Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΝέα δράση για το κλίμα στον πίνακα «Οι παπαρούνες» του Κλοντ Μονέ

Νέα δράση για το κλίμα στον πίνακα «Οι παπαρούνες» του Κλοντ Μονέ

Κόλλησε αυτοκόλλητο πόστερ με μια εφιαλτική εκδοχή του ίδιου πίνακα, απεικονίζοντας ένα χωράφι με παπαρούνες το 2100

-

Ακτιβίστρια συνελήφθη το Σάββατο 01.06.2024, έπειτα από συμβολική δράση που πραγματοποίησε στον διάσημο πίνακα του Κλοντ Μονέ «Οι παπαρούνες» στο Μουσείο του Ορσέ.  

Η δράση ήταν μέρος της εκστρατείας Food Response  της οργάνωσης Riposte alimentaire. Βίντεο της οργάνωσης δείχνει τη γυναίκα να κολλά στον ιμπρεσιονιστικό πίνακα που αποτυπώνει τοπίο με παπαρούνες ένα αυτοκόλλητο πόστερ με μια εφιαλτική εκδοχή του ίδιου πίνακα, απεικονίζοντας ένα χωράφι με παπαρούνες το 2100.

«Αυτός ο εφιαλτικός πίνακας μπροστά μας, αυτό μας περιμένει αν δεν εφαρμοστεί καμία εναλλακτική! Στους +4°C, είναι η κόλαση που μας περιμένει», φώναξε η γυναίκα.

«Αυτό πιθανότατα θα ζωγράφιζε ο Κλοντ Μονέ το 2100, αν μέχρι τότε δεν ληφθούν ριζικά μέτρα για να σταματήσει η κλιματική αλλαγή. Υπενθυμίζουμε ότι αυτό το σενάριο της IPCC δεν είναι το πιο απαισιόδοξο, αφού προβλέπεται τροχιά μεγαλύτερη από +4°C», αναφέρει η οργάνωση.

Η διεύθυνση του μουσείου ανακοίνωσε ότι ο πίνακας αποκαταστάθηκε, ότι η έκθεση άνοιξε στο κοινό και ότι θα καταθέσει μήνυση. Η οργάνωση Riposte alimentaire που αγωνίζεται για την αειφόρο διατροφή έχει πραγματοποιήσει πολλές ανάλογες δράσεις τους τελευταίους μήνες, όπως αυτή της Τζοκόντα στο Λούβρο, του πίνακα «Η Ανοιξη» του Μονέ, στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Λυών, του έργου «Η Ελευθερία οδηγεί τον Λαό» του Ντελακρουά στο Λούβρο.

Διαβάστε Επίσης