Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΙΣΤΟΡΙΑΑΚΕΛ: Ενότητα κι αγώνας για τη Λευτεριά, τη Δημοκρατία και την Επανένωση

ΑΚΕΛ: Ενότητα κι αγώνας για τη Λευτεριά, τη Δημοκρατία και την Επανένωση

Διακήρυξη Κ.Ε. ΑΚΕΛ για τα 50 χρόνια από το δίδυμο έγκλημα του 1974

-

Η 50η επέτειος του δίδυμου εγκλήματος του 1974 αποτελεί μια οδυνηρή στιγμή για την πατρίδα και τον λαό μας, γιατί η τουρκική κατοχή και η διαίρεση της Κύπρου συνεχίζεται και βαθαίνει καθημερινά, γιατί χιλιάδες Κύπριοι έφυγαν και φεύγουν από τη ζωή με την πίκρα της προσφυγιάς και του αδικαίωτου αγώνα του λαού μας, γιατί η προδοσία έμεινε ατιμώρητη. Με αφορμή τις μαύρες επετείους, το ΑΚΕΛ απευθύνει σε όλο τον κυπριακό λαό μήνυμα ενότητας και αγώνα. Αγώνα για τη Λευτεριά, τη Δημοκρατία και την Επανένωση.

Το πραξικόπημα της χούντας και της ΕΟΚΑ Β΄ της 15ης Ιουλίου 1974 και η τούρκικη εισβολή της 20ης Ιουλίου και 14ης Αυγούστου 1974 αποτέλεσαν τα δύο συστατικά μέρη του ίδιου ΝΑΤΟϊκού σχεδίου για διαμελισμό της πατρίδας και του λαού μας, σχέδιο που έπνιξε το νησί μας στο αίμα και στον όλεθρο. Το ΑΚΕΛ εκφράζει ευγνωμοσύνη και τιμή προς τα παιδιά του κυπριακού λαού που το καλοκαίρι του 1974 υπερασπίστηκαν με το αίμα και τη ζωή τους τη Δημοκρατία και την Ελευθερία της Κύπρου, απέναντι στους πραξικοπηματίες και τους εισβολείς. Συνεχίζουμε να στεκόμαστε στο πλευρό των συμπατριωτών μας που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος της τραγωδίας του 1974, στις οικογένειες των πεσόντων και των αγνοουμένων, στους τραυματίες, τους ανάπηρους και τους αιχμάλωτους του πολέμου, στις γυναίκες που υπέστησαν βιασμούς, στον προσφυγικό κόσμο, στους εγκλωβισμένους μας.

Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την ιστορική αλήθεια για την τραγωδία του 1974 απέναντι στην παραχάραξη, τον ιστορικό αναθεωρητισμό και κάθε απόπειρα αποενοχοποίησης της προδοσίας. Θα επιμένει να λέει τα πράγματα με το όνομά τους για τον ρόλο του ΝΑΤΟ, την προδοσία του χουντικού και εοκαβήτικου φασισμού, τη βαρβαρότητα και τις θηριωδίες του τούρκικου Αττίλα και των Τ/κ σοβινιστών σε βάρος και αμάχων, τις σφαγές Τ/κ αμάχων από τον ελληνοκυπριακό σοβινισμό. Θα υπερασπιζόμαστε τη Δημοκρατική Αντίσταση και θα απαιτούμε από την Πολιτεία να αποδώσει την οφειλόμενη τιμή στους αγωνιστές που υπερασπίστηκαν τη δημοκρατική νομιμότητα και την ίδια ώρα να τερματιστεί κάθε απόπειρα ηρωοποίησης των πρωταγωνιστών της προδοσίας και της φασιστικής παρανομίας. Πάνω από όλα θα συνεχίσουμε να απαιτούμε από την Πολιτεία και ιδιαίτερα από το εκπαιδευτικό σύστημα να διδάσκει στις νέες γενιές του τόπου την αλήθεια για την σύγχρονη κυπριακή ιστορία. Αυτό καθίσταται διπλά επιτακτικό δεδομένου ότι η σύγχρονη ακροδεξιά αποτελεί ιδεολογική συνέχεια του φασισμού που πριν 50 χρόνια συνέργησε στην προδοσία και το αιματοκύλισμα της πατρίδας μας.

Η 50η επέτειος του δίδυμου εγκλήματος είναι ταυτόχρονα στιγμή για ανασκόπηση και περισυλλογή για τη δραματική και επικίνδυνη φάση στην οποία βρίσκεται το Κυπριακό και κατ’ επέκταση η ίδια η Κύπρος. Η κατοχή βαθαίνει, ο εποικισμός διαβρώνει την τουρκοκυπριακή κοινότητα, ο σφετερισμός της κατεχόμενης γης μας από τουρκικά και άλλα ξένα κεφάλαια γιγαντώνεται, η στρατιωτικοποίηση του νησιού πολλαπλασιάζει τους κινδύνους, ο εθνικισμός στις δύο κοινότητες μεγαλώνει το χάσμα στις συνειδήσεις και ο χρόνος βυθίζει την πατρίδα μας στην κινούμενη άμμο της οριστικής διχοτόμησης.

Η φετινή μαύρη επέτειος πρέπει να γίνει αφορμή για να διατρανωθεί πιο ηχηρά από ποτέ εντός και εκτός του νησιού ότι ο κυπριακός λαός δεν πρόκειται να συμβιβαστεί με την κατοχή και τη διχοτόμηση, ότι ουδέποτε θα συζητήσει τις αξιώσεις της Τουρκίας και του Τατάρ για λύση δύο κρατών. Στην αδυσώπητη κρίση της Ιστορίας έχουν ήδη παραδοθεί και εκείνοι στην ελληνοκυπριακή κοινότητα που τα προηγούμενα χρόνια συζήτησαν πίσω από την πλάτη του λαού τη λύση δύο κρατών, μια ενέργεια που δεν είναι παρά η άλλη άκρη του νήματος της προδοσίας του 1974.

Το ΑΚΕΛ δεν θα κουραστεί να επαναλαμβάνει ότι η οριστική διχοτόμηση θα σημάνει την απαρχή ενός νέου και πολύ πιο επικίνδυνου κύκλου αβεβαιότητας και έντασης στο νησί μας που θα αποβεί σε βάρος όλων των Κυπρίων. Το γεγονός ότι διάγουμε το μακροβιότερο διαπραγματευτικό αδιέξοδο στα χρονικά του Κυπριακού θα έπρεπε προ πολλού να σημάνει τον κώδωνα του κινδύνου. Μόνο η λευτεριά και η επανένωση της πατρίδας και του λαού μας μπορεί να εγγυηθεί ένα μέλλον ειρήνης και ασφάλειας και αυτό μπορεί να επιτευχθεί με επίλυση του Κυπριακού στη συμφωνημένη βάση και πλαίσιο που προνοεί λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως καθορίζεται στα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ. Το ΑΚΕΛ καλεί και με αυτή την ευκαιρία τον Πρόεδρο και την κυβέρνηση να εκφράσουν με συνέπεια την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς για συνέχιση των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν το 2017, στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες και του συνόλου των διαπραγματευτικών συγκλίσεων. Να πάρουν πρόσθετα μέτρα προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα και υπέρ της διακοινοτικής συνεργασίας. Να αναλάβουν πρωτοβουλίες στο πεδίο των ενεργειακών με προτάσεις που θα καθιστούν τη λύση επωφελή για όλες τις πλευρές.

Το ΑΚΕΛ ήταν και είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Ήταν η κινητήρια δύναμη της λαϊκής πάλης ενάντια στα διχοτομικά σχέδια, η ραχοκοκαλιά της αντίστασης στη φασιστική τρομοκρατία ενώ εκατοντάδες μέλη και στελέχη του ΑΚΕΛ και της Αριστεράς πολέμησαν, και πολλά έδωσαν τη ζωή τους, στην μάχη ενάντια στο πραξικόπημα και την εισβολή. Πρωτοστάτησε για την ανακούφιση του προσφυγικού κόσμου και των παθόντων. Τόλμησε να προτάξει την πολιτική της επαναπροσέγγισης και του κοινού αγώνα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, να αντιπαρατεθεί με τον εθνικισμό και να υπερασπιστεί με συνέπεια την ομοσπονδιακή λύση. Σήμερα, το ΑΚΕΛ κουβαλά στους ώμους του την ιστορική ευθύνη για να συνεχιστεί ο αγώνας μέχρι τη δικαίωση της Κύπρου. Καλούμε τον κυπριακό λαό να μην παραδοθεί στην απογοήτευση και τις δυσκολίες στην υπόθεση του Κυπριακού. Να δυναμώσουμε την φλόγα της ελπίδας και του αγώνα για την επανένωση και την ειρήνη. Για μια Κύπρο που να ανήκει πραγματικά στον Λαό της, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Αρμένιους, Μαρωνίτες και Λατίνους. Για Λευτεριά, Δημοκρατία, Επανένωση.

Διαβάστε Επίσης