Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήUncategorizedΚαι εγένετο… «νέο δόγμα» μεταξύ  των κυβερνήσεων Κύπρου - Ελλάδας!

Και εγένετο… «νέο δόγμα» μεταξύ  των κυβερνήσεων Κύπρου – Ελλάδας!

Και στο βάθος, οι βλέψεις για το φυσικό αέριο της Κύπρου! -Ούτε καν συμφωνία δεν υπογράψαμε για την ΑΟΖ Κύπρου – Ελλάδας

-

Του Πέτρου Χ. ΠΑΣΙΑ

«Νέο δόγμα» στις σχέσεις των κυβερνήσεων Κύπρου – Ελλάδας εξάγγειλε στην ουσία, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, με τις δηλώσεις του κατά την εδώ παρουσία του για τη θλιβερή επέτειο της τουρκικής εισβολής της 20ης Ιουλίου 1974, , «πηδώντας» κι αυτός, όπως έκανε και ο οικοδεσπότης που τον προσκάλεσε, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, το προδοτικό πραξικόπημα της Ελληνικής Χούντας και της ΕΟΚΑ Β΄ στις 15 Ιουλίου 1974 που άνοιξε την κερκόπορτα στον Αττίλα.

Η… εξαγγελία του δόγματος έγινε από τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη,  στην ομιλία του, το περασμένο Σάββατο, στην αντικατοχική εκδήλωση του Προεδρικού.

Περί δογμάτων ο λόγος, σημειώνουμε ότι το Καραμανλικό δόγμα «η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάς συμπαρίσταται», της πρώτης μεταπολιτευτικής περιόδου, ήταν λίγο – πολύ μετεξέλιξη του «η Κύπρος κείται μακράν» το  οποίο χρησιμοποιήθηκε ως άλλοθι από τη Χούντα και την κυβέρνηση του ίδιου του Κωνσταντίνου Καραμανλή για να μείνει η Κύπρος χωρίς καμιά απολύτως στήριξη όταν εισέβαλαν οι ορδές του Αττίλα το1974.

 Το δόγμα αυτό αντικαταστάθηκε μεταγενέστερα από τον Πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου με την πολιτική της λεγόμενης «συναπόφασης» και «συμπαράταξης», που έφερε και το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, την πυραυλολογία και το «ενεργό ηφαίστειο», με την αγορά από  την Κυπριακή Δημοκρατία των Ρωσικών Πυραύλων S-300 οι οποίοι κατέληξαν μετά από αντιδράσεις της Τουρκίας και του ΝΑΤΟ, στην… Κρήτη και στο σκάνδαλο με τους TOR M – 1…

Μέσα στα πλαίσια του περιβόητου δόγματος του «ενιαίου» αμυντικού δόγματος Ελλάδας – Κύπρου, έγινε και η αγορά των από  την Κυπριακή Δημοκρατία των Ρωσικών Πυραύλων S-300 οι οποίοι κατέληξαν μετά από αντιδράσεις της Τουρκίας και του ΝΑΤΟ, στην… Κρήτη!

Το δόγμα αυτό εγκαταλείφθηκε επί διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ με Πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη. Επί ΣΥΡΥΖΑ με υπουργό Εξωτερικών τον Κώστα Κοτζιά υπήρξε μια άλλη προσέγγιση με πιο ενεργητική διπλωματική συμμετοχή στα ζητήματα του Κυπριακού. 

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης,  στην ομιλία του, το περασμένο Σάββατο, στην αντικατοχική εκδήλωση στο προεδρικό, ανέφερε και τα εξής απευθυνόμενος στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη:

  • «Η Ελλάδα παραμένει η πιο σταθερή και ειλικρινής δύναμη στον αγώνα ανατροπής των κατοχικών δεδομένων. Αλλά εδώ τίθεται θέμα επιβίωσης. Εδώ τίθεται θέμα αντιμετώπισης της Τουρκίας ενιαία, τη στιγμή κατά την οποία ενιαία αντιμετωπίζει η κατοχική δύναμη τον ελληνισμό. Και στην προκειμένη περίπτωση, πέραν των άλλων σχέσεων και δεσμών, υπάρχουν και συμβατικές υποχρεώσεις. Θα έπρεπε, επίσης, να λαμβάνονται υπόψη και συμφέροντα που λογικά θα πρέπει να έχει η Ελλάδα στην περιοχή»…

ΥΠΟΣΚΑΨΗ

ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προέβη στην ενέργεια αυτή, προφανώς σε συνεννόηση με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, γνωρίζοντας ότι είναι προφανές πως η εξαγγελία θα εκληφθεί σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο ως επέμβαση στα εσωτερικά άλλου κράτους ενώ συνιστά υπόσκαψη της οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε μια περίοδο μάλιστα κατά την οποία η Τουρκία επιχειρεί αναβάθμιση του ψευδοκράτους στο κατεχόμενο από την ίδια βόρειο τμήμα της Κύπρου.

Το γνωρίζει αυτό ο κ.Μητσοτάκης. Γι’ αυτό και ένοιωσε την ανάγκη να μας πει στην ίδια ομιλία του, απευθυνόμενος πάντα προς τον Ν.  Χριστοδουλίδη:

«Πάντοτε με εσάς, φίλε Πρόεδρο, να έχετε τον πρώτο λόγο, αλλά με την Ελλάδα να στέκεται σταθερά και ενεργά στο πλευρό σας. Σε ένα ρόλο που δεν είναι μόνο δική μου επιλογή, είναι επιλογή του έθνους, είναι τελικά επιλογή της ίδιας της ιστορίας».

Προφανώς και η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ανεξάρτητο κράτος και αποφασίζει για το μέλλον της. Και ασφαλώς οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι η Ελλάδα παραμένει η πιο σταθερή και ειλικρινή δύναμη στον αγώνα ανατροπής των κατοχικών δεδομένων. Αλλά εδώ τίθεται θέμα επιβίωσης. Εδώ τίθεται θέμα αντιμετώπισης της Τουρκίας ενιαία, τη στιγμή κατά την οποία ενιαία αντιμετωπίζει η κατοχική δύναμη τον ελληνισμό. Και στην προκειμένη περίπτωση, πέραν των άλλων σχέσεων και δεσμών, υπάρχουν και συμβατικές υποχρεώσεις. Θα έπρεπε, επίσης, να λαμβάνονται υπόψη και συμφέροντα που λογικά θα πρέπει να έχει η Ελλάδα στην περιοχή».

Και όλα αυτά κύριοι Χριστοδουλίδη  και Μητσοτάκη δεν υπήρχαν μέχρι τώρα; Και για ποιά συμφέροντα της Ελλάδας στην περιοχή, μιλάτε;

  • Μήπως για το φυσικό πλούτο στη θαλάσσια περιοχή, για φυσικό αέριο και την ΑΟΖ μεταξύ των δυο χωρών η οποία μέχρι τώρα δεν έχει οριοθετηθεί και πλέον είναι κάτι που πρέπει να γίνει;

Γι’ αυτό και ο κ. Μητσοτάκης θέλει τώρα την «ενιαία αντιμετώπιση»;

Γι’ αυτό το «νέο δόγμα» Κύπρου – Ελλάδας κάτω από το μανδύα της «ενιαίας» αντιμετώπισης της Τουρκίας που απειλεί επίσης «ενιαία» τον ελληνισμό, από τη Θράκη και το Αιγαίο μέχρι την Κύπρο, ως αυτό  να μην  συνέβαινε διαχρονικά με την επεκτατική πολιτική των τουρκικών κυβερνήσεων και προς όλες τις κατευθύνσεις;

ΚΑΙ  ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΡΗΓΜΑ

ΕΝ ΤΗ ΓΕΝΕΣΕΙ ΤΟΥ ΔΟΓΜΑΤΟΣ…

Πλην όμως, «πριν αλέκτωρ λαλήσει, τρις », είχαμε το πρώτο ρήγμα ασυνεννοησίας μεταξύ των δυο κυβερνήσεων με τις αποκαλύψεις του  Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου της Ελλάδας Παύλου Μαρινάκη για το «σχέδιο τελικής λύσης» του Κυπριακού που συζητείται στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών που προκάλεσε αντιδράσεις στους κόλπους της κυπριακής κυβέρνησης με δηλώσεις από τον αναπληρωτή Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Γιάννη Νικολάου ο οποίος επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις… Δεν είναι σχέδιο, είναι προγραμματισμός και δεν… κατάλαβε κ. Παύλος Μαρινάκης, κότζα μου υπουργός…

Ίδομεν τι θα φέρει η συνέχεια με το νεογέννητο δόγμα «Μητσοτάκη»…

Διαβάστε Επίσης