Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑναθεώρηση προς τα κάτω των προσδοκιών των καταναλωτών!

Αναθεώρηση προς τα κάτω των προσδοκιών των καταναλωτών!

Περαιτέρω επιδείνωση του οικονομικού κλίματος τον Ιούλιο

-

Σύμφωνα με τον Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου το οικονομικό κλίμα  τον Ιούλιο  χειροτέρευσε κατά 0,8 μονάδες   σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023. Η επιδείνωση οφείλεται στην αποδυνάμωση του επιχειρηματικού κλίματος σε όλους τους τομείς,  στην καταναλωτική εμπιστοσύνη καθώς και στους πολέμους.

΄Οσον αφορά το καταναλωτικό κλίμα καταγράφεται ότι «οι καταναλωτές αναθεώρησαν προς τα κάτω τις προσδοκίες τους για την μελλοντική κατάσταση της χώρας καθώς και των νοικοκυρών τους και αυτό συμβαίνει  για 16ο συνεχόμενο μήνα.

Ο μόνος τομέας που ενδυναμώθηκε  είναι αυτός των κατασκευών καθώς οι επιχειρήσεις τον Ιούλιο αξιολόγησαν ευνοϊκότερα .  Ο δε  δείκτης οικονομικής αβεβαιότητας  στην χώρα μας είναι ψηλότερος από αυτό του ευρωπαϊκού δείκτη ΕPU ενώ για τον Ιούλιο μειώθηκε περαιτέρω ως αποτέλεσμα υποχώρησης της αβεβαιότητας ανάμεσα στους καταναλωτές αλλά και τις επιχειρήσεις σε όλους τους τομείς εκτός από αυτό των κατασκευών.

Aυτός ο δείκτης EPU σταθμίζει πληροφορίες σε μηνιαία συχνότητα οι οποίες αναφέρονται σε άρθρα που αφορούν την οικονομία, την αβεβαιότητα και  την μεταρρύθμιση.  Κατά τα άλλα οι κυβερνώντες ζουν σε παράλληλο σύμπαν παραμυθιάζοντας  για την ισχυρότερη «ανάπτυξη» στην ΕΕ

Παυλίνα ΠΑΥΛΟΥ

Διαβάστε Επίσης