Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ5 Ιουνίου – Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: «Η γη μας. Το μέλλον μας....

5 Ιουνίου – Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: «Η γη μας. Το μέλλον μας. Είμαστε η #RestorationGeneration»

ΟΠΟΚ: Επιτακτική ανάγκη η αντιμετώπιση του προβλήματος της απερήμωσης - Επείγει η αντιμετώπιση μιας σειράς από Περιβαλλοντικά ζητήματα στην Κύπρο

-

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος έχει καθιερωθεί το 1972, από το πρόγραμμα Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (United Nations Environmental Programme) και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου. Για το 2024, το θέμα είναι «Η γη μας. Το μέλλον μας. Είμαστε η #RestorationGeneration». Σύμφωνα με τα στοιχεία τη Σύμβασης του ΟΗΕ για την απερήμωση το 40% της γης παγκοσμίως έχει υποβαθμιστεί, επηρεάζοντας τον μισό παγκόσμιο πληθυσμό. Η απερήμωση έχει αυξηθεί κατά 29% από το 2000, απειλώντας τα τρία τέταρτα του παγκόσμιου πληθυσμού μέχρι το 2050.

Η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου με ανακοίνωση της επισημαίνει ότι είναι επιτακτική ανάγκη η αντιμετώπιση του προβλήματος της απερήμωσης και ότι επείγει η αντιμετώπιση μιας σειράς από Περιβαλλοντικά ζητήματα στην Κύπρο.

Το πρόσφατο παράδειγμα του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα, έχει προβληματίσει την ΟΠΟΚ. Η ΟΠΟΚ υπενθυμίζει την διαχρονική της θέση για προστασία και διαχείριση της χερσονήσου του Ακάμα ως ενιαίο οικοσύστημα αποφεύγοντας την τακτική του κατακερματισμού, παράλληλα με την αειφόρο ανάπτυξη και ευημερία των κοινοτήτων της χερσονήσου. Αναφορικά με το σχέδιο του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα και τα γνωστά προβλήματα που προέκυψαν κατά την έναρξη και την εφαρμογή του, η θέση της ΟΠΟΚ είναι ότι επιβάλλεται ο επανασχεδιασμός και η επαναξιολόγηση όλων των επιμέρους έργων, αυτών που ήδη ξεκίνησαν και αυτών που προγραμματίζονται να γίνουν, εφαρμόζοντας όλες τις πρόνοιες της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τους οικοτόπους. Σημειώνεται ότι και το Δάσος Ακάμα είναι μέρος της ευρύτερης περιοχής Natura 2000 «Χερσόνησος Ακάμα». Η Χερσόνησος Ακάμα αποτελεί μια από τις τελευταίες παράκτιες περιοχές προστασίας της φύσης και της βιοποικιλότητας στην Κύπρο. Αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της κοινής μας φυσικής και πολιτισμικής κληρονομιάς και ως τέτοια έχει υποχρέωση το κράτος να την διαφυλάττει και προστατεύει για τις επόμενες γενιές.

Η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου θέτει και μια σειρά σοβαρών ζητημάτων που αφορούν το περιβάλλον, όπου θα πρέπει να τύχουν υψίστης σημασίας. Κάποια βασικά ζητήματα αφορούν:

Την Αναθεώρηση της Ζώνης Προστασίας της Παραλίας, με βάση τον Περί Προστασίας της Παραλίας Νόμο (ΚΕΦ. 59) για επαρκή προστασία των παράκτιων οικοσυστημάτων από την Δόμηση.

Την επικύρωση του Πρωτοκόλλου της Βαρκελώνης για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση της Παράκτιας Ζώνης.

Τον μετασχηματισμό του αναπτυξιακού μοντέλου της Κύπρου μέσα από τις πολίτικές που εφαρμόζονται σχετικά με τον καθορισμό της χρήσης γης. Την εκπόνηση του Σχεδίου για την Νήσο, που θα καθορίζει την αναπτυξιακή πολιτική και την Περιβαλλοντική και Πολεοδομική Έγκριση αναπτύξεων ιδιωτικών και δημόσιων έργων.

Την ανάγκη για θεσμική αναδιάρθρωση των δομών περιβαλλοντικής διακυβέρνησης, για να καταστούν περισσότερο αποτελεσματικές και χωρίς να υποβαθμίζεται το ισχύον καθεστώς προστασίας του περιβάλλοντος.

Την ενίσχυση των δαπανών για την Περιβαλλοντική Προστασία στον Δημόσιο Τομέα, αφού σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία η Κύπρος βρισκόταν στην προτελευταία θέση (2019) όσο αφορά το ποσοστό του ΑΕΠ που δαπανάται για Περιβαλλοντική Προστασία στον Δημόσιο Τομέα.

Προστασία των υδάτινων πόρων με καταρτισμό Εθνικής Στρατηγικής για την δημιουργία Υδατικής Συνείδησης και με την αυστηρή εφαρμογή του Περί Προστασίας και Διαχείρισης των Υδάτων (Μέτρα Προστασίας Ταμιευτήρων, των Οποίων το Νερό Προορίζεται για Ανθρώπινη Κατανάλωση). 

Την πρόληψη, την ετοιμότητα και την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Οι δασικές πυρκαγιές οφείλονται στο 85% των περιπτώσεων σε ανθρώπινες δραστηριότητες και από αυτές το 33% είναι εκούσιες και το 67% ακούσιες, από αμέλεια. Θα πρέπει το κράτος να ακολουθήσει πολιτική μηδενικής ανοχής σε κακόβουλες πυρκαγιές, να θεσπίσει αυστηρότερες ποινές και να ενισχύσει με διάθεση οικονομικών πόρων την επιτήρηση και εποπτεία περιοχών προστασίας της φύσης και της υπαίθρου

Την διατήρηση της άγριας ζωής, της φύσης και της βιοποικιλότητας σε προστατευόμενες περιοχές και περιοχές του δικτύου Natura 2000. Υπάρχει η ανάγκη για προστασία των φυσικών τοπίων από ασύμβατες δραστηριότητες και επιβλαβή έργα και σχέδια. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η αστική εξάπλωση, που είναι έντονη στη Κύπρο, τα ανεξέλεγκτα έργα για των τουρισμό και για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οδηγούν στη σφράγιση του εδάφους και τον κατακερματισμό του τοπίου, φαινόμενα που συντείνουν στην απερήμωση.

Η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου θα συνεχίσει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και να ασκεί πιέσεις ώστε να διαμορφωθούν οι κατάλληλες πολιτικές αλλά και η απαραίτητη κουλτούρα γύρω από το ζήτημα της προστασίας της φύσης μέσα από τις επιτροπές στις οποίες συμμετέχει αλλά και με την επαφή της με την κοινωνία, για ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση του κοινού.

Διαβάστε Επίσης