Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΞεφούσκωσε και η φούσκα της… προσέλκυσης ξένων επενδυτών

Ξεφούσκωσε και η φούσκα της… προσέλκυσης ξένων επενδυτών

Μόλις 232 ξένες εταιρείες ενεγράφησαν στην Κύπρο το 2023! - Στον πάτο η αξιοπιστία της χώρας μας στο εξωτερικό

-

Σύμφωνα με στοιχεία της Μονάδας Διευκόλυνσης Εταιρειών του Υπουργείου Εμπορίου που παρουσιάστηκαν στην 3η ΄Εκθεση Ανταγωνιστικότητας της Κυπριακής Οικονομίας η εγγραφή ξένων εταιρειών στην Κύπρο για το 2023 καταγράφει πτώση της τάξης του 85% σε σύγκριση με το 2022! Συγκεκριμένα το 2022 ενεγράφησαν 1640 ξένες εταιρείες,  ενώ για το 2023 ο αριθμός τους μειώθηκε στις 232. 

Αυτά τα στοιχεία παρουσιάστηκαν  κάτω από την κατηγορία “προσέλκυση ταλέντων,  η  εισροή εργατικού δυναμικού και οι επιπτώσεις της» και  πως ταλαντούχα ξένα  άτομα φέρνουν γνώση και τεχνογνωσία που μπορούν να ενισχύσουν τις τοπικές επιχειρήσεις και να ωφελήσουν την κοινωνία  και για τον σκοπό αυτό  η Κύπρος υιοθέτησε συγκεκριμένη στρατηγική για την προσέλκυση ταλέντων για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ήδη στην Κύπρο, αλλά και για τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν ή να επεκτείνουν τις δραστηριότητες τους στην Κύπρο.

 Aυτό το  σχέδιο που ίσχυε  από το 2015  το σκαρφίστηκε η κυβέρνηση Αναστασιάδη για εισαγωγή υψηλόμισθων εργοδοτούμενων από το εξωτερικό, οι οποίοι   φορολοαπαλλάσονταν κατά 50% από την πληρωμή φόρου εισοδήματος όταν τα ετήσια εισοδήματα τους ξεπερνούσαν  τις €100.000 και μάλιστα από το 2015-2018 είχαν επωφεληθεί φοροαπαλλαγής  ύψους €15 εκατομμυρίων, 700 ξένα golden boys  που εργοδοτούνται κατά το πλείστον στις ιδιωτικές τράπεζες, στα κοράκια που εξαγοράζουν δάνεια,  σε επενδυτικά ταμεία  και  σε ελεγκτικά γραφεία. 

Η Βουλή των Αντιπροσώπων είχε ζητήσει επανειλημμένα  όπως της δοθεί λίστα με τα ονόματα όσων επωφελούνται, καθώς και με των εταιρειών που τους εργοδοτούν αλλά ως είθισται οι κυβερνώντες αγνοούν τους πάντες.

Μετά  που η ΕΕ τους τράβηξε το αυτί  οι κυβερνώντες σκαρφίστηκαν την αντικατάσταση της πώλησης διαβατηρίων με «χρυσές» βίζες. Τον Μάϊο του 2022   ανακοίνωσαν  χαλαρώσεις στο σχέδιο προσέλκυσης «επαγγελματικών υψηλού βιοτικού επιπέδου»  όπως τους αποκαλούσαν,  καθώς και ξένων εταιρειών που θα θέλουν να μεταφέρουν την έδρα τους στην Κύπρο. 

Μάλιστα  τα εισοδήματα όσων εντάχθηκαν  στο εν λόγω «σχέδιο» μειώθηκαν  από €100000 στις €55000 με άμεση ισχύ.  Τους  παραχωρείται έκπτωση 50% στον  Φόρο Εισοδήματος για 15 χρόνια από 10 που ίσχυε μέχρι τον Μάϊο του 2022, παραχώρησαν δε αυτή την φορολογική έκπτωση σε υφιστάμενα golden boys με αμοιβές πέραν των €55000 που δεν καλύπτονταν από το υφιστάμενο σχέδιο!

ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟ

ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΥΔΟΥΛΙΔΗ…

Προχώρησαν  δε ένα βήμα πάρα πέρα και ανακοίνωσαν  την παραχώρηση  στα golden boys χαριστικής περιόδου  για να ενταχθούν στο σχέδιο ευνοϊκής φορολογικής μεταχείρισης διάρκειας δύο χρόνων για τους νέους εργαζόμενους και έξι μήνες για τους υφιστάμενους, ενώ παράλληλα παραχωρείται άδεια παραμονής «χρυσής» βίζας τόσον στους ίδιους όσον και στις συζύγους τους και τα τέκνα τους καθώς και το δικαίωμα πρόσβασης στην αγορά εργασίας. Μάλιστα για να είναι σίγουροι ότι δεν θα κατηγορηθούν προχώρησαν και με νομοθέτηση της… ευφάνταστης ιδέας τους.

Η  κυβέρνηση Νίκου Χριστουδουλίδη & Κοινοπραξίας  προχώρησε ακόμη περισσότερο  για αυτά τα golden boys  τροποποιώντας το νόμο ώστε η απαλλαγή της αμοιβής από τον πρώτο εργοδότη τους να παραχωρείται μέχρι την εξάντληση της περιόδου των 17 φορολογικών ετών  από 15 έτη που ίσχυε, και να μην τερματίζεται σε περίπτωση που τα golden boys αλλάζουν εργοδότη, αν δε  κάποιος κάνει σωστούς υπολογισμούς αυτά τα εισαγόμενα  golden boys στην τελική επωφελούνται έκπτωση από τις φορολογίες μέχρι 87%. 

ΜΑΤΑΙΑ… ΧΡΥΣΩΝΟΥΝ ΤΟ ΧΑΠΙ

ΓΙΑ ΧΑΡΗ ΤΩΝ GOLDEN BOYS…

Και όλοι αυτοί δεν φοροαπαλλάσονται μόνο αλλά και τα εισοδήματα τους κάνουν φτερά γιατί τα στέλνουν στις χώρες καταγωγής τους. Για να χρυσώσουν το χάπι σε αυτή την τροπολογία πρόσθεσαν και  Κύπριους υψηλής εκπαίδευσης  που θα επαναπατρίζονται και οι απολαβές τους θα είναι πέραν των €55000 ετησίως.

 Αλήθεια υπάρχει έστω και ένας από αυτά τα λαμπρά μυαλά που διαπρέπουν στο εξωτερικό  που θα τους εμπιστευθεί και θα επαναπατρισθεί;

΄Εδιωξαν  λαμπρά μυαλά που  διαπρέπουν στο εξωτερικό και επιτρέπουν την εισαγωγή  golden boys που δήθεν έχουν τεράστια γνώση και πείρα στο αντικείμενο τους  χωρίς να προβαίνουν  σε κανένα έλεγχο και μάλιστα  τους επιβραβεύουν και από πάνω με μειωμένη φορολογία.

Παρ’ όλα αυτά και παρά τα γεναιόδωρα πακέτα είναι ηλίου φαεινότερο ότι οι ξένες εταιρείες άρχισαν σιγά σιγά να την κάνουν για άλλες πολιτείες γιατί πλέον ο εταιρικός φόρος βάσει οδηγιών από την ΕΕ  όσες εταιρείες, ντόπιες και ξένες  έχουν τζίρο άνω των €750 εκατομμυρίων αυξάνεται από 12,5% σε 15%.

Συν τοις άλλοις ποιος πραγματικός επενδυτής θα θέλει να μεταφέρει την έδρα του ή μέρος των εργασιών του σε μια χώρα που διαπρέπει στη διαφθορά, που δεν περνά έστω και μια μέρα που να μην βγει στην φόρα ένα νέο σκάνδαλο;

Παυλίνα ΠΑΥΛΟΥ

Διαβάστε Επίσης