Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗΚυβερνοεπιθέσεις: Η Ευρώπη τρέμει τα ρωσικά σαμποτάζ

Κυβερνοεπιθέσεις: Η Ευρώπη τρέμει τα ρωσικά σαμποτάζ

Αναβιώνει η ψυχροπολεμική υστερία στις χώρες της Ευρώπη!

-

Με τη συζήτηση να έχει ανοίξει στους κόλπους του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. για το κατά πόσο θα πρέπει να επιτραπεί στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τα δυτικά όπλα για να εξαπολύσει επιθέσεις στο ρωσικό έδαφος, οι «παράπλευρες συνέπειες» μιας πιθανής τέτοιας απόφασης έχουν βάλει ήδη σε σκέψεις τους ιθύνοντες. Η Ευρώπη βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού υπό τον φόβο εμπρησμών και ενεργειών δολιοφθοράς σε υποδομές και κρίσιμα δίκτυα ύστερα από μια σειρά σχετικών «ανεξήγητων» περιστατικών σε χώρες της Βαλτικής, στη Γερμανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian, οι υπηρεσίες ασφαλείας στην Ευρώπη έχουν τεθεί σε συναγερμό, διαβλέποντας τη χρήση ενός νέου δυνητικού όπλου από τη Ρωσία με σκοπό τη δημιουργία κλίματος ανασφάλειας και αποσταθεροποίησης μέσω διάφορων ενεργειών σαμποτάζ σε πολιτικές εγκαταστάσεις και υποδομές.

Οι ερευνητές έχουν ισχυριστεί ήδη ότι πιθανώς υπήρξε ρωσική εμπλοκή σε μια μεγάλη εμπρηστική επίθεση στο Ανατολικό Λονδίνο τον περασμένο μήνα, σ’ έναν άλλο εμπρησμό που κατέστρεψε το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο στην Πολωνία, σε μια απόπειρα δολιοφθοράς στη Βαυαρία στη Γερμανία και σε αντισημιτικά γκράφιτι στο Παρίσι. Αν και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα περιστατικά αυτά συνδέονται μεταξύ τους ή ότι εντάσσονται σ’ ένα ευρύτερο σχέδιο, οι υπηρεσίες ασφαλείας πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να αποτελούν μέρος μιας προσπάθειας της Μόσχας να αποσταθεροποιήσει τη Δύση, η οποία στηρίζει στρατιωτικά και οικονομικά την Ουκρανία. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι μετά τον Ψυχρό Πόλεμο οι ξένες μυστικές επιχειρήσεις διεξάγονταν από εκπαιδευμένους κατασκόπους και τα εκτελεστικά όργανά τους, αλλά στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορούν εύκολα να «προσληφθούν» πρόθυμοι βάνδαλοι, οι οποίοι με αντίτιμο μερικών μόλις ευρώ σε κρυπτονόμισμα μπορούν να δράσουν, αφήνοντας ελάχιστα ίχνη και αποδείξεις σύνδεσης με τους «εντολείς» τους ή άλλα παρόμοια περιστατικά.

ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ

ΤΗ ΣΚΙΑ ΤΟΥΣ ΠΛΕΟΝ…

Σε κάθε περίπτωση και άσχετα του πόσο αυτές οι υποθέσεις ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, οι φόβοι για κύμα σαμποτάζ από τη Ρωσία δεν παύουν να αντανακλούν το γενικότερο κλίμα καχυποψίας και αναβίωσης της ψυχροπολεμικής υστερίας στην Ευρώπη, θυμίζοντας ανάλογες καταστάσεις, πολύ οικείες, κατά την ιστορική περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.

Είναι πλέον τέτοια η εντεινόμενη ανησυχία στους κόλπους της Ε.Ε. ότι αυτές οι υβριδικές επιθέσεις θα μπορούσαν να είναι έργο της Ρωσίας που το θέμα τέθηκε στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας στις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα, με αξιωματούχους ασφαλείας από την Ολλανδία, την Εσθονία και τη Λιθουανία να προειδοποιούν για τα τρωτά σημεία των χωρών-μελών.

Την περασμένη εβδομάδα ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ είχε αποκαλύψει ότι οι πολωνικές Αρχές είχαν συλλάβει εννέα άτομα σε σχέση με πράξεις δολιοφθοράς που φέρεται ότι διαπράχθηκαν κατόπιν εντολής ρωσικών υπηρεσιών. Στη Λιθουανία, επίσης, οι ερευνητές συνεχίζουν την προσπάθειά τους να εντοπίσουν την αιτία της φωτιάς στο εμπορικό κέντρο της ΙΚΕΑ, στο Βίλνιους, που ξέσπασε στις αρχές του μήνα, με τον Τουσκ να θεωρεί ότι πιθανόν και αυτή να είναι έργο ξένων σαμποτέρ. Την Τρίτη ο Εσθονός υπουργός Άμυνας Χάνο Πεβκούρ δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι η χώρα έχει πέσει ήδη θύμα ρωσικών σαμποτάζ. Στη Γερμανία, επίσης, υπάρχουν υποψίες για επιθέσεις από ξένες μυστικές υπηρεσίες, εκτός του κύματος των κυβερνοεπιθέσεων το 2023 από μια ομάδα χάκερ που συνδέεται με τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Επιτυχίες της Europol

Στο μεταξύ, τέσσερις άνθρωποι συνελήφθησαν και πάνω από 100 διακομιστές τέθηκαν εκτός δικτύου «στη μεγαλύτερη επιχείρηση που έγινε ποτέ» κατά κακόβουλων λογισμικών, που παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη λυτρισμικού, όπως ανακοίνωσε η Europol.

Η εκτεταμένη διεθνής επιχείρηση, που ονομάστηκε «Endgame» («Τέλος παιχνιδιού»), είχε «παγκόσμιο αντίκτυπο στο οικοσύστημα των droppers», σημείωσε η ευρωπαϊκή αστυνομική υπηρεσία, αναφερόμενη σε είδος λογισμικού που χρησιμοποιείται για να εισαχθούν άλλα κακόβουλα λογισμικά σε σύστημα που στοχοθετείται.

H επιχείρηση, που συντονίστηκε στο διάστημα 27-29 Μαΐου από την έδρα της ευρωπαϊκής αστυνομικής υπηρεσίας στη Χάγη, οδήγησε σε περίπου είκοσι έρευνες στην Αρμενία, στην Ουκρανία, στην Πορτογαλία και στην Ολλανδία.

Διαβάστε Επίσης