Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣRealSportsΚυπριακό ποδόσφαιρο για τα πανηγύρια!

Κυπριακό ποδόσφαιρο για τα πανηγύρια!

Φορολογικές οφειλές Σωματείων και Εταιρειών Ποδοσφαίρου προς το κράτος!

-

Του Γιώργου ΛΙΑΣΗ

Τα έβγαλε όλα στην φόρα η Ελεγκτική Υπηρεσία της Δημοκρατίας αποκαλύπτοντας ότι τα πλείστα σωματεία/ εταιρίες, δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους προς το Κράτος.

Όπως αναφέρεται στην σχετική έκθεση, μερικά σωματεία όχι μόνο δεν πληρώνουν τις δόσεις, σε διακανονισμούς που έγιναν, αλλά έχουν δημιουργήσει και νέα χρέη!

Ορισμένοι ακολουθούν αυτή την τακτική γιατί γνωρίζουν πως βρίσκονται σε μια χώρα, όπου ένας απλός πολίτης μπορεί να πάει φυλακή για χρέη προς το δημόσιο, έστω κι αν είναι μικροποσά, αλλά τις ποδοσφαιρικές ομάδες, δεν θα τις «αγγίξει» κανείς!

Το πιο τραγικό που σημειώνεται στην έκθεση είναι πως πέντε ομάδες που έχουν διακανονισμό με το κράτος δεν έχουν πληρώσει ούτε και μια δόση από την ημέρα που έγινε η διευθέτηση!

Μάλιστα κάποιοι παράγοντες (αν όχι όλοι) αυτών των ομάδων όταν αναλύουν τις οικονομικές τους καταστάσεις, κάνουν αναφορά στα συγκεκριμένα χρέη που έχουν οι ομάδες τους και αναφέρουν το πλάνο αποπληρωμής, πλην όμως δεν το τηρούν. Γράφουν όλοι μαζί το κράτος στα παλαιότερα των υποδημάτων τους!

  • Γιατί από τη στιγμή που οι διοικούντες ενημερώνουν τους υπόλοιπους μετόχους, στην περίπτωση εταιρειών και τα μέλη στην περίπτωση σωματείων, καθίστανται και νομικά όλοι συνυπεύθυνοι! Οι μέτοχοι και τα μέλη δεν έχουν καν το άλλοθι της άγνοιας!

ΤΙ ΠΡΟΝΟΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ

ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ ΤΩΝ ΦΟΡΩΝ

Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, Μάριος Πετρίδης ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας περιλαμβάνει τον έλεγχο του σχεδίου αποπληρωμής των φορολογικών οφειλών ποδοσφαιρικών σωματείων και εταιρειών. Είναι οφειλές οι οποίες ήδη βάσει νόμου θα έπρεπε να είχαν καταβάλει τα σωματεία και δεν τα κατέβαλαν, δηλαδή παρανόμησαν. Και ήρθε μετά το υπουργικό συμβούλιο να τους δώσει κάποιες διευκολύνσεις. Το Υπουργικό Συμβούλιο με απόφαση του τον Μάιο του 2023 ενέκρινε το νέο σχέδιο αποπληρωμής, το οποίο αφορούσε στην επέκταση περιόδου κάλυψης του προηγούμενου σχεδίου που είχε εγκριθεί το 2021. Το νέο σχέδιο προνόησε την ένταξη και των ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών της περιόδου Απρίλιος 2021-Μάρτιος 2023 χωρίς την παραχώρηση πρόσθετων ελαφρύνσεων με τη μορφή απομείωσης σε τόκους και επιβαρύνσεις, καθώς και τη μείωση της περιόδου αποπληρωμής από 180 μήνες σε 168.

Η προϋπόθεση που έβαλε το Υπουργικό Συμβούλιο για να δοθούν οι πιο πάνω διευκολύνσεις ήταν ότι σε καμία περίπτωση δεν θα δημιουργήσουν νέες οφειλές. Για παράδειγμα, αν κάποιο σωματείο όφειλε ένα εκατομμύριο με συμφωνία δόσης 10 χιλιάδες ευρώ, εάν δημιουργηθούν νέα χρέη τότε αυτόματα αυτό το σωματείο έπρεπε να βγει εκτός σχεδίου. Ζητήσαμε στοιχεία από το τμήμα φορολογίας για το σύνολο των οφειλών που εμπίπτουν στο νέο σχέδιο. Από τα 19 σωματεία που είναι ενταγμένα στο νέο σχέδιο, τα πέντε δεν κατέβαλαν καμία δόση.

Επίσης 14 σωματεία δημιούργησαν νέες οφειλές. Από τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του σχεδίου είδαμε ασυνέπεια εκ μέρους των σωματείων. Στο συγκεκριμένο θέμα το Υπουργείο Οικονομικών δεν τοποθετήθηκε. Δεν έχουμε εκτελεστικές εξουσίες για να επιβάλουμε κάποιο πρόστιμο. Έχουμε τα στοιχεία, τα έχει και του Υπουργείο Οικονομικών και πιστεύουμε ότι πρέπει να τοποθετηθεί».

Όπως ανέφερε ο κ. Πετρίδης, το συνολικό ποσό που οφείλουν οι ομάδες στο κράτος ανέρχεται στα 33.241.704 ευρώ και ο ορίζοντας αποπληρωμής είναι τα 14 έτη, μέχρι τον Ιούνιο του 2037. Ωστόσο ο εκπρόσωπος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για το κατά πόσο μπορεί το σχέδιο να πετύχει το στόχο του!

ΣΥΝΕΠΕΣΤΑΤΗ Η ΟΜΟΝΟΙΑ

ΚΑΙ ΑΝΑΜΕΝΕΙ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗ

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι στη διάρκεια της τελευταίας Γενική Συνέλευση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ ο Πρόεδρος Μάριος Αργυρίδης είχε δηλώσει πως η ΟΜΟΝΟΙΑ που λογικά είναι από τις πολύ λίγες (αν όχι η μοναδική) που τηρεί τη συμφωνία της με το κράτος στο 100%, αν συνεχίσει να το πράττει, βάση των συμφωνηθέντων, θα τις χαριστεί ένα σημαντικό ποσό.

Κι εδώ είναι που εγείρεται το εξής ερώτημα:

Γιατί το σωματείο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και η κάθε ΟΜΟΝΟΙΑ, είναι συνεπέστατοι με τις υποχρεώσεις τους και οι άλλοι απλά να παίζουν τις πάπιες;

Γιατί δεν έχουν κυρώσεις αυτά τα Σωματεία που αγνοούν τις συμφωνίες που οι ίδιοι οι παράγοντες τους κάνουν;

‘Η το άλλο που είναι και πιο σημαντικό:

  • Γιατί δεν μας λέει η Ελεγκτική Υπηρεσία ποιες είναι αυτές οι πέντε ομάδες που δεν πλήρωσαν ποτέ;

Πολλά τα γιατί και ασφαλώς αναπάντητα…

ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΕΙΝΑΙ

ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ ΚΟΠ!

Αφήσαμε τελευταία την Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου. Πώς είναι δυνατόν 5 ομάδες να μην έχουν πληρώσει ποτέ τη δόση που είναι υποχρεωμένες να πληρώνουν στο κράτος, και να μην τους επιβάλλονται κυρώσεις;

Έστω κι αν τα συγκεκριμένα χρέη δεν ελέγχονται από την UEFA, έχει αυτό σημασία;

  • Δηλαδή ο κάθε απλός φίλαθλος που προπληρώνει φόρο στην τιμή του εισιτηρίου για να μπει στο γήπεδο τι είναι για την Ομοσπονδία;

Δυστυχώς ο εμπαιγμός πάει σύννεφο στο Κυπριακό ποδόσφαιρο, γι’ αυτό και οδηγείται στον όλεθρο και την καταστροφή. Όταν η αρμόδια εποπτική αρχή, που είναι υπεύθυνη για την ομαλή λειτουργία του αθλήματος, δέχεται να εξευτελίζεται από τα πορίσματα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, τότε τι το ψάχνουμε; Είμαστε απλά για τα πανηγύρια! Είναι βαριές και ασήκωτες οι ευθύνες στην ΚΟΠ η οποία αφήνει στο απυρόβλητο τους ασυνεπείς έναντι των υποχρεώσεων τους προς την Πολιτεία!

Διαβάστε Επίσης