Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΥΓΕΙΑΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΕΥΡΩΠΗ: Το ΙΝΓΚ συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ELMUMY

ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΕΥΡΩΠΗ: Το ΙΝΓΚ συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ELMUMY

-

Το Τμήμα Βιοπληροφορικής του Ινστιτούτου Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ) με Διευθυντή τον Καθ. Γιώργο Σπύρου, συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ELMUMY (https://www.elmumy.eu/) το οποίο αφορά  την ανακάλυψη παραγόντων κινδύνου και καθοριστικών παραγόντων υγείας οι οποίοι σχετίζονται με την εξέλιξη των Μονοκλωνικών γαμμοπαθειών σε Πολλαπλό Μυέλωμα.

Η έρευνα χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα “ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΕΥΡΩΠΗ” με το συνολικό ποσό των €9,951,078, και διάρκεια 4 χρόνια, στο οποίο συμμετέχουν 12 Ευρωπαϊκές ερευνητικές ομάδες.  Ποσό ύψους €462,750 θα δοθεί στο Τμήμα Βιοπληροφορικής του ΙΝΓΚ για την διεκπεραίωση των ερευνητικών του αναγκών.  Συγκεκριμένα, τα άτομα του Τμήματος Βιοπληροφορικής του ΙΝΓΚ, Δρ Νέστορας Καραθανάσης και Δρ Κυριακή Σάββα (μεταδιδακτορικοί ερευνητές) και Γρηγόρης Γεωργίου (διδακτορικός φοιτητής) συμμετέχουν στο πρόγραμμα, υπό την επίβλεψη του Καθ. Γ. Σπύρου.

Το πολλαπλό μυέλωμα είναι μία χρόνια κακοήθης πάθηση του αίματος η οποία χαρακτηρίζεται από αργή πρόοδο. Μέχρι τώρα, δεν υπήρξε κάποια αποτελεσματική θεραπεία, παρά τις πρόσφατες σημαντικές ανακαλύψεις για το τι προκαλεί τη νόσο,  καθώς στο τέλος η νόσος αναπτύσσει αντίσταση σε όλες τις διαθέσιμες θεραπευτικές προσεγγίσεις.

Ο σκοπός της ερευνητικής ομάδας του Τμήματος Βιοπληροφορικής είναι να αναλύσει  μεγάλης κλίμακας ομικά και κλινικά δεδομένα και να εφαρμόσει προχωρημένες μεθόδους βιοπληροφορικής σε δείγματα που θα λαμβάνονται από όλα τα στάδια της ασθένειας (Μονοκλωνική γαμμαπάθεια αδιευκρίνιστης σημασίας [MGUS], ασυμπτωματικό πολλαπλό μυέλωμα [SMM], ενεργό Πολλαπλό Μυέλωμα [MM]). Με τον τρόπο αυτό θα βοηθήσει στην αναγνώριση βιολογικών μορίων και μονοπατιών που ευθύνονται για την έναρξη, την πρόοδο και την αντίσταση στη θεραπεία του πολλαπλού μυελώματος. Παράλληλα, αποτελέσματα που θα παραχθούν από την ανάλυση των ομικών δεδομένων θα χρησιμοποιηθούν και για τον προσδιορισμό νέων επανατοποθετημένων  φαρμάκων για την ασθένεια αλλά και για τα πρώιμα στάδιά της.

Οι μέχρι τώρα έρευνες έδειξαν ότι η νόσος δεν ανταποκρίνεται επαρκώς στις διαθέσιμες θεραπείες, γεγονός που μας οδηγεί στο εύλογο συμπέρασμα ότι υπάρχουν κρίσιμες πτυχές της πολύπλοκης αυτής παθολογίας οι οποίες χρειάζεται να ερευνηθούν περαιτέρω. Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που συμμετέχουμε σε ένα τέτοιο σημαντικό πρόγραμμα, στο οποίο με τη χρήση προχωρημένων μεθοδολογιών βιοπληροφορικής σκοπεύουμε να συμβάλουμε στην κατανόηση της σταδιοποίησης της νόσου και στην πρόταση νέων θεραπευτικών σχημάτων ανά στάδιο της νόσου.

Διαβάστε Επίσης