Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΥΓΕΙΑΟυραγός η Κύπρος στα καινοτόμα φάρμακα!

Ουραγός η Κύπρος στα καινοτόμα φάρμακα!

Οι ασθενείς δεν έχουν πρόσβαση στα νέα φάρμακα και τις καινοτόμες θεραπείες!

-

Η Ομοσπονδία  Συνδέσμου  Ασθενών Κύπρου κατάγγειλε ότι κινδυνεύουν ζωές λόγου του ότι το κονδύλι των €45 εκατομμυρίων που έχει εγκριθεί στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας για το 2024 για εξειδικευμένες και καινοτόμες θεραπείες/φάρμακα  έχει σχεδόν εξαντληθεί και ανησυχούν, οι δε αρμόδιοι περί άλλων τυρβάζουν «καθησυχάζοντας» ότι πρόθεση τους είναι να εμπλουτιστεί ο κατάλογος με τα καινοτόμα φάρμακα!

Ψάξαμε και βρήκαμε την  έρευνα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων, σύμφωνα με την οποία  η Κύπρος βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα όσον αφορά την προσβασιμότητα των ασθενών σε καινοτόμα φάρμακα!

  ΄Οσον αφορά τις καινοτόμες θεραπείες η Κύπρος κατατάσσεται στην 26η θέση σε σύνολο 37 χωρών.   Βάσει αυτής της έρευνας ο μέσος όρος που χρειάζεται για να μπει ένα νέο φάρμακο στην αγορά της χώρας μας χρειάζεται περίπου 432 ημέρες από την ημερομηνία έγκρισης του  από την ΕΕ ενώ στην Γερμανία ο μέσος όρος είναι μόλις 128 ημέρες. Η δε  Κύπρος κατέχει άδεια κυκλοφορίας για 6000 φάρμακα ενώ κυκλοφορούν μόνο 2500. 

 Τελικά είμαστε ουραγοί γενικώς στα καινοτόμα φάρμακα, στις θεραπείες, στα θέματα πραγματικής ανάπτυξης και όχι εκείνης της αρπαχτής, στην δικαιοσύνη, στην ενέργεια, στον πολιτισμό, στην τεχνολογία και πάει λέγοντας, αλλά είμαστε πρωταθλητές στη σήψη και την διαφθορά!

Παυλίνα ΠΑΥΛΟΥ

Διαβάστε Επίσης