Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗΓάζα: Ασταμάτητα χτυπήματα από το Ισραήλ σε νοσοκομεία – Δεν περνά βοήθεια...

Γάζα: Ασταμάτητα χτυπήματα από το Ισραήλ σε νοσοκομεία – Δεν περνά βοήθεια στον θύλακα!

Δεν έχει τέλος το σφυροκόπημα του Ισραήλ σε νοσοκομεία της Γάζας και περιοχές αμάχων ενώ οι προμήθειες μέσω της θαλάσσιας πλατφόρμας των ΗΠΑ δεν έφτασαν ποτέ στους Παλαιστίνιους!

-

Οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν βαθύτερα στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα, επιτιθέμενες σε νοσοκομείο με πυρά πυροβολικού και ελεύθερων σκοπευτών και καταστρέφοντας κατοικημένες περιοχές.

Κανένας από τους 569 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας που έφθασαν σε αμερικανική προβλήτα στη Γάζα δεν έχει διανεμηθεί μέχρι στιγμής στους πεινασμένους Παλαιστίνιους, λέει το Πεντάγωνο.

Αλλεπάλληλες επιθέσεις στο νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν

Οι ισραηλινές δυνάμεις επιτίθενται και πάλι σε νοσοκομεία στη Γάζα, μεταξύ των οποίων και το Καμάλ Αντουάν στη βόρεια πόλη Μπέιτ Λαχία.

Ακολουθούν όσα γνωρίζουμε:

  • Η τελευταία επίθεση στο νοσοκομείο Kamal Adwan ξεκίνησε τη Δευτέρα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Wafa, με επιθέσεις πυροβολικού στο κτίριο και πυραύλους που έπληξαν το τμήμα επειγόντων περιστατικών.
  • Η επίθεση ανάγκασε δεκάδες ιατρικό προσωπικό και ασθενείς να φύγουν, ενώ βίντεο δείχνουν έναν άνδρα να κρατάει ένα νεογέννητο μωρό τυλιγμένο σε μπλε ύφασμα και έναν ηλικιωμένο άνδρα να κουβαλάει ένα φορείο με ρόδες στους κατεστραμμένους δρόμους.
  • Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας δήλωσε ότι στο Kamal Adwan υπήρχαν περίπου 150 άτομα ιατρικό προσωπικό και δεκάδες ασθενείς όταν δέχθηκε την επίθεση, συμπεριλαμβανομένων ασθενών της ΜΕΘ και νεογέννητων σε θερμοκοιτίδες. Είπε ότι η εκκένωση έγινε υπό ισραηλινά πυρά.
  • Ο ΠΟΥ δήλωσε ότι το Kamal Adwan είναι το μεγαλύτερο μερικώς λειτουργικό νοσοκομείο στη βόρεια Γάζα και το μόνο που παρέχει αιμοκάθαρση. Είπε ότι η εκκένωση του υγειονομικού προσωπικού και των ασθενών θα το καταστήσει μη λειτουργικό, εξαντλώντας περαιτέρω τις υπηρεσίες υγείας.
  • Οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν προηγουμένως πολιορκήσει την εγκατάσταση και πραγματοποίησαν επιδρομή σε αυτήν τον περασμένο Δεκέμβριο, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές και συλλαμβάνοντας πολλούς εργαζόμενους στον τομέα της υγείας. Εκείνη η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον οκτώ ασθενών.

Το Ισραήλ ανακαλεί τους πρεσβευτές του σε Ιρλανδία και Νορβηγία

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ισραέλ Κατζ, διέταξε την ανάκληση των πρεσβευτών στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία, επικαλούμενος την απόφαση των χωρών να αναγνωρίσουν ένα παλαιστινιακό κράτος την Τετάρτη.

«Στέλνω σήμερα ένα σαφές μήνυμα», δήλωσε ο Κατζ, «το Ισραήλ δεν θα παραβλέψει εκείνους που υπονομεύουν την κυριαρχία του και θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλειά του».

Ο υπουργός προειδοποίησε ότι οι «βιαστικές αποφάσεις» των χωρών θα έχουν «άλλες ολέθριες συνέπειες», προσθέτοντας ότι παρόμοια βήματα θα ληφθούν εάν η Ισπανία ακολουθήσει το παράδειγμά της.

Η Νορβηγία θα αναγνωρίσει την παλαιστινιακή κρατική υπόσταση στις 28 Μαΐου

Ο Νορβηγός πρωθυπουργός, μιλώντας στο Όσλο, δήλωσε ότι η αναγνώριση της Παλαιστίνης ως κράτους από τη Νορβηγία θα πραγματοποιηθεί στις 28 Μαΐου.

«Δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη στη Μέση Ανατολή αν δεν υπάρξει αναγνώριση», είπε.

Πόσες χώρες έχουν αναγνωρίσει ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος;

Αναφέραμε ότι, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, η Νορβηγία και η Ιρλανδία είναι πιθανό να αναγνωρίσουν σήμερα την Παλαιστίνη ως ανεξάρτητο κράτος.

Η Ισπανία είναι επίσης πιθανό να ανακοινώσει σήμερα το σχέδιό της για την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους.

Μέχρι στιγμής, 143 από τα 193 κράτη μέλη του ΟΗΕ έχουν αναγνωρίσει την Παλαιστίνη.

Επί του παρόντος, μόλις οκτώ από τα 27 μέλη της ΕΕ – Πολωνία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Τσεχική Δημοκρατία, Σλοβακία, Σουηδία και Κύπρος – αναγνωρίζουν την Παλαιστίνη ως κράτος.

Η ΕΕ δεν αναγνωρίζει την Παλαιστίνη ως κράτος παρά τις πολλαπλές διπλωματικές προσπάθειες εντός του μπλοκ.

Όλα τα αφρικανικά κράτη – εκτός από το Καμερούν και την Ερυθραία – αναγνωρίζουν την Παλαιστίνη ως κράτος.

Στα μέσα Απριλίου, οι ΗΠΑ εμπόδισαν ένα ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα άνοιγε το δρόμο για την πλήρη ένταξη της Παλαιστίνης στο παγκόσμιο όργανο.

Καθηγητές και εργαζόμενοι σε πανεπιστήμια του Ισραήλ ζητούν τερματισμό του πολέμου – Ξεπέρασαν τις 1.400 οι υπογραφές

Καθηγητές και διοικητικοί υπάλληλοι από ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα σε όλο το Ισραήλ υπέγραψαν ψήφισμα που καλεί την ισραηλινή κυβέρνηση να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα και να εξασφαλίσει την επιστροφή των αιχμαλώτων που κρατούνται στον παλαιστινιακό θύλακα.

Το ψήφισμα, με τίτλο «Έκκληση προς την ισραηλινή κυβέρνηση να τερματίσει τον πόλεμο και να εξασφαλίσει την επιστροφή των ομήρων», αναφέρει ότι ο τερματισμός του πολέμου και η επιστροφή των αιχμαλώτων είναι «ηθικές επιταγές που ευθυγραμμίζονται με τα συμφέροντα του Ισραήλ».

Οι υπογράφοντες προσθέτουν ότι ενώ υποστηρίζουν το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, «ο αρχικός αυτός σκοπός έχει εξαντληθεί» και η κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να «διεξάγει έναν πόλεμο χωρίς ρεαλιστικό τέλος ή με στόχο την πολιτική επιβίωση της ηγεσίας».

Με τρία λίτρα νερό τη μέρα ζουν οι Παλαιστίνιοι – Προορίζεται για όλες τις ανάγκες τους

Το καθαρό πόσιμο νερό έχει γίνει ένα από τα σπανιότερα και πολυτιμότερα αγαθά στη Γάζα.

Οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι στη Γάζα λαμβάνουν μόνο το ένα πέμπτο του νερού που χρειάζονται για να επιβιώσουν, περίπου τρία λίτρα κάθε μέρα για όλες τις ανάγκες τους, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Ακόμα και αυτό είναι πολλές φορές μολυσμένο και ακατάλληλο, οδηγώντας σε κρίση δημόσιας υγείας λόγω της εξάπλωσης ασθενειών.

Με κυρώσεις απειλούν οι ΗΠΑ το ΔΠΔ μετά το αίτημα για ένταλμα σύλληψης του Νετανιάχου

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι κυρώσεις κατά αξιωματούχων του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) είναι μια πιθανή απάντηση στο αίτημα για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά ισραηλινών ηγετών για φερόμενα εγκλήματα πολέμου στη Γάζα.

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ είπε στον Μπλίνκεν την Τρίτη ότι ήθελε «πράξεις, όχι μόνο λόγια» σχετικά με το αίτημα του Καρίμ Χαν να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης κατά του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ.

Στη συνέχεια, ο Γκράχαμ ρώτησε τον Μπλίνκεν αν θα υποστήριζε μια «διακομματική προσπάθεια για την επιβολή κυρώσεων στο ΔΠΔ».

«Χαιρετίζω τη συνεργασία μαζί σας σε αυτό», απάντησε ο Μπλίνκεν.

Ο Μπλίνκεν είχε ήδη δηλώσει ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα ήταν ευτυχής να συνεργαστεί με τους βουλευτές για τη διαμόρφωση «μιας κατάλληλης απάντησης» στο αίτημα του εισαγγελέα του ΔΠΔ και χαρακτήρισε την κίνηση «βαθιά λανθασμένη».

Το Κογκρέσο των ΗΠΑ καλεί τον Νετανιάχου παρά το αίτημα για ένταλμα σύλληψης

Ο ηγέτης της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων θα καλέσει τον Νετανιάχου να μιλήσει στο Κογκρέσο παρά το αίτημα για ένταλμα του ΔΠΔ

Ο Μάικ Τζόνσον, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, δήλωσε ότι θα προχωρήσει στην πρόσκληση προς τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να μιλήσει στους Αμερικανούς βουλευτές.

Τα σχόλια ήρθαν μία ημέρα αφότου ο επικεφαλής εισαγγελέας του ΔΠΔ ζήτησε ένταλμα σύλληψης για τον Νετανιάχου με την κατηγορία της διάπραξης εγκλημάτων πολέμου στη Γάζα.

Ο Τζόνσον δήλωσε ότι η πρόσκληση δεν έχει ακόμη αποσταλεί επειδή περιμένει τον ηγέτη των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, να υπογράψει επιστολή πρόσκλησης σε κοινή συνεδρίαση.

Εάν ο Σούμερ δεν το πράξει μέχρι την Τρίτη, «θα προχωρήσουμε και θα προσκαλέσουμε τον Νετανιάχου μόνο στη Βουλή», δήλωσε ο Τζόνσον.

Οι ομιλίες σε κοινές συνεδριάσεις του Κογκρέσου από ξένους ηγέτες είναι μια σπάνια τιμή που γενικά επιφυλάσσεται για τους στενότερους συμμάχους των ΗΠΑ ή για σημαντικές προσωπικότητες του κόσμου. Ο Νετανιάχου έχει ήδη απευθύνει τρεις τέτοιες ομιλίες, την πιο πρόσφατη το 2015.

Διαβάστε Επίσης