Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ«Αρνούμαστε να πεθάνουμε για τα κέρδη των λίγων!»

«Αρνούμαστε να πεθάνουμε για τα κέρδη των λίγων!»

Διαμαρτυρίες σε ευρωπαϊκά αεροδρόμια με αίτημα τον τερματισμό των ορυκτών καυσίμων έως το 2030 Δράσεις πραγματοποιήθηκαν στην Βρετανία, στην Γερμανία, στην Φιλανδία, στην Ελβετία, στην Ιταλία και στην Ισπανία

-

Κλιματικοί ακτιβιστές προχώρησαν σήμερα το πρωί σε δράσεις διαμαρτυρίας στα αεροδρόμια της Ευρώπης, με τις αρχές να συλλαμβάνουν εννέα ακτιβιστές της βρετανικής οργάνωσης Just Stop Oil στο Χίθροου, οι οποίοι ζητούν τον τερματισμό των ορυκτών καυσίμων έως το 2030.

Η Just Stop Oil ανακοίνωσε ότι οι ακτιβιστές της συνελήφθησαν σε δύο διαφορετικά σημεία σε έναν αυτοκινητόδρομο κοντά στο αεροδρόμιο του Λονδίνου. Η οργάνωση ανάρτησε στο κοινωνικό μέσο X ένα βίντεο που δείχνει την αστυνομία να συλλαμβάνει ακτιβιστές με ποδήλατα. Οι αρχές επιβεβαίωσαν ότι συνέλαβαν εννέα άτομα. Δεν αναφέρθηκαν προβλήματα στο αεροδρόμιο, σύμφωνα με εκπρόσωπο τύπου του Χίθροου.

«Αρνούμαστε να πεθάνουμε για τα ορυκτά καύσιμα. Η συνεχιζόμενη καύση πετρελαίου, αερίου και άνθρακα, ενώ περνάμε μη αναστρέψιμα σημεία που μπορούν να καταστήσουν το κλίμα μας ανεξέλεγκτο, θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα της κοινωνίας μας», δήλωσε ένας εκπρόσωπος της Just Stop Oil σε δελτίο τύπου.

«Οι πολιτικοί ηγέτες πρέπει να δράσουν συνεργαζόμενοι με άλλες χώρες για να δημιουργήσουν μια νομικά δεσμευτική συνθήκη που θα βάλει τέλος στις εξορύξεις και τη χρήση ορυκτών καυσίμων έως το 2030», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Διαμαρτυρίες έλαβαν χώρα σε αεροδρόμια της Ευρώπης, προκαλώντας προβλήματα, σύμφωνα με ξεχωριστό δελτίο τύπου της Just Stop Oil για την οργάνωση Oil Kills.

Σύμφωνα με αυτό το κείμενο, ακτιβιστές της Letzte Generation εισήλθαν στους διαδρόμους απογείωσης-προσγείωσης του αεροδρομίου της Κολωνίας (Γερμανία) αφού έκοψαν την περίφραξη νωρίς το πρωί και κόλλησαν τα χέρια τους στην άσφαλτο, προκαλώντας ακυρώσεις και καθυστερήσεις πτήσεων για τέσσερις ώρες.

Αν και οι πτήσεις επανεκκίνησαν, καθυστερήσεις και ακυρώσεις αναμένονται κατά τη διάρκεια της ημέρας, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του αεροδρομίου. Η αστυνομία της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας ανακοίνωσε ότι υπέβαλε μήνυση εναντίον των ακτιβιστών για επικίνδυνη παρέμβαση στην εναέρια κυκλοφορία. Πρόσφατα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αυστηροποίησε τη νομοθεσία για την ασφάλεια της αεροπλοΐας ακριβώς λόγω τέτοιων περιστατικών και ανάλογες παραβιάσεις επισύρουν πλέον ποινή φυλάκισης έως και δύο ετών.

Η Oil Kills ανέφερε ότι τρεις ακτιβιστές μπήκαν στον διάδρομο προσγείωσης-απογείωσης του αεροδρομίου του Όσλο αφού έκοψαν την περίφραξη και κάθισαν στην άσφαλτο. Η αστυνομία τους απομάκρυνε χωρίς συλλήψεις.

Στη Φινλανδία, εννέα ακτιβιστές εμπόδισαν για λίγο τους ελέγχους ασφαλείας στο αεροδρόμιο του Ελσίνκι, ενώ στη Βαρκελώνη (Ισπανία), οι αρχές απομάκρυναν πέντε ακτιβιστές πριν προλάβουν να κολλήσουν τα χέρια τους στον διάδρομο προσγείωσης.

Στην Ελβετία, στη Ζυρίχη και τη Γενεύη, διαδηλωτές απέκλεισαν δρόμους που οδηγούν σε αεροδρόμια. Πέντε άτομα συνελήφθησαν στη Ζυρίχη.

Τέλος, τέσσερις ακτιβιστές έριξαν πορτοκαλί σκόνη στην αίθουσα αναμονής του αεροδρομίου της Βιέννης, ενώ άλλοι δύο καθυστέρησαν μια πτήση με προορισμό τη Ρώμη αρνούμενοι να καθίσουν στις θέσεις τους πριν την απογείωση, μιλώντας συνεχώς για την υπερθέρμανση του πλανήτη, σύμφωνα με την αυστριακή οργάνωση Last Generation.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Η ΕΝΑΕΡΙΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΔΙΑΚΟΠΗΚΕ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΣΤΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΚΟΛΩΝΙΑΣ/ΒΟΝΝΗΣ, ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ ΚΑΙ ΝΥΡΕΜΒΕΡΓΗΣ

Δυο γερμανικά αεροδρόμια ανέστειλαν προσωρινά τις πτήσεις το Σάββατο όταν ακτιβιστές για το Κλίμα παραβίασαν τον ελεγχόμενο χώρο του αερολιμένα στο πλαίσιο μεγαλύτερης διαμαρτυρίας με στόχο τέσσερα αεροδρόμια της χώρας.

Η οργάνωση Last Generation ανακοίνωσε ότι οκτώ ακτιβιστές διέκοψαν ή περιόρισαν την πτητική δραστηριότητα στα αεροδρόμια του Βερολίνου, της Κολονίας/Βόννης, της Νυρεμβέργης και της Στουτγάρδης και δημοσίευσε φωτογραφίες όπου ακτιβιστές είχαν κολλήσει τα χέρια τους με κόλλα στον ασφαλτοτάπητα του αερολιμένα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι ακτιβιστές δεν εισήλθαν στον διάδρομο απογείωσης/προσγείωσης.

Το αεροδρόμιο της Νυρεμβέργης, σύμφωνα με ανακοίνωσή του στο Facebook, ανέστειλε τις πτήσεις για περίπου μια ώρα εξαιτίας των ακτιβιστών, με αποτέλεσμα έξι πτήσεις να καθυστερήσουν, μία να ακυρωθεί και μία ακόμα να εκτραπεί σε άλλο αερολιμένα. Στο αεροδρόμιο Κολονίας/Βόννης, οι πτήσεις εκτελούνται κανονικά μετά τις 08.25 ώρα Ελλάδας, αφού διεκόπησαν νωρίτερα σήμερα, ενώ και πάλι αναμένεται να υπάρξουν κάποιες καθυστερήσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση του αεροδρομίου μέσω Χ.

 Η αστυνομία βρισκόταν στο αεροδρόμιο του Βερολίνου και ήταν σε θέση να απομακρύνει τους δύο διαδηλωτές που είχαν εισέλθει στην ελεγχόμενη περιοχή ασφαλείας του αερολιμένα, παραβιάζοντας έναν φράκτη, χωρίς να επηρεαστεί η πτητική δραστηριότητα, δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας. Στο αεροδρόμιο της Στουτγάρδης, σύμφωνα με ανακοίνωση της διαχειρίστριας εταιρίας του, δεν επηρεάστηκε η πτητική δραστηριότητα καθώς τα δύο άτομα που μπλόκαραν βοηθητικό διάδρομο συνελήφθησαν άμεσα από την αστυνομία.

Η οργάνωση Last Generation έχει αναφέρει αρκετές χώρες στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική όπου δήλωσε ότι σχεδιάζονται αντίστοιχες κινητοποιήσεις στο πλαίσιο ευρύτερης εκστρατείας, που ζητά από τη γερμανική κυβέρνηση να επιδιώξει να κλειστεί παγκόσμια συμφωνία για τερματισμό της χρήσης πετρελαίου, αερίου και άνθρακα έως το 2030.

Η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ δήλωσε μέσω Χ ότι οι «εγκληματικές ενέργειες» των ακτιβιστών είναι «επικίνδυνες και ανόητες». Σύμφωνα με την ίδια, το υπουργείο έχει προτείνει αυστηρές ποινές φυλάκισης για τέτοιες ενέργειες και υποχρεώνει τα αεροδρόμια να προχωρήσουν σε σημαντικές βελτιώσεις στο θέμα της ασφάλειας των εγκαταστάσεών τους.

«8 γενναίοι άνθρωποι βρίσκονται αυτή τη στιγμή υπό κράτηση από την αστυνομία επειδή στάθηκαν εμπόδιο στην τρέλα των ορυκτών καυσίμων. Αρνούμαστε να πεθάνουμε για τα κέρδη λίγων! ΑΡΝΕΙΤΕ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΤΕ ΓΙΑ ΟΡΥΚΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ», αναφέρει ανάρτηση της οργάνωσης.

Διαβάστε Επίσης