Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ«Μαγιά» στη μεγάλη μάχη για την αλλαγή στη διακυβέρνηση της Κύπρου, η...

«Μαγιά» στη μεγάλη μάχη για την αλλαγή στη διακυβέρνηση της Κύπρου, η σαρωτική νίκη ΑΚΕΛ στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές

Η «σούμα» των στοιχείων καταρρίπτει το αφήγημα των ελεγχόμενων από το κατεστημένο της Δεξιάς μέσων ενημέρωσης που επιχειρούν υποβάθμιση των τοπικών εκλογών και υπόσκαψη της Αριστεράς!

-

Του Πέτρου Χ. ΠΑΣΙΑ

Η επόμενη των διπλών εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το  Ευρωκοινοβούλιο βρίσκει τους διάφορους αναλυτές και εκλογολόγους να κάνουν «σούμες», να κόβουν και να ράβουν, να ανακηρύσσουν «νικητές» και «ηττημένους», καταλήγοντας όλοι τους σ’ ένα βολικό για το κατεστημένο και το αστικό πολιτικό σύστημα συμπέρασμα. «Ο κόσμος γύρισε την πλάτη στα κόμματα». Τσουπ… η πρώτη ισοπέδωση. Το γνωστό μοτίβο, «είναι όλοι οι ίδιοι», άνκαι γνωρίζουν πως δεν είναι, γνωρίζουν πως ξεχωρίζει το Κόμμα των Κυπρίων Εργαζομένων, το ΑΚΕΛ – Αριστερά – Κοινωνική  Συμμαχία που έχει άλλο πρόγραμμα,  που στοχεύει στην κοινωνική ανατροπή, στην προοδευτική αλλαγή στη διακυβέρνηση του τόπου, σε φιλεργατικές και φιλολαϊκές πολιτικές με επίκεντρο τον άνθρωπο και μέριμνα όχι για τους ευνοούμενους της κοινωνίας όπως κάνει η Δεξιά, αλλά για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

  • Αυτή είναι και η ουσία της ισοπέδωσης, να υποσκάψουν την υπόθεση της απαλλαγής από τη συνεχιζόμενη για τρίτη πενταετία διακυβέρνηση της Δεξιάς σε συνεργασία σε κοινοβουλευτικό επίπεδο στα μεγάλα ζητήματα της οικονομίας με την ακροδεξιά.

Λοιπόν, όσο κι αν προσπάθησαν, εμείς δεν χάψαμε το αφήγημα τους. Στις εκλογές της Κυριακής οι ψηφοφόροι στήριξαν στο Κόμμα της Κυπριακής Αριστεράς και έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στη συλλογική ηγεσία του να προχωρήσει σταθερά στο δρόμο της αλλαγής. Η απώλεια της έδρας στο Ευρωκοινοβούλιο, σίγουρα στεναχωρεί και δημιουργεί προβλήματα στους αγώνες μέσα από την Ευρωβουλή, όμως η ευρεία στήριξη που οι ψηφοφόροι έδωσαν στους κομματικούς ή υποστηριζόμενους από το ΑΚΕΛ υποψήφιους, δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφιβολίας για τα μηνύματα που βγαίνουν από την κάλπη.

ΤΑ ΣΤΗΜΕΝΑ ΤΟΥ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟΥ

Τα στημένα του κατεστημένου άρχισαν να διαφαίνονται μερικές βδομάδες πριν από την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών. Όσο προχωρούσε ο καιρός και έπαιρνε σάρκα και οστά το κοινωνικό ρεύμα που σχηματοποιήθηκε με το ΑΚΕΛ – Αριστερά – Κοινωνική Συμμαχία, σταδιακά γινόταν φανερό πως οι πολίτες στις πόλεις και την ύπαιθρο εύρισκαν την οργανωμένη πολιτική δύναμη   στην οποία θα στήριζαν τις ελπίδες τους, γεγονός που καταγράφηκε με τα αποτελέσματα των εκλογών.

Οι τάσεις του εκλογικού σώματος προκαλούσαν πανικό στην ηγεσία του μεγάλου κόμματος της Δεξιάς, στο Συναγερμό και το σύστημα έπρεπε να «πάρει τα μέτρα του». Έτσι μετακίνησαν το κέντρο βάρους αντί στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που επηρεάζει την καθημερινότητα των πολιτών, στις ευρωεκλογές, όπου όπως για άλλη μια φορά αποδείχτηκε, ήταν πολύ πιο εύκολο να υπάρξουν ανατροπές.

Η εμφάνιση του 25χρονο youtuber – tiktoker Φειδία Παναγιώτου επιλεκτικά στις Ευρωεκλογές ως ανεξάρτητου υποψηφίου, δημιουργεί ερωτηματικά. Εάν ήθελε να κάνει πολιτική παρέμβαση στα πολιτικά δρώμενα του τόπου και να κριθεί γιατί δεν κατέβηκε με πλήρες ψηφοδέλτιο και γιατί δεν διεκδίκησε και τις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση;

  • Μήπως κάτι τέτοιο θα έπληττε καίρια τα κόμματα της Δεξιάς; Μήπως η στόχευση ήταν μόνο και μόνο για να χρησιμοποιηθεί ως «όπλο» για να κλονισθεί ακόμη περισσότερο η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τα κόμματα και να μπορεί το βαθύ κράτος της Δεξιάς να επιβάλλει ακόμη πιο εύκολα τις πολιτικές του;

Και μια και περί «φαινομένων» στην πολιτική ζωή της Κύπρου, να σημειώσουμε ότι τηρουμένων των αναλογιών και σε άλλες περιόδους είχαν εμφανιστεί πρόσωπα ή κομματικοί σχηματισμοί ή «κινήματα» που αυτοπροσδιορίζονταν ως «αντισυστημικά»… Θυμάστε την περίπτωση του «εκρηκτικού» ιατροδικαστή Μάριου Ματσάκη, του «δυναμικού ακτιβιστή» Γιώργου Περδίκη και μιας σειράς τηλεπερσόνων που βρήκαν θέση και σε ψηφοδέλτια κομμάτων αφήνοντας πίσω σε σταυρούς προτίμησης συνυποψηφίους τους, ανεξάρτητα από το εάν η συμπερίληψη τους στα ψηφοδέλτια έλκυε ή όχι ψηφοφόρους πέραν από την κομματική δεξαμενή.

Όλοι αυτοί απορροφούσαν ψήφο διαμαρτυρίας, η οποία αυτή τη φορά διοχετεύτηκε στον 25χρονο youtuber – tiktoker. 

  • Θα είναι και το «νέο αστέρι» της πολιτικής μας ζωής διάττοντας αστέρας; Θα το δούμε στη συνέχεια…

Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι ενώ τα ελεγχόμενα από το κατεστημένο μέσα μαζικής ενημέρωσης έδωσαν τόση σημασία και προβολή για την εκλογή στο ευρωκοινοβούλιο του νεαρού youtuber, δεν έδειξαν να ανησυχούν από την άνοδο και των ποσοστών της ακροδεξιάς, φαινόμενο που επίσης παρατηρήθηκε και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

ΔΕΝ ΠΕΡΑΣΑΝ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥΣ

Πάντως σε πολιτικό επίπεδο, είτε στοχευμένα είτε όχι, δεν πέρασαν πλήρως οι σχεδιασμοί όσων κινούν παρασκηνιακά τα νήματα. Εξέλεξαν το «φαινόμενο» Φειδίας» στην Ευρωβουλή, αλλά στις Τοπικές Εκλογές η επικράτηση των δυνάμεων της Αριστεράς ήταν σαρωτική!

Ας δούμε λοιπόν τι έβγαλε η κάλπη στις εκλογές που αφορούν το «σπίτι» του κάθε Κύπριου για την εκλογή των Τοπικών Αρχόντων. Δεν υποβάλλουμε πως οι εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο δεν αφορούν την καθημερινότητα μας. Αντίθετα γνωρίζουμε πως το 80% των νομοθεσιών ψηφίζονται στην Ευρωβουλή και εφαρμόζονται σε όλα τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. Όμως, αυτό που εξετάζουμε σ’ αυτό το κείμενο είναι την εκλογική συμπεριφορά των Κυπρίων ψηφοφόρων την περασμένη Κυριακή. Η πραγματικότητα, και ανεξάρτητα από τους λόγους, είναι πως η μεγάλη μάζα των πολιτών αισθάνεται πως τον αφορούν κυρίως οι τοπικές εκλογές όπου και έριξε το βάρος του.

Εδώ ακριβώς, στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση οι συνδυασμοί του ΑΚΕΛ – Αριστερά – Κοινωνική Συμμαχία σάρωσαν! Οι επιλογές του Κόμματος, καθώς και οι συνεργασίες που έγιναν δικαιώθηκαν σε μεγάλο βαθμό.

  • Από τους 20 δήμους της ελεύθερης Κύπρου εκλέχθηκαν 8 δήμαρχοι που προέρχονται από το ΑΚΕΛ και άλλοι 6 που στηρίζονται από το Κόμμα.

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι όλοι οι υφιστάμενοι δήμαρχοι της Αριστεράς επανεκλέχθηκαν με ποσοστά πέραν του 50%, κάτι που επιβεβαιώνει το έργο τους και την απήχησή του μέσα στις τοπικές κοινωνίες.

Τρεις από τους πέντε προέδρους των Επαρχιακών Οργανισμών εκλέχθηκαν με τη στήριξη του ΑΚΕΛ.

  • Στις αντιδημαρχίες το ΑΚΕΛ – Αριστερά – Κοινωνική Συμμαχία σημείωσε επίσης μεγάλες επιτυχίες. Από τις 93  συνολικά αντιδημαρχίες, εκλέχθηκαν 41 αντιδήμαρχοι που προέρχονται ή στηρίζονται από το ΑΚΕΛ.
  • Στους κατεχόμενους δήμους, οι 6 από τους 9 εκλεγμένους δημάρχους στηρίζονται από το ΑΚΕΛ.

Όμως η δυναμική του Κόμματος αποτυπώνεται και από τα αποτελέσματα που εξασφάλισε στα Δημοτικά Συμβούλια και η ανάλυση αυτών των αποτελεσμάτων καταδεικνύει αύξηση σχεδόν 5% για τους συνδυασμούς του ΑΚΕΛ – Αριστερά – Κοινωνική Συμμαχία σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2021.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους και επιβεβαιώνουν αυτό που καταγράφαμε όλο το προηγούμενο διάστημα. Όλο και μεγαλύτερες μάζες πολιτών συμπορεύονται με τις δυνάμεις της Αριστεράς. Βεβαίως υπάρχει μια μεγάλη μερίδα πολιτών που αισθάνονται απογοητευμένοι οι οποίοι δυστυχώς τα βάζουν με όλους, προφανώς επηρεαζόμενοι από τη συστηματική προπαγάνδα του «όλοι είναι οι ίδιοι».

Στο χέρι μας  είναι, του κάθε προοδευτικού πολίτη να αλλάξουμε αυτή την εικόνα. Και δεν έχουμε καμιά αμφιβολία πως αυτό είναι στις προτεραιότητες της ηγεσίες του κόμματος της Κυπριακής Αριστεράς.

Ας μην αυτομαστιγωνόμαστε λοιπόν! Τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης της Κυριακής είναι εδώ και μιλούν από μόνα τους. Αποτελούν τη «μαγιά» για τη δημιουργία της μεγάλης συμμαχίας για τη διεκδίκηση των συμφερόντων των εργαζομένων και των λαϊκών μαζών, για την συγκρότηση της μεγάλης στρατιάς στον αγώνα για την αλλαγή στη διακυβέρνηση του τόπου.

Διαβάστε Επίσης