Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΓΝΩΜΕΣΝα μην γίνουμε «γενιά της σιωπής»! Αντίσταση λαέ στην άγρια εκμετάλλευση από...

Να μην γίνουμε «γενιά της σιωπής»! Αντίσταση λαέ στην άγρια εκμετάλλευση από το μεγάλο κεφάλαιο!

Υποφέρει η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών με την ακρίβεια και τον πληθωρισμό και δύσκολα τα βγάζουν πέρα, ενώ οι κυβερνώντες σφυρίζουν αδιάφορα! Δεν πάει άλλο!

-

Του Πέτρου Χ. ΠΑΣΙΑ

Νέα «γενιά της σιωπής» οι σημερινοί Κύπριοι. Το 70% των πολιτών, με τα έσοδα τους δεν τα βγάζουν πέρα, δυστυχούν αλλά η μεγάλη πλειοψηφία τους, εκεί, κλείνονται στα σπίτια τους και δεν αντιδρούν! Δεν βγαίνουν στους δρόμους, δεν διεκδικούν! Μόνο με οργανωμένη πάλη, μαζί με την Αριστερά και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα δημιουργείται ελπίδα για ανατροπή της σημερινής κατάσταση που ρημάζει τη ζωή των απλών ανθρώπων!

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας, τα δύο πιο ανησυχητικά θέματα στην Κύπρο σήμερα είναι οι αυξήσεις στις τιμές των αγαθών και υπηρεσιών και οι αυξήσεις των τιμών της ενέργειας, με 84% και 72% αντίστοιχα.

Ακολουθούν το έγκλημα και η βία με 38%, η διαφθορά με 32%, η φτώχεια και η κοινωνική ανισότητα με 30%, η μείωση του εισοδήματος με 18%, η κλιματική αλλαγή με 13%, η υψηλή φορολογία με 10%, η ανεργία με 7%, η ανασφάλεια από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία με 6%, η πανδημία του κορωνοϊού με 3% και άλλα 2%.

Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου ο Δρ Λουκάς Αριστοδήμου, Πρόεδρος της Παγκύπριας Ένωσης Καταναλωτών στην ερώτηση «σε ποιους τομείς έχετε εντοπίσει αύξηση τιμών», οι αυθόρμητες απαντήσεις που έδωσαν οι ερωτηθέντες κατέταξαν στην πρώτη θέση τα τρόφιμα και αγαθά πρώτης ανάγκης με 56%, το ηλεκτρικό ρεύμα με 44%, τα είδη ένδυσης και υπόδησης με 32%, το νερό με 31%, ο εξοπλισμός σπιτιού με 19%, η διασκέδαση/ψυχαγωγία με 13%, η αγορά ηλεκτρικών προϊόντων με 13%, η τηλεφωνία και η τηλεόραση με 11%, τα ταξίδια με 10%, οι σπουδές με 10% και τα φάρμακα με 8%.

Πρόσθετα, αναφέρθηκε ότι το 40% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι «μόλις που τα καταφέρνουμε με το εισόδημά μας», ενώ περίπου 30% αναφέρουν ότι δυσκολεύονται λίγο (19%), αρκετά (9%) και 1% δηλώνει ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης. Σε αντίθεση, σημαντική αύξηση παρουσιάζουν τα νοικοκυριά που δηλώνουν ότι περνούν άνετα με το εισόδημά τους, με αύξηση από το 21% το 2023 στο 30% το 2024.

Είναι δραματικές οι συνθήκες διαβίωσης για τα Κυπριακά νοικοκυριά, ακόμη και για όσων τα εισοδήματα παραμένουν τα ίδια αφού με τη συνεχή αύξηση των τιμών στην πραγματικότητα η αγοραστική δύναμη των μισθών μειώνεται σημαντικά.

ΜΟΝΟ ΜΕ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΠΑΛΗ

Αν όσοι πλήττονται από αυτή την κατάσταση δεν συνειδητοποιήσουν πως τίποτα δεν χαρίζεται, δεν θ’ αλλάξει κάτι. Πολλοί επιλέγουν να εκφράζουν τη δυσφορία τους με παρεμβάσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και πολύ καλά κάνουν. Να γνωρίζουν τουλάχιστον αυτοί που εξουσιάζουν πως ο λαός δεν τρώει κουτόχορτο. Να γνωρίζουν οι κυβερνώντες πως με τις αοριστολογίες δεν χορταίνουν τα στομάχια. Να γνωρίζουν πως τους πήραν είδηση και τα μικρά παιδιά. Καλύπτουν και συγκαλύπτουν τους μεγαλέμπορους που κατακλέβουν τον κόσμο, κάνουν πλάτες στους μεγαλοεργοδότες για την άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων, για τους μισθούς πείνας, για τις πανάθλιες συνθήκες εργασίας, με απεριόριστα ωράρια και απλήρωτες υπερωρίες!

  • Μπράβο σε όσους αντιδρούν σε όλα αυτά με όποιο τρόπο το κάνουν. Όμως, μόνο μέσα από την οργανωμένη αντίδραση σε όσα τους ρημάζουν τη ζωή, μόνο μέσα από την οργανωμένη πάλη, μέσα από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα του τόπου, μπορεί να αλλάξει η κατάσταση.

Μπροστάρης σε πολιτικό επίπεδο που αντιδρά και διεκδικεί συγκροτημένα μέσα κι έξω από τη Βουλή είναι το Κόμμα των Κυπρίων Εργαζομένων, το ΑΚΕΛ. Καταγγέλλει, τους τραπεζίτες για τις υπερχρεώσεις, τους επιχειρηματίες στον Τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) για τα υπερκέρδη.

  • Η Αριστερά δεν μένει στον καταγγελτικό λόγο αλλά με προτάσεις της στη Βουλή για φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών θέτει ενώπιον των ευθυνών της την κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα τα οποία καλούνται να επιλέξουν στρατόπεδο, με αυτούς που κάνουν υπερκέρδη ή με τους πολίτες.

Το Κόμμα της Κυπριακής Αριστεράς και το Λαϊκό Κίνημα πρωτοστατεί στην άσκηση πιέσεων σε πολιτικό επίπεδο για την ακρίβεια και αξιώνει τη λήψη μέτρων από την εκτελεστική εξουσία για πάταξη της αισχροκέρδειας και καταθέτει προτάσεις για μείωση των τιμών των καυσίμων και του κόστους κατοικίας για τα χαμηλομεσαία εισοδηματικά νοικοκυριά.

ΘΕΩΡΟΥΝ «ΚΑΥΤΗ ΠΑΤΑΤΑ»

ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΑΓΓΙΖΟΥΝ…

Καθώς βρισκόμαστε στην πλήρη κορύφωση της προεκλογικής αντιπαράθεσης για τη διπλή εκλογική αναμέτρηση, στην πολιτική ζωή κυριαρχούν την ίδια ώρα καταγράφονται πολιτικές κινήσεις που αφορούν ή επηρεάζουν το Κυπριακό, πλην όμως πρωταγωνιστής δεν είναι η κυπριακή κυβέρνηση η οποία προτιμά να μην αγγίζει την «καυτή πατάτα»!

Τραγική πραγματικότητα αποτελεί το γεγονός πως το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της χώρας, το Κυπριακό εξαφανίστηκε πλήρως από τον δημόσιο διάλογο. Το προηγούμενο διάστημα «έπαιξε» στα μέσα μαζικής ενημέρωσης με την έλευση στην Κύπρο της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ η οποία πραγματοποίησε  χωριστές επαφές με τους ηγέτες των δυο Κοινοτήτων, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη και τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ προχωρεί στην καταγραφή τη έκθεσης της προς τον κ. Αντώνιο Γκουτέρες. Με την επιστροφή της στη Νέα Υόρκη όπου θα συντάξει μαζί με τους συνεργάτες της την έκθεση της προς τον κ. Αντώνιο Γκουτέρες ενώ στην Κύπρο τα φώτα της δημοσιότητας στράφηκαν στα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης έστω κι αν ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν προβαίνει σε αινιγματικές δηλώσεις για το Κυπριακό μετά την τελευταία συνάντηση του με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας.  «Χαιρόμαστε, είπε, που οι επαφές μας με την Ελλάδα έχουν αυξηθεί στο πλαίσιο της γειτονίας, χωρίς την παρέμβαση τρίτων. Ασφαλώς και δεν πρόκειται να λύσουμε όλα τα προβλήματα με μερικές συναντήσεις, αλλά δεν θα απέχουμε από την αναζήτηση εδάφους για συμβιβασμό σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος».

«Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα που δεν μπορεί να λυθεί στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και κατανόησης», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος ενώ πολιτικοί παρατηρητές τονίζουν την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών από την κυπριακή κυβέρνηση με στόχο την «νεκρανάσταση» της διαδικασίας αναζήτησης λύσης μέσω των Ηνωμένων Εθνών, για να μην περιληφθεί σε συμφωνίες – πακέτο που προνοούσαν τα κατά καιρούς εμφανισθέντα ΝΑΤΟϊκά σενάρια για «κλείσιμο» του προβλήματος με συμφωνία πακέτο με τα ενεργειακά στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πολιτικοί παρατηρητές επισύρουν την προσοχή στις παρασκηνιακές κινήσεις που φαίνεται να καταγράφονται σημειώνοντας πως δεν αποκλείεται οι υπεύθυνοι για τη διαχείριση του Κυπριακού να βρεθούν κάποια στιγμή προ εκπλήξεων και «να τρέχουν πίσω από τα γεγονότα», όπως πολλές φορές έγινε στο παρελθόν.

ΜΕΙΖΟΝ ΖΗΤΗΜΑ Η ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ

ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ

Ένα από τα κυρίαρχα πολιτικά θέματα των ημερών είναι και η υπόθεση της έλευσης του φυσικού αερίου καθώς στην κυριολεξία βρίσκεται στον αέρα το τερματικό στο Βασιλικό καθώς καλά κρατεί η αντιπαράθεση μεταξύ της κινεζικής κρατικής εταιρίας, που ηγείται των έργων για τη λειτουργία του τερματικού και της Εταιρίας Υποδομών Φυσικού Αερίου, ΕΤΥΦΑ, για την πορεία των έργων.

Η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη όπως και η κυβέρνηση του προκατόχου του στην οποία επίσης μετείχε ελέγχονται για τους λανθασμένους χειρισμούς στην όλη υπόθεση που έχει ως αποτέλεσμα τη μη υλοποίηση του έργο και την καθυστέρηση στην έλευση φυσικού αερίου και τη νύφη πληρώνουν οι πολίτες που ακριβοπληρώνουν την ηλεκτρική ενέργεια!

ΜΟΝΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ

ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Δυστυχώς, όσο κυβερνούν οι δυνάμεις της Δεξιάς και ακροδεξιάς, όπου αγγίξεις λερώνεσαι! Για τους εργαζόμενους και τις λαϊκές μάζες, δεν υπάρχει άλλος δρόμος για να αλλάξει η κατάσταση. Είναι μονόδρομος η οργανωμένη πάλη και η ενίσχυση των γραμμών του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος και του Κόμματος της Κυπριακής Αριστεράς, του ΑΚΕΛ, της πολιτικής δύναμης που πρωτοστατεί διεκδικώντας για τους εργαζόμενους και τις ευάλωτες ομάδες των πολιτών.

Αυτά και πολλά άλλα θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας προσερχόμενοι στις 9 του Ιούνη στην κάλπη. Ενισχύοντας τους Συνδυασμούς του ΑΚΕΛ – Αριστερά – Κοινωνική Συμμαχία για την Ευρωβουλή και  την  Τοπική Αυτοδιοίκηση καθώς και τους ανεξάρτητους υποψήφιους και συνδυασμούς που στηρίζει το Κόμμα της Κυπριακής Αριστεράς, συμβάλλουμε στον αγώνα για άσκηση πιέσεων προς την κυπριακή κυβέρνηση και στα κέντρα λήψης αποφάσεων στις  Βρυξέλλες για αλλαγή πολιτικών που να εξυπηρετούν τους εργαζομένους και τα λαϊκά στρώματα των πολιτών.

Διαβάστε Επίσης