Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΜάστιγα η χρήση κινητού κατά την οδήγηση

Μάστιγα η χρήση κινητού κατά την οδήγηση

Η Αλβανία επιστράτευσε drone για να πιάνει τους παραβάτες

-

Σε μάστιγα έχει εξελιχθεί η χρήση κινητού κατά την οδήγηση. Όσοι επιλέγουν να ακολουθούν την συγκεκριμένη πρακτική δείχνουν πλήρη αδιαφορία για το γεγονός ότι θέτουν σε κίνδυνο τόσο τους ίδιους, όσο και τους υπόλοιπους οδηγούς.

Οι αστυνομικές αρχές καταβάλουν σημαντικές προσπάθειες για την καταπολέμηση του συγκεκριμένου φαινομένου. Για τον λόγο αυτό, στην Αλβανία επιστράτευσαν drones προκειμένου να δοθεί τέλος σε μία ιδιαίτερα επικίνδυνη συνήθεια χιλιάδων οδηγών.

Πώς δρουν τα drone

Για να μπορέσουν να ανιχνεύσουν όσους χρησιμοποιούν το κινητό τους, τα drones εποπτεύουν το οδικό δίκτυο, αναζητώντας όσους έχουν τα χέρια τους και το βλέμμα τους στα smartphone τους. Μόλις, λοιπόν, εντοπιστεί ένας παραβάτης, τότε το όχημά του ακινητοποιείται από αστυνομικές δυνάμεις, και του επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο.

Ενδεικτικά είναι ορισμένα βίντεο που δημοσίευσε η αλβανική αστυνομία προκειμένου να γνωστοποιήσει τους εθισμένους στο κινητό τους τηλέφωνο οδηγούς ότι η συγκεκριμένη συνήθεια δεν θα μένει πλέον ατιμώρητη.

Πώς δρουν άλλες χώρες

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε στοχευμένες δράσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου έχουν προβεί και άλλες χώρες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου πληθαίνουν οι σταθερές κάμερες εντοπισμού των παραβάσεων που αφορούν τόσο τη χρήση κινητού τηλεφώνου όσο και τη μη χρήση ζώνης ασφαλείας.

Σύμφωνα με έρευνα της RAC, ενός οργανισμού που παρέχει υπηρεσίες ασφάλισης στο Ηνωμένο Βασίλειο, για το 2023 το 12% των οδηγών παραδέχτηκε ότι κάνει χρήση του κινητού τηλεφώνου του κατά την οδήγηση, είτε «πάντα», είτε τις «περισσότερες φορές», είτε «μερικές φορές», όταν το ποσοστό αυτό σε αντίστοιχη έρευνα για το 2022 δεν ξεπερνούσε το 10%.

Διαβάστε Επίσης