Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΓΝΩΜΕΣΚΥΠΡΙΑΚΟ - Θερίζουμε ότι έσπειραν οι κυβερνήσεις της Δεξιάς

ΚΥΠΡΙΑΚΟ – Θερίζουμε ότι έσπειραν οι κυβερνήσεις της Δεξιάς

Ασήκωτες οι ευθύνες του Χριστοδουλίδη – ΔΗΣΥ και των κομμάτων της συγκυβέρνησης για την παγίωση του διχοτομικού στάτους κβο

-

Του Πέτρου Χ. ΠΑΣΙΑ

Τα μηνύματα που έστειλε η Προσωπική Απεσταλμένη του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, με την ανοικτή επιστολή της προς τους ηγέτες των δυο Κυπριακών Κοινοτήτων ενόψει της παράδοσης της έκθεσή της για την προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, θα ανάμενε κανείς ότι θα προκαλούσαν κάποιου είδους σοκ στην κυπριακή κοινωνία, πως θα τάραζαν τα λιμνάζοντα νερά και θα άρχιζαν κάπως να κινούνται διαδικασίες με ελπιδοφόρες προοπτικές για δημιουργία των προϋποθέσεων επανέναρξης των συνομιλιών για εξεύρεση λύσης που να επανενώνει τη χώρα και το λαό της.

Δυστυχώς οι ηγέτες των δυο κοινοτήτων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης και ο η ηγέτης της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας Ερσίν Τατάρ το μόνο που έκαναν μετά την κίνηση της κας Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, ήταν να συνεχίσουν, δυστυχώς στο ίδιο μοτίβο! Δεν έκαναν τίποτα διαφορετικό από του να επιδίδονται μεθοδικά στο παιχνίδι επίρριψης ευθυνών, οχυρωμένος ο καθένας τους πίσω από τις γνωστές πάγιες θέσεις του. Έστω κι αν η προσωπική απεσταλμένη του Γ.Γ. του ΟΗΕ τους υπέδειξε πως θα πρέπει να απομακρυνθούμε από λύσεις που δημιούργησαν προσδοκίες αλλά δεν έφεραν αποτελέσματα, αυτοί το βιολί τους, «ο ένας το κτιν τζι’ ο άλλος το κτοσιέριν»…

Ο Αντώνιο Γκουτέρες,  δεν αναφερόταν σε λύσεις εκτός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών, μας είπε ο κ. Χριστοδουλίδης και για να τον… πιστέψουμε το επαναλαμβάνουν εδώ και δυο – τρεις μέρες συνεχώς οι εκπρόσωποι του. Τόσο… πειστικός είναι που επαναλαμβάνει το ψέμα μπας και  το πιστέψει κι ο ίδιος!

Μα τι νομίζει ο Πρόεδρος;

Ξεχάσαμε τις μυστικές διαβουλεύσεις του πολιτικού μέντορα του, του Νίκου Αναστασιάδη με τον ίδιο δεξί του χέρι ως υπουργός Εξωτερικών του, όταν βολιδοσκοπούσε ξένους ηγέτες και τον τότε Τούρκο υπουργό Εξωτερικών για λύση «δυο κρατών»!

Είναι στη γραμμή αυτή που εμμένει ο εθνικιστής Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ ζητώντας πρώτα αναγνώριση δυο κρατών και στη συνέχεια να συζητήσει λύση «ομοσπονδίας», προφανώς συνομοσπονδίας δυο κρατών!

ΟΙ ΕΚΤΡΩΜΑΤΙΚΕΣ

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΓΓΛΩΝ

Όμως στην… πλούσια συλλογή «ιδεών» των ξένων διπλωματών περιλαμβάνονται και οι εκτρωματικές προτάσεις της Βρετανικής διπλωματίας για λύση «μέσης απόστασης» μεταξύ ομοσπονδίας και δυο κρατών, τις οποίες οι Βρετανοί πλάσαραν επί θητείας του νυν Προέδρου ως υπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ.

Γι’ αυτό και μόνο ως υποκρισία ακούγεται η θέση της σημερινής προέδρου του ΔΗΣΥ Αννίτας Δημητρίου η οποία ζητά από τον Πρόεδρο να διαχωρίσει τη θέση του από τις συνιστώσες της συγκυβέρνησης, από το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ, που επιτίθενται στους εκπροσώπους του ΟΗΕ,  αλλά η ίδια δεν λέει λέξη για τις θέσεις του πρώην Προέδρου του κόμματος της και της  Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και της κυβέρνησης ΔΗΣΥ για δυο κράτη και τις ευθύνες τους για τα όσα διαδραματίστηκαν στο Κραν Μοντανά και οδήγησαν στη σημερινή διολίσθηση του Κυπριακού.

  • Γνωρίζει η κα Αννίτα Δημητρίου ότι σήμερα θερίζουμε ότι έσπειρε η ίδια και η υπόλοιπη ηγεσία του ΔΗΣΥ, μαζί τους Αναστασιάδη – Χριστοδουλίδη, όλο το προηγούμενο διάστημα.

Και πως να μην φτάναμε στις σημερινές αρνητικές εξελίξεις, αφού εγκατέλειψαν τις συνομιλίες στο Κραν Μοντανά όπου είχε απομείνει το «τελευταίο μίλι» μέχρι τη λύση, αφού και  η προηγούμενη κυβέρνηση με Πρόεδρο τον Ν. Αναστασιάδη και η σημερινή με τον Ν. Χριστοδουλίδη, κωφεύουν στις μελετημένες προτάσεις του ΑΚΕΛ για διάρρηξη του αδιεξόδου και για ανάληψη πρωτοβουλιών που θα οδηγήσουν σε λύση προς το συμφέρον όλων των πλευρών και θα επανενώνει τη χώρα και το λαό μας;

Δυστυχώς η διαχείριση του Κυπριακού τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την ηγεσία του ΔΗΣΥ είναι επικοινωνιακού χαρακτήρα. Έγνοια τους είναι στις τοποθετήσεις του το Συμβούλιο Ασφαλείας να μην επιρρίψει ευθύνες και στην Ελληνοκυπριακή πλευρά. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να συνεχίζουν να κυβερνούν ως «μόνοι αφέντες» και να λυμαίνονται την εξουσία!

ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΑΠΟ

ΤΟΝ Γ.Γ. ΤΟΥ ΟΗΕ

Και όμως, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στην έκθεση του για την αποστολή των Καλών Υπηρεσιών του στην Κύπρο υποδεικνύει ότι μόνο η ειλικρινής πρόοδος προς την επίτευξη ενός συναινετικού σημείου εκκίνησης για τις διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν σε μια αμοιβαία αποδεκτή διευθέτηση θα καθησυχάσει τους Κύπριους πολίτες καθώς και τη διεθνή κοινότητα ότι ένα ειρηνικό και κοινό μέλλον στο νησί παραμένει πραγματικά εφικτό.

Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ αναφέρει ότι «οι ενέργειες και των δύο πλευρών εντός και παρά τη νεκρή ζώνη συνέβαλαν στην αύξηση της δυσπιστίας και δεν είναι χρήσιμες στο σημερινό πλαίσιο».

«Η αυξανόμενη στρατιωτικοποίηση και των δύο πλευρών έρχεται σε αντίθεση με τον πολιτικό λόγο των ηγετών που ισχυρίζονται ότι θέλουν μια διέξοδο στο Κυπριακό. Επαναλαμβάνω, αναφέρει ο Αν τώνιο Γκουτέρες,  την έκκλησή μου προς τις δύο πλευρές να απέχουν από τέτοιες μονομερείς ενέργειες».

Ακόμη ο Αντώνιο Γκουτέρες για ακόμη μια φορά επαναλαμβάνει την έκκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας για μεγαλύτερη εμπλοκή με την κοινωνία των πολιτών και καλεί τους δύο ηγέτες να ενθαρρύνουν τις επαφές και τη συνεργασία μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Καλεί επίσης τους ηγέτες να στοχεύσουν σε μια πιο περιεκτική συνεργασία και δεσμούς μεταξύ των δύο κοινοτήτων τώρα, και εν τέλει στην ειρηνευτική διαδικασία, και να εμπλέξουν και να εμπλέξουν αποτελεσματικά τις γυναίκες, τις μειονότητες, τη νεολαία και τα άτομα με αναπηρίες στις συζητήσεις που σχετίζονται με ένα κοινό μέλλον στο νησί και να ενσωματώσουν τις απόψεις τους αναλόγως.

  • Εξάλλου, η κα Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, χωρίς να επιδίδεται σε παιχνίδι επίρριψης ευθυνών, διαπιστώνει στη δική της έκθεση πως δεν υπάρχει κοινό έδαφος για επανέναρξη των συνομιλιών.

Προφανώς η προσωπική απεσταλμένη του Γ.Γ. του ΟΗΕ αναφέρεται στο επαναλαμβανόμενο αφήγημα των δυο πλευρών για τα όσα διαδραματίστηκαν στο Κραν Μοντανά και τα όσα θέτει κάθε πλευρά ως προϋπόθεση για επανέναρξη των συνομιλιών. Ωστόσο, περιορίζεται στην καταγραφή των γεγονότων αφήνοντας τον Γενικό Γραμματέα να σχηματίσει τη δική του εικόνα.

Παρά το απογοητευτικό και συνάμα αναμενόμενο αποτέλεσμα, η κα Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, επιχειρεί να κρατήσει ζωντανή την ελπίδα και κάνει λόγος για διαφορές που μπορούν να γεφυρωθούν, εάν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και οι ηγέτες των δύο πλευρών επιδείξουν πραγματική βούληση και θέληση.  

ΕΔΕΙΞΑΝ ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΩΣ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ…

Δυστυχώς προτού «στεγνώσει το μελάνι» των παραινέσεων των εκπροσώπων του ΟΗΕ, Χριστοδουλίδης και Τατάρ έδειξε ακριβώς πόσο καλή θέληση ΔΕΝ διαθέτουν, πράγμα που εκφράστηκε και στη στάση τους στο άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης από και προς τις μη ελεγχόμενες από την Κυπριακή  Δημοκρατία περιοχές της Κύπρου οι οποίες τελούν υπό τη στρατιωτική κατοχή της Τουρκίας.

Η Μαρία Ανχελα Ολγκίν Κουεγιάρ πρότεινε το άνοιγμα του οδοφράγματος στη Μια Μηλιάαλλά ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης απέρριψε την πρόταση θέτοντας ως όρο άνοιγμα ταυτόχρονα και του οδοφράγματος στο Πυρόι προς την Αθηαίνου.

Πλήρως αρνητικός ήταν ο Ν. Χριστοδουλίδης και στην προοπτική συνεκμετάλλευσης του φυσικού αερίου δηλώνοντας πως… «ποτέ δεν τέθηκε στον ίδιο από οποιοδήποτε συνομιλητή του, θέμα συνεκμετάλλευσης των φυσικών πόρων της Κύπρου».

Ε… και; Και τι μ’ αυτό; Θέσετε το εσύ που ενδιαφέρεσαι τάχατες για λύση του Κυπριακού, όπως ακριβώς σας προτρέπει εδώ και χρόνια το ΑΚΕΛ με την πρόταση του για διάρρηξη του αδιεξόδου

Αλλά το  θέμα είναι άλλο θέλει ο Πρόεδρος και η παράταξη του να λύσουν το Κυπριακό;

Η όλη στάση του Νίκου Χριστοδουλίδη, τόσο ο πρότερος του βίος ως δεξί χέρι του Νίκου  Αναστασιάδη και ανώτατο στέλεχος του ΔΗΣΥ και σήμερα ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ηγέτης της Ελληνοκυπριακής Κοινότητας, επιβεβαιώνει ότι δεν είναι άμοιρη ευθυνών και η Ελληνοκυπριακή πλευρά για το επικίνδυνο μακροχρόνια αδιέξοδο στο Κυπριακό. Ασφαλώς η κύρια ευθύνη ανήκει στην κατοχική Τουρκία και τη σοβινιστική ηγεσία των Τουρκοκυπρίων αλλά και ο Ν. Χριστοδουλίδης και η παράταξη του δεν επιβεβαιώνουν στην πράξη ότι ενεργούν για δημιουργία των προϋποθέσεων για διάρρηξη του αδιεξόδου. Προφανώς βολεύονται κι αυτοί με το παρατεταμένο αδιέξοδο και το διχοτομικό στάτους κβο! Πλην όμως, στο τέλος θα μας μείνει η διχοτόμηση!

Διαβάστε Επίσης