Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΓΝΩΜΕΣΚανένας προγραμματισμός!

Κανένας προγραμματισμός!

-

Tα φράγματα στη χώρα μας έχουν σχεδόν στερέψει, στους γεωργούς δίνεται νερό για άρδευση με το σταγονόμετρο και το μόνο μέτρο που σκέφτηκαν οι κυβερνώντες για εξοικονόμηση νερού είναι η απαγόρευση της χρήσης λάστιχου για πλύση βεράντων και πεζοδρομίων!

Σωστή ενέργεια αλλά πιστέψτε με, το μόνο που τους νοιάζει είναι τα πρόστιμα που θα εισπράττουν γιατί δεν βλέπουν πέρα από την μύτη της και δεν φρόντισαν έγκαιρα για να μην έχουμε περικοπές νερού.  Ενώ σε μια άλλη… «μακρινή» χώρα και συγκεκριμένα στην Ισπανία  η κυβέρνηση της Καταλονίας ενέκρινε περιοριστικά μέτρα σχετικά με την κατανάλωση νερού για να αντιμετωπίσει  την χειρότερη ξηρασία που βιώνει η περιοχή εδώ και 200 χρόνια. 

Τη στιγμή κατά την οποία στην Καταλονία το 2023 οι τουρίστες ξεπέρασαν τα 85 εκατομμύρια επισκέπτες, με τα έσοδα από τον τουρισμό να αποτελούν το 12% του ΑΕΠ της Ισπανίας ψηφίστηκαν μέτρα και οι ξενοδόχοι έχουν ήδη συμμορφωθεί. 

΄Εχουν εγκαταστήσει σύστημα ανακύκλωσης το οποίο ανακυκλώνει το νερό από τις μπανιέρες και τους νεροχύτες ως νερό για τις τουαλέτες.  Χρεώνουν €1 για κάθε αλλαγή πετσέτας και έχουν αντικαταστήσει τις κλασικές βρύσες με βρύσες που έχουν χρονοδιακόπτη. Αρκετά ξενοδοχεία άρχισαν να χρησιμοποιούν θαλασσινό νερό για τις πισίνες τους  ενώ έχουν αλλάξει τα συστήματα στις ντουζιέρες αναμειγνύοντας περισσότερο αέρα με το νερό και έτσι έχει μειωθεί η κατανάλωση νερού από 40 λίτρα το λεπτό σε 9. Αυτά αλλού… στη Νήσο των αΓρίων περί άλλων τυρβάζουν οι ανευθυνοϋπεύθυνοι…

Παυλίνα ΠΑΥΛΟΥ

Διαβάστε Επίσης