Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΓΝΩΜΕΣΜόνο ο λαός μπορεί να σταθεί ανάχωμα απέναντι στην επέλαση της ακροδεξιάς

Μόνο ο λαός μπορεί να σταθεί ανάχωμα απέναντι στην επέλαση της ακροδεξιάς

-

«Ναι, σύντροφοι, ο δρόμος του φασισμού μπορεί να φραχτεί. Αυτό είναι πέρα για πέρα δυνατό. Εξαρτάται από εμάς, από τους εργάτες, τους αγρότες, από όλους τους εργαζόμενους. Το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι η δημιουργία ενός ενιαίου μετώπου δράσης σε κάθε επιχείρηση, σε κάθε περιφέρεια, σε κάθε χώρα, σε όλο τον κόσμο. Ενότητα δράσης του προλεταριάτου σε εθνική και διεθνή κλίμακα. Να το ισχυρό όπλο που κάνει την εργατική τάξη ικανή όχι μόνο για αποτελεσματική άμυνα αλλά και για νικηφόρα αντεπίθεση κατά του φασισμού»

Ο Γκεόρκι Δημητρώφ, ένας από τους επιφανείς ηγέτες του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος που το όνομα του συνδέθηκε με την πάλη κατά του φασισμού περιέγραψε, σε άλλες συνθήκες βέβαια, αυτό που έγινε την περασμένη βδομάδα στη Γαλλία.

Άλλες συνθήκες, άλλα δεδομένα, άλλη ακόμα και η σύνθεση ή και ο ορισμός του προλεταριάτου, ωστόσο η ουσία παραμένει.

Μόνο ο λαός μπορεί να σταθεί ανάχωμα απέναντι στην επέλαση της ακροδεξιάς.

Με μέτωπα, συμμαχίες, με ενότητα στα ελάχιστα μεν, κρίσιμης σημασίας δε.

Χωρίς αυταπάτες για τα όρια και τα περιθώρια. Δεν άλλαξε το βασικό πλαίσιο, ούτε και ο πυρήνας των συνθηκών που οδήγησε την ακροδεξιά ένα βήμα πριν την εξουσία.

Ούτε για το παρακάτω χρειάζονται αυταπάτες. Δεν θα είναι εύκολη η πορεία δεδομένου των ετερόκλητων δυνάμεων που συνυπάρχουν στο μέτωπο.

Οι Γάλλοι δικαιούνται να είναι περήφανοι για το αποτέλεσμα. Μπορούν να έχουν την συνείδηση τους ήσυχη ότι έκαναν στην κατάλληλη στιγμή το αντιφασιστικό τους καθήκον.

Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ότι δεν αποδυναμώθηκε σε ψήφους η ακροδεξιά. Κατάγραψε ποσοστό 37.05%. Το Λαϊκό Μέτωπο 25.7% και ο Μακρόν 23.15. Άλλο οι έδρες που πρώτευσε το Λαϊκό Μέτωπο και άλλο οι ψήφοι που πρώτευσε με μεγάλη διαφορά η Λεπέν. Είναι δηλαδή νίκη σε έδρες λόγω του εκλογικού συστήματος (κέρδισε πολλές μονοεδρικές περιφέρειες το Λαϊκό Μέτωπο) και όχι σε ψήφους.

Ούτε αυτό ωστόσο μειώνει την νίκη του Λαϊκού Μετώπου. Αναδεικνύει όμως τις δυσκολίες.

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

Σε πείσμα των δημοσκοπήσεων που τις τελευταίες εβδομάδες εμφάνιζαν την Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λε Πεν σίγουρα πρώτη, νικητής των γαλλικών εκλογών είναι το Αριστερό Λαϊκό Μέτωπο, το οποίο όμως είναι αρκετά μακριά από τον αριθμό 289, ώστε να μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Τώρα το μεγάλο ερώτημα είναι ποιον θα προτείνει η αριστερή συμμαχία για πρωθυπουργό, αλλά και ποια θα είναι η απόφαση του Μακρόν, δεδομένου ότι με βάση τα αποτελέσματα η μόνη εφικτή λύση για σχηματισμό κυβέρνησης είναι η συνεργασία της Αριστεράς με τον Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν και το κόμμα του, κάτι που φαντάζει πολύ δύσκολο.

Αν αυτό δεν επιτευχθεί ακολουθεί το χάος δεδομένου ότι σύμφωνα με το σύνταγμα της Γαλλίας εκλογές μπορεί να προκηρυχθούν ξανά αφού περάσει ένας χρόνος….

Στη γαλλική συνέλευση των 577 εδρών τα αποτελέσματα είναι τα ακόλουθα .

§ Λαϊκό Μέτωπο της Αριστεράς 182

§ Συμμαχία Μαζί του Μακρόν 163

§ Εθνική Συσπείρωση της Λεπέν 143

§ Συντηρητικό κόμμα του Σαρκοζί

και άλλοι δεξιοί 68

§ Ανένταχτοι Αριστεροί 11

§ Άλλοι 10

Από τα πιο πάνω αποτελέσματα φαίνεται πως δεν υπάρχει δεύτερη συμμαχία που μπορεί να σχηματίσει πλειοψηφία 289 εδρών, πέραν της πιο πάνω αναφερομένης, δεδομένου ότι κανένας δεν θέλει να συνεργασθεί με την Λεπέν, εκτός αν επιφυλάσσονται εκπλήξεις….

Στις δηλώσεις του πάντως ο επικεφαλής της Αριστερής συμμαχίας Μελανσόν δεν άφησε και πολλά περιθώρια συνεργασίας με τον Μακρόν, το κόμμα του οποίου δεν δέχεται με τίποτε τον Μελανσόν ως πρωθυπουργό, διότι τον θεωρούν ακροαριστερό! Όποιος δεν ακολουθεί το καταστρεπτικό για τους λαούς νεοφιλελεύθερο δόγμα βαπτίζεται ακραίος. Ακραίοι βέβαια είναι οι ίδιοι διότι στην προσπάθεια τους να υπηρετήσουν τα ταξικά τους συμφέροντα εξαθλιώνουν όλο και περισσότερο μεγάλες μάζες ανθρώπων.

Η ουσία βέβαια των αποτελεσμάτων των Γαλλικών εκλογών είναι πρώτον ότι ο λαός προσήλθε μαζικά στις κάλπες και εμπόδισε την άνοδο της ακροδεξιάς στην εξουσία και δεύτερον ότι η Αριστερά επανέρχεται ξανά στο προσκήνιο μετά από πολλά χρόνια. Το αν θα μείνει ενωμένη (Κόμμα ανυπότακτη Γαλλία, Σοσιαλιστικό Κόμμα, Πράσινοι και Κομμουνιστικό Κόμμα) θα φανεί τις επόμενες μέρες.

Διαβάστε Επίσης