Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήUncategorizedΑναλγησία σε όλο της το μεγαλείο! Οι κυβερνώντες δημιουργούν συνταξιούχους δυο ταχυτήτων!

Αναλγησία σε όλο της το μεγαλείο! Οι κυβερνώντες δημιουργούν συνταξιούχους δυο ταχυτήτων!

Συνέχιση της κλοπής από τις τσέπες των συνταξιούχων με τη την πρόταση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για «επιλεκτική» κατάργηση του πέναλτι του 12% στις συντάξεις

-

Και ενώ οι κυβερνώντες άλλα έταζαν για όσους είχαν προχωρήσει σε πρόωρη συνταξιοδότηση στα 63 έτη και τους αποκόπτετο το 12% από την σύνταξη που δικαιούνταν, είτε γιατί είχαν μείνει άνεργοι για αρκετό καιρό και δεν είχαν άλλη επιλογή είτε γιατί εργάζονταν σε σκληρά επαγγέλματα, η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη ήρθε και έραψε και κατά την δική μου άποψη χωρίς καμία απολύτως μελέτη μια πρόταση πέρα για πέρα άδικη αφού δημιουργεί συνταξιούχους που έχουν βγει με πρόωρη σύνταξη, δυο ταχυτήτων! 

 Αποφάσισαν όπως αντί να επανέλθει η πλήρης σύνταξη για όσους έχουν συμπληρώσει τα 33,5 έτη εργασίας, όπως ίσχυε πριν επιβληθούν τα αντιλαϊκά μέτρα της Τρόϊκα, αυτό να ισχύει  μόνο για όσους συνταξιούχους εργάστηκαν και κατέβαλαν ασφαλιστικές εισφορές για περισσότερα από 40 χρόνια, συμπληρώνοντας ταυτόχρονα τουλάχιστον 40,4 ασφαλιστικές μονάδες στο βασικό μέρος της θεσμοθετημένης σύνταξης. 

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιάννης Παναγιώτου σε δηλώσεις του επέμεινε στη θέση ότι… η αναλογιστική μείωση για την πρόωρη συνταξιοδότηση δεν μπορεί να καταργηθεί, ισχυριζόμενος ότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε λειτουργικά τη μείωση του ορίου συνταξιοδότησης, κάτι το οποίο για το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα ήταν ιδιαίτερα επιβαρυντικό, με κόστος που θα ανέρχεται ετησίως σε 100 εκατομμύρια ευρώ.

Σε δηλώσεις του για τη συζήτηση σε σχέση με το θέμα των συντάξεων κατά τη διάρκεια συνεδρίας του Συμβούλιου Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΣΚΑ) με τις οργανώσεις εργαζομένων και εργοδοτών, ο αρμόδιος Υπουργός ανέφερε πως αν η προσδοκία κάποιων κοινωνικών εταίρων είναι η κατάργηση της αναλογιστικής μείωσης «τότε δυστυχώς δεν είναι μια προσδοκία η οποία μπορεί να ικανοποιηθεί, και αυτό είναι κάτι που έχει καταστεί σαφές εξ αρχής».

Κατά τη συνεδρία παρουσιάστηκε η πρόταση που έχει διαμορφωθεί από το Υπουργείο για την στοχευμένη ελάφρυνση της αναλογιστικής μείωσης, σχετικά με την πρόωρη συνταξιοδότηση, ενώ τέθηκαν εκ μέρους των μελών του Συμβουλίου συγκεκριμένα ερωτήματα, για τα οποία παρουσιάστηκαν στοιχεία μέσα από τα οποία διαμορφώνονται οι απαντήσεις.

Η πρόταση του υπουργού δεν καλύπτει όλους τους επηρεαζόμενους και ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, αφού περισσότεροι από επτά στους δέκα δεν καλύπτονται.

 Όπως αναφέρθηκε από τον αναλογιστή, ζητήθηκε επίσης όπως κοστολογήσει και επανέλθει σε σχέση με προτάσεις της ΣΕΚ και της ΠΕΟ, τις οποίες οι δύο συντεχνίες αναμένεται να καταθέσουν και γραπτώς.

Η φιλοσοφία των προτάσεων και των δύο συντεχνιών είναι διαφορετική από αυτήν του Υπουργείου Εργασίας καθώς προβλέπουν ελάφρυνση μεν αλλά όλων των επηρεαζόμενων. Με τη ΣΕΚ να προτείνει συνοπτικά μείωση του πέναλτι σταδιακά για όλους τους επηρεαζόμενους και σε όλη τη σύνταξη που λαμβάνουν ανά κάποια χρόνια προκειμένου σε βάθος χρόνου ει δυνατόν να εκλείψει.Η δε πρόταση που φαίνεται να ζητά η ΠΕΟ να εξεταστεί και να κοστολογηθεί είναι η αναλογιστική μείωση σε περίπτωση πρόωρης συνταξιοδότησης να είναι διαφορετική για τον καθένα και εξαρτάται από τα χρόνια εισφορών έκαστου εργαζομένου.

Η ΣΤΑΣΗ ΔΕΟΚ, ΠΑΣΥΔΥ, ΟΕΒ ΚΑΙ ΚΕΒΕ

Για την πρόταση της κυβέρνησης η ΔΕΟΚ έχει εκφραστεί θετικά και ανάλογες είναι οι προθέσεις της ΠΑΣΥΔΥ, της ΟΕΒ και του ΚΕΒΕ.  Για την ΟΕΒ και το ΚΕΒΕ δεν εκπλαγήκαμε αλλά η ΔΕΟΚ  δεν έχει μέλη της που έχουν επηρεαστεί και στην τελική, τι συνδικαλιστικές οργανώσεις είναι;

΄Οσον αφορά την ΠΑΣΥΔΥ μαθαίνουμε μέσω δηλώσεων των ηγετικών στελεχών της ΠΕΟ και της ΣΕΚ ότι οι συνταξιούχοι που προέρχονται από τον δημόσιο τομέα  είναι πολλοί ευνοούνται γιατί συμπληρώνουν τις μονάδες των 40,4. 

Παράλληλα στον ιδιωτικό τομέα η άδεια ασθενείας αφαιρείται από τον μισθό ενώ αυτή η αφαίρεση δεν πιστώνεται στις μονάδες των εργαζομένων για σκοπούς του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων σε αντίθεση με τον δημόσιο τομέα που τους καταβάλλεται κανονικά ο μισθός και έτσι οι πιστώσεις στο ΤΚΑ γίνονται κανονικά! 

  • Αν αυτό δεν είναι καραμπινάτη διάκριση τότε τι είναι;

Την ίδια στιγμή παρατηρείται ότι αυτό αποτελεί διάκριση εις βάρος των γυναικών που άργησαν να μπουν στην αγορά εργασίας ενώ αρκετές εργάζονται υπό το καθεστώς της μερικής απασχόλησης και έτσι είναι πολύ πιο λίγες οι μονάδες τους στο ΤΚΑ. 

΄Αλλο εξωφρενικό είναι ότι δεν γίνονται αποδεκτές ούτε οι πιστώσεις των μονάδων που απουσιάζουν λόγω τοκετού οι εργαζόμενες στον ιδιωτικό τομέα. 

Πάλι κατά τις συντεχνίες η απόφαση της κυβέρνησης που έταζε να φέρει το «καινούριο και το διαφορετικό» αγνοεί ακόμη δύο σημαντικούς παράγοντες, όσους πέρασαν στην ανεργία λόγω της τραπεζικής κρίσης και όσους δεν εργάζονταν κατά την περίοδο του κορωνοϊού.  Οι δυο συντεχνίες τονίζουν ότι δεν ευσταθεί το παραμυθάκι των κυβερνώντων  ότι αυτή η ευφάνταστη «πρόταση»  καλύπτει εργαζόμενους σε ανθυγιεινά και βαριά επαγγέλματα.

ΘΕΣΗ!

΄Οτι έχει να κάνει με τις εισφορές και τα δεδουλευμένα μας είναι ιερά, ο κάθε εργαζόμενος τα δούλεψε και τα δικαιούται. 

Ντροπή σας κύριοι, ο λαός πλήρωσε με τον ιδρώτα και το αίμα του για να σώσει τις ιδιωτικές τράπεζες για αυτό κάτω τα χέρια από τις συντάξεις μας!

Οι κοινωνικοί εταίροι δεν έχουν άλλη επιλογή από το αναλάβουν τις ευθύνες τους και μαζί με τον λαό μπορούμε να κάνουμε πολλά και τότε οι κυβερνώντες θα δουν πόσα απίδια παίρνει ο σάκος με τις αποφάσεις του ποδαριού που λαμβάνουν,  ενώ «άλλοι» είτε είναι οι νεώτεροι συνταξιούχοι ανά το παγκόσμιο είτε απολαμβάνουν  πλουσιοπάροχα 4 και 5 συντάξεις. Έτσι δεν κύριε συνταξιούχε Πρόεδρε;

Παυλίνα ΠΑΥΛΟΥ

Διαβάστε Επίσης