Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΓΝΩΜΕΣΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ: Ποια Κύπρο και ποια Ευρώπη διεκδικούμε

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ: Ποια Κύπρο και ποια Ευρώπη διεκδικούμε

Σηκώνουμε ανάστημα! Ψηφίζουμε ΑΚΕΛ- Αριστερά- Κοινωνική Συμμαχία! Δίνουμε δύναμη στη φωνή της Κύπρου!

-

Του Χάρη ΚΑΡΑΜΑΝΟΥ*

Είμαστε λίγες μέρες πριν από τις διπλές εκλογές, των Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.  Μέχρι την 9η Ιουνίου οφείλουμε αφυπνίσουμε συνειδήσεις. Να στρατεύσουμε δυνάμεις. Να κινητοποιήσουμε ανθρώπους κάθε ηλικίας. Να αναδείξουμε την πίστη σε αξίες και αρχές. Χωρίς αυτές η πολιτική χάνει το νόημά της. Είναι η ώρα να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο αύριο, το αύριο της Ειρήνης. Της Δημοκρατίας. Της Αλληλεγγύης. Της Κοινωνικής Δικαιοσύνης και της Προόδου. Ένα αύριο που θέλουμε να το ζήσουμε σε μια πατρίδα ελεύθερη και ενωμένη, ασφαλή και κυρίαρχη,  δημιουργική και ευημερούσα.

Ένα αύριο που θέλουμε να το ζήσουμε σε μια Ευρώπη που θα αλλάξει πορεία, θα διευρύνει τις πολιτικές ελευθερίες και τα κοινωνικά δικαιώματα, θα σέβεται τις εθνικές, πολιτισμικές, φυλετικές και θρησκευτικές ιδιαιτερότητες και διαφορές. Μια Ευρώπη που να προστατεύει τους αδύναμους, το περιβάλλον και τις κατακτήσεις των εργαζομένων. Μια Ευρώπη της ανθρωπιάς, της αειφόρου ανάπτυξης και της ισότητας όλων των πολιτών. Μια Ευρώπη των προοδευτικών επιλογών, των οικολογικών προτεραιοτήτων και των δημιουργικών λύσεων.

Αυτό είναι το όραμα μας για την Ευρώπη. Μια Ευρώπη με άλλη φιλοσοφία. Απαντούμε λοιπόν σε όλους όσοι μας ρωτούν: Σε αυτή την Κύπρο θέλουμε να μεγαλώσουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Αυτή την Ευρώπη οραματιζόμαστε. Αυτή την Κύπρο και αυτή την Ευρώπη διεκδικούμε  στις 9 του Ιούνη. Με πολύ ισχυρό ψηφοδέλτιο, που στελεχώνεται με άτομα ικανά, με γνώσεις και ανιδιοτέλεια. Ψηφοδέλτιο Νίκης για τον τόπο και το λαό μας.

Στην μάχη των ευρωεκλογών, στην πρώτη γραμμή έχουμε τους έξι υποψήφιούς μας: τον Γιώργο, την Άννα, την Σταύρη, τον Άντρο, τον Νιαζί, τη Μέλανη.

Μια δυνατή ομάδα που εκπροσωπεί σε αυτή τη μάχη τις αξίες, τις αρχές, τις προτεραιότητες, τις ευαισθησίες της Αριστεράς και όλου του προοδευτικού κόσμου.

ΤΟ ΔΙΑΚΥΒΕΥΜΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

Το διακύβευμα αυτών των εκλογών δεν είναι ένα, είναι πολλά και ιστορικά ζητήματα και αφορούν τον καθένα μας. Την καθημερινότητα, την οικογένεια, τη ζωή μας. Στην Ευρώπη σήμερα. Οι κοινωνικές αδικίες πολλαπλασιάζονται, οι εισοδηματικές ανισότητες μεγαλώνουν, η φτώχεια γενικεύεται, τα νοικοκυριά είναι καταχρεωμένα, η μεσαία τάξη συνθλίβεται, οι εργασιακές σχέσεις απορρυθμίζονται, η ανασφάλεια κυριαρχεί, το περιβάλλον υποβαθμίζεται, το κοινωνικό κράτος καταρρέει, οι μεταναστευτικές ροές συνεχίζονται, ο ρατσισμός και η ξενοφοβία απλώνονται, η ακροδεξιά γιγαντώνεται, ο νεοφασισμός επελαύνει.

Και εδώ στην Κύπρο. Απορρύθμιση της εργασίας, μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, ακρωτηριασμός των μισθών και των συντάξεων, υποβάθμιση των υπηρεσιών, των δημοσίων οργανισμών και των υποδομών. Επιδείνωση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας των πολλών, των νέων, των εργαζόμενων γυναικών, των μονογονεϊκών οικογενειών, των ανέργων, των αγροτών.

Οι νέοι άνθρωποι, είτε υποχρεώνονται να φύγουν στο εξωτερικό, είτε παλεύουν να βγάλουν το μήνα. Με μισό ωράριο, μισό μισθό, μισή ζωή. Η στέγη είναι πανάκριβη. Ούτε μπορούν να αγοράσουν, ούτε να ενοικιάσουν. Αναγκάζονται να μένουν με τους γονείς τους, να ζητούν τη βοήθειά τους, να επιβαρύνουν τα έξοδά τους. Και τι κάνουν οι κυβερνώντες; Αυτοϊκανοποιούνται με τη βελτίωση κάποιων οικονομικών δεικτών. Υποτιμούν τη νοημοσύνη μας.

Μας κουνούν το δάχτυλο όταν διαμαρτυρόμαστε, όταν καταθέτουμε προτάσεις. Θα μείνουμε αδρανείς να παρακολουθούμε με σταυρωμένα χέρια τις συντηρητικές πολιτικές τους να προκαλούν κοινωνική απόγνωση; Ή θα παρέμβουμε για να στηρίξουμε με την ψήφο μας τις δυνάμεις της Αριστεράς που αγωνίζονται για αλλαγή πορείας;

Που αγωνίζονται για δίκαιη ανακατανομή του πλούτου, αύξηση των μισθών, ίσες ευκαιρίες για όλους, προστασία του δημοσίου συμφέροντος και εξυπηρέτηση του κοινού καλού;

Για να στηρίξουμε τις δυνάμεις που αγωνίζονται για τα συμφέροντα των πολλών κι όχι για τα προνόμια των λίγων.

ΘΕΛΟΥΜΕ ΜΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ

Δυστυχώς η Ευρώπη ακολουθεί μια αδιέξοδη γραμμή, εκείνη του εξοπλισμού της Κυβέρνησης Ζελένσκι στην Ουκρανία και παρουσιάζεται υπερευαίσθητη, ενώ στην περίπτωση της γενοκτονίας που διαπράττει η ακροδεξιά κυβέρνηση Νετανιάχου σε βάρος των Παλαιστινίων, η ευρωπαϊκή ηγεσία, με πρώτη-πρώτη την κυρία Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να κλείνει τα μάτια και σφυρίζει αδιάφορα.

Ευρώπη της ειρήνης σημαίνει Ευρώπη που θα αναλαμβάνει πολιτικές και διπλωματικές πρωτοβουλίες για κατάπαυση του πυρός και ειρήνευση, για σεβασμό του διεθνούς δικαίου, για αλληλεγγύη.

Ευρώπη της ειρήνης σημαίνει απαλλαγή της ηπείρου μας από το ΝΑΤΟ. Σημαίνει τα δισεκατομμύρια ευρώ που διοχετεύονται σήμερα στις πολεμικές βιομηχανίες να γίνουν δαπάνες για τις ανάγκες των κοινωνιών της Ευρώπης.

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Για το Κυπριακό πρέπει να αντιληφθούμε όλοι ότι χωρίς τη λύση του η Τουρκία θα συνεχίσει να δημιουργεί τετελεσμένα σε βάρος της Κύπρου. Ως ΑΚΕΛ καταθέσαμε προτάσεις για το τι πρέπει να κάνουμε. Ας τις ακούσουν επιτέλους με καλοπιστία και προσοχή.

Ο Πρόεδρος καλείται να αφήσει κατά μέρος τις επικοινωνιακές τακτικές και να απευθυνθεί στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ με ειλικρίνεια. Να του πει ότι είναι έτοιμος να συνεχίσει το διάλογο από εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντανά, στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες. Θέλουμε μαζί με τους Τουρκοκύπριους, τους Μαρωνίτες ,τους Αρμένιους και τους Λατίνους να χτίσουμε μια χώρα – φάρο και παράδειγμα ειρηνικής συμβίωσης για ολόκληρο τον κόσμο.

Όλα αυτά είναι η φωνή του ΑΚΕΛ, η φωνή των πολλών. Η φωνή της λογικής. Αυτή η φωνή πρέπει να ακουστεί δυνατά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Να ακουστεί το όραμα μας για την Κύπρο. Το όραμα μας για μια Ευρώπη της ειρήνης και της Δημοκρατίας. Θα δυναμώσουν ακόμα περισσότερο τη φωνή του Κυπριακού λαού στην Ευρώπη.

Η Αριστερά πρέπει να είναι η φωνή και για όσους δεν έχουν φωνή. Στις 9 Ιουνίου λοιπόν, λέμε όχι στην αποχή στις Ευρωεκλογές και στις Εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ψηφίζουμε γιατί δεν ανεχόμαστε άλλο το ψέμα, τη διαφθορά, την αναλγησία και την αλαζονεία τους. Ψηφίζουμε για την πατρίδα μας που τη θέλουμε ολόκληρη, ελεύθερη και επανενωμένη. Ψηφίζουμε για τους ανθρώπους μας, που δεν αντέχουν άλλο την ακρίβεια, την φτώχεια και αγωνίζονται για καλύτερες μέρες. Ψηφίζουμε για τα παιδιά μας, που θέλουμε να έχουν μέλλον στον τόπο μας. Ψηφίζουμε για τη ζωή και την αξιοπρέπεια μας, για το αύριο που μας αξίζει. Ψηφίζουμε ΑΚΕΛ – Αριστερά Κοινωνική Συμμαχία για να ενισχύσουμε την μοναδική δύναμη αντίστασης στην ακροδεξιά και τα μισάνθρωπα ιδεολογήματα της. Ψηφίζουμε μαζικά στην κάλπη το ΑΚΕΛ που είναι ουσιαστικά η μόνη αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση Χριστοδουλίδη η οποία αλλού παραπαίει και αλλού ακολουθεί τα βήματα της κυβέρνησης Αναστασιάδη-Συναγερμού.

Με θέληση και πίστη θα νικήσουμε. Στις μάχες του σήμερα και στους αγώνες για το αύριο, όλοι εμείς και άλλοι τόσοι, σηκώνουμε ανάστημα. Δίνουμε δύναμη στη φωνή της Κύπρου. Δυναμώνουμε το ΑΚΕΛ- Αριστερά- Κοινωνική Συμμαχία!

  • Ο Χάρης Καράμανος είναι ο Κεντρικός Οργανωτικός Γραμματέας και µέλος του Π.Γ της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ.

Διαβάστε Επίσης