Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΈρχεται νέα Ευρωπαϊκή οδηγία: Υποχρεωτική επισκευή και όχι αντικατάσταση συσκευών

Έρχεται νέα Ευρωπαϊκή οδηγία: Υποχρεωτική επισκευή και όχι αντικατάσταση συσκευών

-

Η υπερκατανάλωση και η αγορά συνεχώς καινούριων αντικειμένων χωρίς ουσιαστικά να τα χρειαζόμαστε, ή για να αντικαταστήσουμε άλλα που η επισκευή τους είναι ασύμφορη, είναι εκτός από την διαφήμιση και η χαλαρότητα στην πρόθεση των εισαγωγέων να επιδιορθώνουν σε λογικό κόστος υφιστάμενα προϊόντα (ηλεκτρικές συσκευές, ψυγεία, πλυντήρια ρούχων και πιάτων, τηλέφωνα, υπολογιστές, εκτυπωτές κλπ).

Με μια νέα ευρωπαϊκήν οδηγία (αρ. 2024/1799/ΕΕ: Προώθηση της Επισκευής Αγαθών),οι καταναλωτές θα αποκτήσουν σημαντικά δικαιώματα και πλεονεκτήματα όπως το να επιλέγουν την επισκευή των αγαθών τους αντί της αντικατάστασης, με υποχρέωση των κατασκευαστών να παρέχουν υπηρεσίες επισκευής για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο μετά την πώληση,  τη διασφάλιση ότι τα ανταλλακτικά και οι οδηγίες επισκευής είναι διαθέσιμα για τουλάχιστον δέκα χρόνια μετά την κυκλοφορία του προϊόντος στην αγορά, την δημιουργία δικτύων συνεργασίας μεταξύ κατασκευαστών, εισαγωγέων και επισκευαστών για τη διευκόλυνση της επισκευής και την ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με τη δυνατότητα επισκευής των προϊόντων, μέσω ετικετών και διαδικτυακών πλατφορμών.

Με τη δυνατότητα επισκευής των προϊόντων, παρατείνεται η διάρκεια ζωής τους και μειώνεται η ανάγκη για αντικατάσταση τους.  Η προώθηση της επισκευής αγαθών αναμένεται συμβάλλει σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος εφόσον θα έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση των αποβλήτων, εφόσον δε θα πετάμε κάθε τρείς και λίγο τα προϊόντα που αγοράσαμε, θα εξοικονομούνται πρώτες ύλες και ενέργεια και άρα θα έχουμε λιγότερους ρύπους, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. 

Η αύξηση των επισκευών, φυσιολογικά θα δημιουργήσει ευκαιρίες για νέες θέσεις εργασίας και σημαίνει οικονομία για τους καταναλωτές και την χώρα συνολικά. Τα κράτη μέλη πρέπει να μεταφέρουν την οδηγία στο εθνικό τους δίκαιο πριν τις 26/07/2026.

ΧριΣ

Διαβάστε Επίσης