Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήUncategorizedΜας στήνουν πάλι στον τοίχο για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος μέσω ξένων επενδύσεων

Μας στήνουν πάλι στον τοίχο για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος μέσω ξένων επενδύσεων

Αυτά που μας αποκρύβουν οι κυβερνώντες για την οικονομία…

-

Οι κυβερνώντες συνεχίζουν να παραμυθιάζουν τους εαυτούς τους με τις συνεχείς «αναβαθμίσεις» της οικονομίας και των τραπεζών από τους γνωστούς «οίκους» αξιολόγησης και λέμε συνεχίζουν να παραμυθιάζουν τους εαυτούς τους γιατί εμείς τους πήραμε χαμπάρι. Αποκρύβουν επιμελώς την πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν και τις συστάσεις της προς την χώρα μας αναφορικά με τις  ξένες επενδύσεις καθώς και την ποιότητα τους που προσελκύει η Κύπρος. 

Ακόμη, στην έκθεση αναφέρεται ότι ο ψηλός αριθμός των ξένων εταιρειών στη χώρα μας δεν αντανακλάται στην αύξηση της παραγωγικότητας  και της ανταγωνιστικότητας, καθώς και σε κάτι που εμείς έχουμε παρατηρήσει εδώ και πολύ καιρό αρθρογραφώντας στο ότι τα έσοδα/κέρδη αυτών των εταιρειών δεν επανεπενδύονται στη χώρα μας αλλά την κάνουν με ελαφρά πηδηματάκια για άλλες πολιτείες… 

  • Με λίγα λόγια μας την λεν για ακόμη μία φορά ότι όλες αυτές οι εταιρείες ήρθαν στην Κύπρο λόγω του χαμηλού φορολογικού συντελεστή  και μέσω της αγοράς διαβατηρίων και του μη επαρκή ελέγχου καταφέρνουν  είτε να φοροδιαφεύγουν από τις χώρες τους είτε ξεπλένοντας μαύρο χρήμα και ΔΕΝ προβαίνουν σε πραγματικές επενδύσεις, ούτε συμβάλλουν στην πραγματική οικονομία του τόπου.

Παράλληλα πολλοί από αυτούς τους «επενδυτές» επωφελήθηκαν από την αγορά ακινήτου με μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 5% που ίσχυε μόνο για απόκτηση πρώτης κατοικίας από τους ντόπιους κατοίκους της χώρας. 

Σε έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η οποία εξέτασε τέτοιες περιπτώσεις για μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ  που σχετίζονται με περιουσία €1,6 δισεκατομμυρίων  εντόπισαν ότι μόνο από αυτές τις περιπτώσεις απωλέσθηκαν έσοδα της τάξης των €204 εκατομμυρίων. 

Τρανό παράδειγμα  είναι η αγορά χλιδάτου διαμερίσματος €14,5 εκατομμυρίων σε πύργο  στην Λεμεσό για το οποίο πληρώθηκε,  αν και εφόσον πληρώθηκε,  μειωμένος ΦΠΑ με το κράτος να εισπράττει μόνο €725000 ενώ απώλεσε €2 εκατομμύρια. 

Να μην ξεχνούμε επίσης ότι από το 2013 μέχρι τον Οκτώβριο του 2020 που Ε.Ε. έβαλε φρένο στο ξεπούλημα του κυπριακού και συνάμα ευρωπαϊκού διαβατηρίου, παραχωρήθηκαν 7145 διαβατήρια σε «επενδυτές», τις συζύγους τους, ενήλικα και εξαρτώμενα τέκνα καθώς και 221 διαβατήρια σε γονείς των «επενδυτών». 

Άλλα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα 46 διαβατήρια που πωλήθηκαν σε οικογένεια Σεϊχη χωρίς να γίνει στη χώρα μας ούτε ένα σεντ επένδυση. 

ΤΑ ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΑ ΨΗΛΑ

ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ…

Στην εν λόγω έκθεση γίνεται αναφορά στα εξωφρενικά ψηλά κέρδη των τραπεζών τονίζοντας ότι αυτά τα υπερβολικά κέρδη διευρύνουν το έλλειμμα πρωτογενούς εισοδήματος που μόνο για το 2023 ξεπέρασε το 10% ενώ οι κυβερνώντες με τα συμπολιτευόμενα κόμματα καθώς και ο ΔΗΣΥ που το παίζει αντιπολίτευση, κατά το δοκούν, θέλουν να τουςδώσουν όλο και περισσότερα.

Θεωρούν πολύ ανησυχητικό το γεγονός ότι το  εμπορικό έλλειμμα  της  χώρας μας το 2023 έφτασε τα €12,76 δισεκατομμύρια  σε σύγκριση με €11,47 δισεκατομμύρια το  2022 σημειώνοντας αύξηση 11,3% και είναι το υψηλότερο εμπορικό έλλειμα  από τότε που καταγράφονται στοιχεία ενώ παράλληλα καταγράφεται ως το ψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ.   

Το εμπορικό έλλειμμα δεν έχει να κάνει τόσο με το χρήμα που εισπράττεται και δαπανείται αλλά με τις συνολικές τιμές πώλησης.  Οι δε συνολικές εξαγωγές αγαθών για  το 2023 μόλις που έφτασαν τα €4,2 δισεκατομμύρια  δηλαδή οι εισαγωγές είναι τριπλάσιες από ότι οι εξαγωγές. Το εμπορικό έλλειμμα για ολόκληρο το 2022 έφτασε τα €7,1 δισεκατομμύρια, το 2021 τα €5,3δισεκατομμύρια και το 2020 τα €4,9 δισεκατομμύρια

ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΚΟΠΗ!

Αυτή η ιστορία με το εμπορικό έλλειμμα παρατηρείται τα τελευταία 11 χρόνια και δεν θα κουραστούμε να το λέμε ότι χώρες που σταμάτησαν την παραγωγή προϊόντων τα οποία μπορούν να παραχθούν στον τόπο τους  αλλά προτιμούν να τα εισάγουν δεν έχουν προκοπή.

Παράλληλα η Κομισιόν μας προειδοποιεί  για τους κινδύνους λόγω της ανεπαρκούς ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας  και την μετάβαση στην κυκλική οικονομία που είναι ένα μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης το οποίο περιλαμβάνει την επαναχρησιμοποίηση, επισκευή, ανακαίνιση και ανακύκλωση υπαρχόντων προϊόντων και υλικών προκειμένου να παραταθεί ο κύκλος ζωής τους. 

Ας μην ξεχνούμε ότι σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας η κατανάλωση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη χώρα μας μόλις που φτάνει στο 16% με το ποσοστό να κυμαίνεται πολύ πιο κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που ανέρχεται στο 41,2% .

Για αυτό σας λέμε, όσο περισσότερο μιλούν οι κυβερνώντες και αυτολιβανίζονται τόσο ποιο πολύ θέλουν να αποκοιμίσουν τον λαό!

Παυλίνα ΠΑΥΛΟΥ

Διαβάστε Επίσης