Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΥΓΕΙΑΠεμπτοφαλαγγίτες των μεγαλομετόχων στις επιχειρήσεις του Τομέα της Υγείας!

Πεμπτοφαλαγγίτες των μεγαλομετόχων στις επιχειρήσεις του Τομέα της Υγείας!

Συνειδητά αφήνονται τα δημόσια νοσηλευτήρια να καταρρεύσουν και να παρουσιαστεί η ιδιωτικοποίησή τους ως η λύση

-

Η πολιτική του λιγότερου κράτους μπορεί να αφήνει προσωρινό κέρδος σε μερικούς ιδιώτες όμως για την κοινωνία συνολικά είναι μια λάθος πολιτική. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για την Υγεία. Ένας ιδιώτης έχει πρώτιστο στόχο το κέρδος και άρα επιλέγει να εξυπηρετήσει  όσους αφήνουν το μεγαλύτερο κέρδος.

Εφόσον τα  ιδιωτικά νοσοκομεία λειτουργούν με σκοπό το κέρδος, και αν δεν υπάρχει ανταγωνισμός από το Δημόσιο, τότε οι χρεώσεις για ιατρικές εξετάσεις, θεραπείες και νοσηλεία θα είναι αυξημένες.

Επίσης η  ποιότητα της περίθαλψης μπορεί να υποβαθμιστεί και όπως φάνηκε όταν το κράτος ζητούσε από τα ιδιωτικά νοσοκομεία να παράσχουν υπηρεσίες Πρώτων Βοηθειών, τα ιδιωτικά νοσοκομεία δεν ήταν πρόθυμα γιατί προτιμούν να προσφέρουν  τις πιο κερδοφόρες υπηρεσίες παραμελώντας άλλες λιγότερο κερδοφόρες.

 Όπως φάνηκε και κατά την επιδημία του Covid, τα  ιδιωτικά νοσοκομεία δεν είχαν κίνητρα ή και τους πόρους για να ανταποκριθούν επαρκώς σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, όπως το κάνουν τα δημόσια συστήματα υγείας που ελέγχονται από δημόσιο και λειτουργούν με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.

  • Αν το κράτος δεν έχει άμεσο έλεγχο στην Υγεία δεν είναι  εύκολο να διασφαλιστεί ισότιμη και ποιοτική παροχή υγειονομικών υπηρεσιών.

Η ιδιωτικοποίηση επηρεάζει αρνητικά και το προσωπικό των νοσοκομείων, με μειώσεις μισθών, απώλειες θέσεων εργασίας και λιγότερη επαγγελματική ασφάλεια.

Εδώ και μερικά χρόνια τα δημόσια νοσηλευτήρια αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στελέχωσης και ελλείψεων σε σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό. Αντί όμως για λύσεις, τελευταίως είχαμε και αντιπαράθεση μεταξύ ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με τον ΟΚΥπΥ. 

Μήπως ορισμένοι υψηλά ιστάμενοι, στην κυβέρνηση ενεργούν τελικά ως πεμπτοφαλαγγίτες των μεγαλομετόχων στις χρυσοφόρες επιχειρήσεις στον Τομέα της Υγείας;

  • Πάντως, είναι διάχυτη η εντύπωση πως συνειδητά αφήνονται  τα δημόσια νοσηλευτήρια να καταρρεύσουν και να παρουσιαστεί η ιδιωτικοποίησή τους ως η λύση.

Υπάρχει ένας κακός νοούμενος ανταγωνισμός μεταξύ δημοσίων και ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, και ο στόχος είναι η εξαγορά τους από ξένους και οι συγχωνεύσεις ιδιωτικών νοσοκομείων ώστε να οδηγηθούμε ουσιαστικά σε ιδιωτικά μονοπώλια όπως περίπου στις ΗΠΑ.

ΞΕΠΟΥΛΟΥΝ

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΣΕ ΞΕΝΟΥΣ!

Η ιδιωτικοποίηση θα είναι το τέλος της δωρεάν και χαμηλού κόστους περίθαλψης για τον πολίτη και ειδικά για τον οικονομικά ασθενέστερο πολίτη. Μια νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση έχει στόχο να εξοικονομήσει χρήματα από τομείς που δεν είναι κερδοφόροι.

 Έτσι πιστεύει πως με την παραχώρηση των νοσοκομείων μειώνει τα έξοδα στη δημόσια υγεία, κάτι που όχι μόνο δεν είναι σωστό αλλά έχει αποτέλεσμα τη χειροτέρευση της ποιότητας των δημόσιων υγειονομικών υπηρεσιών και υποδομών. Και το χειρότερο για τη χώρα μας, όπως είπαμε πιο πάνω, είναι ότι ακόμα και τα ιδιωτικά νοσοκομεία αγοράζονται από ξένους, κυρίως από Ισραηλίτες επενδυτές.

Και πάλιν υπάρχουν προσωρινά οικονομικά οφέλη για αυτούς που θα εισπράξουν ένα ποσό από την πώληση, όμως  οι επιπτώσεις για τα η χώρα και τον κόσμο είναι αρνητικές και θα έπρεπε το κράτος να πάρει μέτρα για την προστασία των συμφερόντων της κυπριακής κοινωνίας.

Διαβάστε Επίσης