Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΓΝΩΜΕΣΕίτε πόλεμο, είτε ειρήνη έχουμε, το κεφάλαιο πάντα βγαίνει κερδισμένo!

Είτε πόλεμο, είτε ειρήνη έχουμε, το κεφάλαιο πάντα βγαίνει κερδισμένo!

Τη νύφη στο τέλος πληρώνουν οι καταναλωτές! Οι διαχειριστές του λιμανιού Λεμεσού βρήκαν αφορμή και αυξάνουν τις χρεώσεις στους εισαγωγείς και αυτοί αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων που εισάγουν

-

Σύμφωνα με τους Fitch Ratings, τον γνωστό «οίκο» αξιολόγησης αλλά και τον World Container Index, η κερδοφορία των ναυτιλιακών εταιρειών έχει επωφεληθεί τα μέγιστα από την αύξηση των ναύλων τα οποία υπερβαίνουν κατά πολύ από το κόστος επαναδρομολόγησης λόγω των επιθέσεων των Χούθι στα πλοία που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα. 

Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι πέραν των μισών από τα φορτηγά πλοία και δεξαμενόπλοια έχουν εκτραπεί από την Διώρυγα του Σουέζ σε εναλλακτικές διαδρομές γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδα. 

Επισημαίνουν δε ότι οι τιμές των εμπορευματοκιβωτίων έχουν αυξηθεί κατά 151% από τις αρχές Οκτωβρίου 2023 και σημειώνεται ότι οι τιμές στις θαλάσσιες γραμμές Ασίας-Ευρώπης αυξήθηκα κατά 284% ενώ αναμένεται ότι μόλις τελειώσει το καλοκαίρι η αύξηση του κόστους μεταφοράς θα περάσει στις τιμές των καταναλωτικών αγαθών.  

Και όλες αυτές οι αυξήσεις μετακυλίονται στους καταναλωτές και αν  δε λάβουμε υπόψη αυτό που γράψαμε σε προηγούμενη έκδοση της Γνώμης για το ότι ο Σύνδεσμος Ναυτικών Πρακτόρων μαζί με το ΚΕΒΕ/ΟΕΒ διαμαρτύρονται για τις ψηλές χρεώσεις των διαχειριστών του Λιμανιού Λεμεσού που ξεπούλησε η κυβέρνηση Νίκου Χρύσανθου Αναστασιάδη ενώ οι ποιο πάνω προαναφερόμενοι χειροκροτούσαν για την ιδιωτικοποίηση, με τις αυξήσεις μόνο την τελευταία διετία να έχει αγγίξει το 33% τότε οι Κύπριοι καταναλωτές δεν έχουν σωτηρία, θα μας γδάρουν μέχρι το κόκκαλο με τις τιμές. 

Αυτά συμβαίνουν όταν ξεπουλιέται δημόσιος πλούτος και όταν κυβερνήσεις δηλώνουν ότι είναι  με τη… «σωστή» πλευρά της ιστορίας στην προκειμένη σύμμαχοι των  μακελάρηδων!

Παυλίνα ΠΑΥΛΟΥ

Διαβάστε Επίσης