οδού, είναι ένας εξαιρετικά μολυσματικός ιός που μπορεί να εισβάλει στο νευρικό σύστημα και να προκαλέσει παράλυση. Τα παιδιά κάτω των 5 ετών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από την ιογενή νόσο και ειδικά τα βρέφη κάτω των 2 ετών, καθώς οι κανονικές εκστρατείες εμβολιασμού έχουν διαταραχθεί από τον πόλεμο.

Διαβάστε Επίσης