Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ ακρίβεια γονατίζει τους καταναλωτές!

Η ακρίβεια γονατίζει τους καταναλωτές!

Τρομακτική αύξηση πέραν του 60% στην τιμή του ελαιόλαδου - Μεγάλες αυξήσεις και στις λιανικές πώλησης των φρέσκων φρούτων, στα είδη ρουχισμού και στα βρεφικά

-

Της Παυλίνας ΠΑΥΛΟΥ

Η ακρίβεια γονατίζει τα νοικοκυριά. Οι εργατικές οικογένειες και οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού δύσκολα τα βγάζουν πέρα βλέποντας τις τιμές των βασικών καταναλωτικών προϊόντων να αυξάνονται συνεχώς ενώ ο πληθωρισμός μειώνει αισθητά την αγοραστική αξία των μισθών και των εισοδημάτων τους.

Σύμφωνα με στοιχεία του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτή  η τιμή του ελαιόλαδου τον Απρίλιο του 2024 κατέγραψε ετήσια αύξηση 63,61% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023! 

Μεγάλη αύξηση σε ετήσια βάση κατά 16% παρουσιάζεται στα φρέσκα φρούτα ενώ οι τιμές για έλαια και λύπη αυξήθηκαν κατά 10,95% σε σχέση με τον περσινό Απρίλιο και κατά 2,88% σε σχέση με τον Μάρτιο 2024.

Οι τιμές για αρνίσιο και κατσικίσιο κρέας αυξήθηκαν κατά 10,28% σε ετήσια βάση και μειώθηκαν κατά μόλις 0,02% σε μηνιαία βάση.

Η μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση, κατά 12,58%, παρουσιάζεται τον Απρίλιο στις τιμές για είδη ρουχισμού και υπόδησης για βρέφη και παιδιά σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. 

ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΡΑΓΔΑΙΑ ΑΥΞΗΣΗ

ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΡΙΖΙΟΥ ΚΑΙ ΚΑΦΕ

Από την άλλη η Ινδία που είναι η μεγαλύτερη χώρα παραγωγής ρυζιού απαγόρευσε την εξαγωγή του και αυτό αναμένεται να επηρεάσει τις παγκόσμιες αγορές ρυζιού.  

Η κυβέρνηση της Ινδίας προέβη σε αυτή την ενέργεια στην προσπάθεια της να τιθασεύσει τις αυξανόμενες τιμές των τροφίμων και να διασφαλίσει επαρκή διαθεσιμότητα  για τους πολίτες της.  Αν αναλογιστούμε ότι η Ινδία αντιπροσωπεύει πέραν του 40% του παγκόσμιου εμπορίου ρυζιού, με τις τιμές του να κυμαίνονται σε υψηλά δεκαετίας και με το φαινόμενο Ελ Νίνιο να  απειλείται η παραγωγή ρυζιού στις μεγαλύτερες  χώρες  παραγωγούς ρυζιού  το Βιετνάμ, Πακιστάν,  Ινδονησία  και Ταϊλάνδη, οι τιμές αναμένονται να πάρουν την ανηφόρα. 

Παράλληλα λόγω της κλιματικής αλλαγής οι τιμές του καφέ πλησιάζουν ιστορικά υψηλά επίπεδα που έχει να συμβεί από το 1979  με μόνο τον Απρίλιο η αύξηση να είναι  της τάξης του 17%  λόγω προβλημάτων στην παραγωγή ιδίως στο Βιετνάμ που είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς καφέ στον κόσμο.

Συνεχής αύξηση του πληθωρισμού

Σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία τον Απρίλιο του 2024  καταγράφηκε αύξηση του πληθωρισμού με ρυθμό 2,4%  και βρίσκεται στο ψηλότερο του επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2023.

Με την αύξηση του πληθωρισμού παρατηρείται γενική αύξηση τιμών των αγαθών και των υπηρεσιών και όχι μόνο ορισμένων προϊόντων. 

Με λίγα λόγια με 1 ευρώ αγοράζουμε λιγότερα προϊόντα γιατί η αξία του ευρώ μειώνεται ο δε δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε τον  Απρίλιο στο 2,4% από 1,2% τον Μάρτιο του 2024.   Οι μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρούνται στους τομείς των καυσίμων κίνησης, του πετρελαίου θέρμανσης και αυτό οφείλεται στην κατάργηση από την 1η Απριλίου των μέτρων επιδότησης.

Η μεγαλύτερη μεταβολή στις οικονομικές κατηγορίες συγκριτικά με τον Απρίλιο του 2023 καταγράφεται στα πετρελαιοειδή με ποσοστό 8,4% , στις κατηγορίες εστιατόρια και ξενοδοχεία  5,9%,  στην κατηγορία  μεταφορών κατά 5% και σε άλλα αγαθά και υπηρεσίες κατά 3,6%.    Και όλα αυτά την στιγμή που  οι μισθοί είναι καθηλωμένοι με τα χειρότερα να έπονται για τις οικογένειες των εργαζομένων και των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Διαβάστε Επίσης