Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΟ πλανήτης δεν χρειάζεται νέες άδειες εξόρυξης ορυκτών καυσίμων

Ο πλανήτης δεν χρειάζεται νέες άδειες εξόρυξης ορυκτών καυσίμων

Οι κυβερνήσεις πρέπει να σταματήσουν να εκδίδουν νέες άδειες για πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα, διαπίστωσε νέα μελέτη απευθυνόμενη στους πολιτικούς ηγέτες

-

Εάν οι κυβερνήσεις υλοποιήσουν τις αλλαγές που έχουν υποσχεθεί για να αποτρέψουν τον κόσμο από την υπέρβαση των κλιματικών στόχων, δεν θα χρειαστούν νέα έργα ορυκτών καυσίμων, ανέφεραν οι ερευνητές του University College London και του Διεθνούς Ινστιτούτου για την Αειφόρο Ανάπτυξη (IISD).

Τα δεδομένα παρείχαν, όπως είπαν, «μια αυστηρή επιστημονική βάση» για τις παγκόσμιες κυβερνήσεις να απαγορεύσουν τα νέα έργα ορυκτών καυσίμων και να αρχίσουν μια ελεγχόμενη μείωση της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων, ενώ ενθαρρύνουν τις επενδύσεις σε καθαρές ενεργειακές εναλλακτικές λύσεις.

Με την καθιέρωση μιας «σαφούς και άμεσης ζήτησης» οι πολιτικοί ηγέτες θα μπορούσαν να ορίσουν ένα νέο πρότυπο για το μέλλον των ορυκτών καυσίμων, με βάση το οποίο θα μπορούσε να κριθεί «άμεσα υπεύθυνη» η βιομηχανία, ανέφεραν οι ερευνητές.

Η έκθεση, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science, ανέλυσε τις παγκόσμιες προβλέψεις ενεργειακής ζήτησης για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, καθώς και για ηλεκτρική ενέργεια από άνθρακα και φυσικό αέριο, χρησιμοποιώντας ένα ευρύ φάσμα σεναρίων που συνέταξε ο Διακυβερνητικός Πίνακας για την Κλιματική Αλλαγή των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία περιόρισαν την παγκόσμια θέρμανση σε λιγότερο από 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Εκτός από την μη ανάγκη για νέα εξόρυξη ορυκτών καυσίμων η έκθεση διαπίστωσε ότι, δεν θα χρειαστεί νέα παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα και φυσικό αέριο σε ένα μέλλον καθαρών μηδενικών εκπομπών.

Ο Δρ Στιβ Πάι, ένας από τους συν-συγγραφείς της έκθεσης από το Ινστιτούτο Ενέργειας του UCL, είπε: «Η έρευνά μας καθιερώνει ότι υπάρχει αυστηρή επιστημονική βάση για το προτεινόμενο πρότυπο, δείχνοντας ότι δεν υπάρχει ανάγκη για νέα έργα ορυκτών καυσίμων».

  • «Η σαφήνεια που φέρνει αυτό το πρότυπο θα πρέπει να βοηθήσει στην εστίαση της πολιτικής στην απαιτούμενη φιλόδοξη κλιμάκωση των επενδύσεων σε ανανεώσιμες και καθαρές ενεργειακές λύσεις, ενώ παράλληλα διαχειρίζεται τη μείωση των υποδομών ορυκτών καυσίμων με δίκαιο και ισότιμο τρόπο», είπε ο Πάι.

Η έκθεση επεκτάθηκε σε εργασία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) που έχει προειδοποιήσει τα τελευταία χρόνια ότι δεν ήταν συμβατά με τον παγκόσμιο στόχο για την οικοδόμηση ενός καθαρού μηδενικού ενεργειακού συστήματος νέα έργα ορυκτών καυσίμων.

Ο IEA απέκλεισε οποιαδήποτε νέα επένδυση σε έργα ορυκτών καυσίμων με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, αλλά αναγνώρισε ότι θα συνεχιστούν οι επενδύσεις σε υπάρχοντα περιουσιακά στοιχεία πετρελαίου και φυσικού αερίου και σε ήδη εγκεκριμένα έργα.

Ο Δρ Φέργκους Γκριν, από το τμήμα πολιτικών επιστημών του UCL, είπε: «Η έρευνά μας αντλεί μαθήματα από παρελθόντες μετασχηματισμούς παγκόσμιων ηθικών προτύπων, όπως η δουλεία και οι δοκιμές πυρηνικών όπλων. Αυτές οι περιπτώσεις δείχνουν ότι τα πρότυπα αντηχούν όταν φέρουν απλά αιτήματα για τα οποία οι ισχυροί παράγοντες μπορούν να θεωρηθούν άμεσα υπεύθυνοι».

Διαβάστε Επίσης