Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟι τραπεζίτες χρεώνουν ως τοκογλύφοι αλλά δεν τους «πιάνει» ο νόμος!

Οι τραπεζίτες χρεώνουν ως τοκογλύφοι αλλά δεν τους «πιάνει» ο νόμος!

Η ελπίδα στην πρόταση του ΑΚΕΛ που αποσκοπεί στην τερματισμό της τραπεζικής ασυδοσίας

-

Η Κεντρική Τράπεζα υπολογίζει κάθε τριμηνία το επιτόκιο αναφοράς  και για την τριμηνία που μας πέρασε  για σκοπούς του άρθρου 314Α (τοκογλυφία)  υπολογίστηκε στο 11,42%. 

Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, πρόσωπο το οποίο κατά την παροχή οποιουδήποτε δανείου λαμβάνει, εισπράττει, χρεώνει ή παίρνει για τον εαυτό του ή για τρίτον οικονομικό όφελος που υπερβαίνει το επιτόκιο αναφοράς, διαπράττει αδίκημα και, σε περίπτωση καταδίκης, υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα πέντε χρόνια  ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις €30000  ή και στις δύο αυτές ποινές.

Ωστόσο, οι σύγχρονοι τοκογλύφοι, οι τράπεζες, από τον Δεκέμβριο του 2011 που ψηφίστηκε η τροπολογία στο νόμο, με τις ψήφους ΔΗΣΥ/ΔΗΚΟ, εξαιρούνται από τον Περί Τοκογλυφίας Νόμο. Ευελπιστούμε  η σχετική πρόταση του ΑΚΕΛ για συμπερίληψη των τραπεζών στις πρόνοιες του εν λόγω νόμου,  να εγκριθεί το ταχύτερο δυνατόν.

Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές, όλα τα υπόλοιπα κόμματα,  πλην του ΔΗΣΥ και του ΕΛΑΜ, μετά την κατακραυγή των πολιτών, προσανατολίζονται στην ψήφιση της τροπολογίας του ΑΚΕΛ.  

Τα επιτόκια που χρεώνουν σήμερα φτάνουν μέχρι το 12%  ενώ εάν προσθέσουμε  και τις διάφορες άλλες χρεώσεις που επιβάλλουν οι τράπεζες, φτάνει μέχρι το 16,78%  ενώ   τα κυπριακά δικαστήρια ακόμα εκδικάζουν υποθέσεις που παραπέμφθηκαν από τις τράπεζες και φέρουν επιτόκιο μέχρι 14%!

Παυλίνα ΠΑΥΛΟΥ

Διαβάστε Επίσης