Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠαίρνει σάρκα και οστά η Συνεργατική Τράπεζα

Παίρνει σάρκα και οστά η Συνεργατική Τράπεζα

Παγκύπρια Συνεργατική Εταιρεία Προώθησης του Συνεργατισμού ΛΤΔ: Επιδίωξη μας είναι να κτίσουμε μία Συνεργατική Τράπεζα στην βάση των αρχών και αξιών του Συνεργατισμού που να υπηρετεί τις ανάγκες του Κυπριακού Λαού

-

Στη δημιουργία της ΠΑΓΚΥΠΡΙΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ, προχωρεί, μετά από μελέτες και έρευνες, η Παγκύπρια Συνεργατική Εταιρεία Προώθησης του Συνεργατισμού ΛΤΔ.

Αναφέρει σε ανακοίνωση της η Συνεργατική Εταιρεία:

«Για να φθάσουμε μέχρι εδώ,  χρειάστηκε να εργαστούμε μεθοδικά και με αρκετή στόχοπροσήλωση στον  κύριο μας στόχο. Την ίδρυση του Συνεργατικού Πιστωτικού Τομέα.

Αυτό φαίνεται να επιτυγχάνεται με βάση την ενότητα, τον σεβασμό, την αγάπη για τις αρχές και τις αξίες της Συνεργατικής Ιδέας.

Στις 10 Δεκεμβρίου 2021ο Έφορος Συνεργατισμού εγγράφει την «ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΥ ΛΙΜΙΤΕΔ»

Στις 15 Μαρτίου 2022, πραγματοποιείται η 1η Γενική Συνέλευση της Π.Σ.Ε.Π.Σ. ΛΤΔ στην ΠΟΕΔ Λευκωσίας. Εκλέγεται το πρώτο 19 αμελές Δ.Σ. της Εταιρείας.

Η Γενική Συνέλευση εξέλεξε τα 19 μέλη της Επιτροπής τα οποία είναι: Αικατερίνη Μαρκουλλίδου, Πανίκος Αργυρίδης, Κυριάκος Χαραλάμπους, Γιαννάκης Ιωάννου, Χρίστος Τομπάζος, Μιχάλης Λύτρας, Πανίκος Χάμπας, Αντώνης Αντώνη, Ανδρέας Κιτρομιλίδης, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, Χαράλαμπος Χαραλάμπους, Δημήτρης Κούλας, Πάμπος Ιωαννίδης, Νεόφυτος Ξενοφώντος, Απόστολος Σκουρουπάτης, Ακρίτας Ασπρής, Βάσος Παρτασίδης, Ευγένιος Ελευθερίου και Αναστάσης Γιαπάνης.

Ακολούθως τα μέλη της Επιτροπής της Εταιρείας εξέλεξαν ομόφωνα Πρόεδρο τον Πανίκο Χάμπα και διόρισε Γραμματέα τον Ευγένιο Ελευθερίου.

 «Κύριος σκοπός και στόχος της Εταιρείας είναι η προώθηση των Συνεργατικών Αρχών και Αξιών και η διενέργεια μελετών για εγγραφή Συνεργατικού Πιστωτικού Ιδρύματος.

Σε αυτή την προσπάθεια η Επιτροπή θα εργαστεί ενωμένη, θα δρα συλλογικά, με διαφάνεια και με κύριο μέλημά της να παρουσιάσει  μια πρόταση που θα οδηγεί στην ίδρυση ενός Συνεργατικού Πιστωτικού Ιδρύματος στην βάση των αρχών και αξιών της Συνεργατικής ιδέας.

Οι προσπάθειες αυτές θα γίνονται παράλληλα και σε πλήρη συνεννόηση με τον Έφορο Υπηρεσίας Συνεργατικών Εταιρειών.»

Την προσπάθεια αυτή στηρίζουν οι Συνεργατικές Εταιρείες Συμμετοχών, ο Εμπορικός Τομέας του Συνεργατισμού, ΠΑΣΥΔΥ, ΠΕΟ,ΣΕΚ,ΔΕΟΚ, Εκπαιδευτικές Οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ – ΠΟΕΔ – ΟΛΤΕΚ, Σύνδεσμοι Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών, Σύνδεσμος Αστυνομίας Κύπρου ΣΑΚ, Σύνδεσμος Πυροσβεστών Κύπρου, Σύνδεσμοι Αξιωματικών και Υπαξιωματικών Κυπριακού Στρατού, Ένωση Κοινοτήτων και οι Αγροτικές Οργανώσεις ΠΕΚ-ΕΚΑ-ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΟΣ-ΝΕΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗ-ΕΥΡΩΑΓΡΟΤΙΚΟΣ.»

Υιοθετήθηκαν  κριτήρια για τις προσφορές, για την Μελέτη Βιωσιμότητας και την ετοιμασία της πρότασης για σύσταση της ΝΕΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ.

Ακολουθήθηκαν όλες οι νενομισμένες διαδικασίες, όπως αυτές εφαρμόζονται στο Δημόσιο και την πιο ψηλή βαθμολογία πήρε η  PWC.

Η μελέτη Βιωσιμότητας έχει ολοκληρωθεί από την PWC και μας καταδεικνύει, ότι στην Κύπρο είναι βιώσιμη η λειτουργία μίας  ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ.

Στην  Γ.Σ. της Π.Σ.Ε.Π.Σ. ΛΤΔ που έγινε  στις 15 Μαρτίου 2024 έχει αποφασιστεί όπως συσταθεί η ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ,  με την βάση των Περί Συνεργατικών Εταιρειών Νόμο και των Σχετικών Κανονισμών της Κεντρικής Τράπεζας.

Θα ακολουθήσουν Περιφερειακές και Παγκύπριες Συγκεντρώσεις για πλήρη ενημέρωση, ανταλλαγή απόψεων, εισηγήσεων και διερεύνηση των προϋποθέσεων για την υλοποίηση των στόχων μας.

Η ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ θα είναι η εταιρεία που θα απευθυνθεί  πλέον ανοικτά σε όλους τους πολίτες της Κυπριακής Κοινωνίας για να γίνουν μέλη και να αγοράζουν μετοχές.

Επιδίωξη μας είναι  να κτίσουμε μία Συνεργατική Τράπεζα στην βάση των αρχών και αξιών του Συνεργατισμού που να υπηρετεί τις ανάγκες του Κυπριακού Λαού».

Διαβάστε Επίσης