Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΓΝΩΜΕΣ«΄Οσο υπάρχουν παιδιά που πεινούν θεός δεν υπάρχει»…

«΄Οσο υπάρχουν παιδιά που πεινούν θεός δεν υπάρχει»…

-

Τα λόγια του  Καζαντζάκη «όσο υπάρχουν παιδιά που πεινούν, θεός δεν υπάρχει», μου θύμισε η  έκθεση της UNICEF, της οργάνωσης του ΟΗΕ που ασχολείται με τα παιδιά. 

Σύμφωνα με την έκθεση της Unicef  330 εκατομμύρια παιδιά, δηλαδή ένα στα έξι παιδιά παγκοσμίως,  ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας τονίζοντας:

«Οι επιδεινούμενες κρίσεις, εξαιτίας των συνεπειών της πανδημίας, των ένοπλων συρράξεων, της κλιματικής αλλαγής και των οικονομικών σοκ, εμπoδίζουν την  πρόοδο  αφήνοντας εκατομμύρια παιδιά στην ακραία φτώχεια.  Ενας κόσμος στον οποίο 330 εκατομμύρια παιδιά ζουν στην ακραία φτώχεια, στερούνται όχι μόνο την κάλυψη των πιο βασικών τους αναγκών, αλλά και την αξιοπρέπεια, τις ευκαιρίες, την ελπίδα είναι απλά αφόρητος». 

Από αυτές τις 330 εκατομμύρια ψυχούλες το 40% βρίσκεται στην υποσαχάρια Αφρική και πρόκειται για το ψηλότερο ποσοστό στον κόσμο. 

Παράλληλα η έκθεση καταγράφει  ότι 850 εκατομμύρια παιδιά, δηλαδή ένα στα τρία παγκοσμίως, ζουν σε περιοχές που έχουν υποστεί τουλάχιστον τέσσερις περιβαλλοντικές καταστροφές και εκτίθενται σε εξαιρετικά ψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης ενώ καταγράφεται ότι στις πλούσιες χώρες ένα παιδί στα πέντε ζει στην φτώχεια.

 Παράλληλα στην εν λόγω έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για το 2023 καταγράφεται ότι περίπου 735 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν το φάσμα της πείνας και σε σύγκριση με το 2019 η αύξηση αγγίζει τα 122 εκατομμύρια ψυχές.   

Δισεκατομμύρια για εξοπλισμούς υπάρχουν για το παιδί,  που είναι η μόνη μας ελπίδα, για τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά  δεν υπάρχουν για αυτούς που διαφεντεύουν την τύχη του πλανήτη μας!

Παυλίνα ΠΑΥΛΟΥ

Διαβάστε Επίσης