Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΚτυπούν καμπάνες από την Ε.Ε. για το υψηλό δημόσιο χρέος της Κύπρου!

Κτυπούν καμπάνες από την Ε.Ε. για το υψηλό δημόσιο χρέος της Κύπρου!

Αν δεν φέρουμε το νου μας ως κράτος, σύντομα θα κτυπούμε όλοι το κεφάλι μας στον τοίχο!

-

Ενώ οι καρεκλοκένταυροι της Ε.Ε. ραίνουν με ροδοπέταλα, ασφαλώς μόνο στα λόγια, και για τους δικούς τους λόγους, την κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη, στην πραγματικότητα είναι  τα γραπτά και οι καμπάνες που μας χτυπούν  που μετρούν.  Η πρόσφατη 6μηνιαία έκθεση της Κομισιόν καταγράφει ότι το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος της χώρας μας είναι σε πολύ ψηλά επίπεδα ενώ παράλληλα το υψηλό έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα πρέπει να ανησυχεί την κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη γιατί η Κύπρος εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές.

  • Το δημόσιο χρέος αυτή στην στιγμή φτάνει τα €25,6 δισεκατομμύρια και όχι στα €23 δις, όπως ισχυρίζονται οι κυβερνώντες και σε αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται οι ετήσιοι τόκοι που ξεπερνούν το €1 δισεκατομμύριο,  ούτε οι οφειλές ύψους €10,6 δισεκατομμυρίων προς το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων αλλά ούτε και οι κρατικές εγγυήσεις, που μπορούν να απαιτηθούν ανά πάσα στιγμή,  ύψους €5,8 δισεκατομμυρίων εκ των οποίων τα €4,2 δισεκατομμύρια αφορούν εγγυήσεις του κράτους προς την Ελληνική Τράπεζα για το χάρισμα του Συνεργατισμού σε περίπτωση που εξυπηρετούμενα δάνεια που μεταφέρθηκαν κοντά της καταστούν μη εξυπηρετούμενα, πράγμα που δεν έχει γίνει ποτέ ξανά ανά το παγκόσμιο.
  • Το υπόλοιπο €1,6 δισεκατομμύριο αφορά εγγυήσεις για δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Αναπτύξεων τα οποία δόθηκαν στις δύο συστημικές τράπεζες για να δανείζουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά αυτές κατά 90% τα δανείζουν στις θυγατρικές μεγάλων ομίλων που της βάφτισαν μικρομεσαίες. 
  • Παράλληλα το ιδιωτικό χρέος αυτή την στιγμή έχει φτάσει τα €60 δισεκατομμύρια και είναι το δεύτερο ψηλότερο στην ΕΕ.
  • Το  εμπορικό έλλειμμα  της Κύπρου  για  ολόκληρο το  2023  έφτασε τα €12,76 δισεκατομμύρια  σε σύγκριση με €11,47 δισεκατομμύρια το  2022 σημειώνοντας αύξηση 11,3% και είναι το υψηλότερο εμπορικό έλλειμα  από τότε που καταγράφονται στοιχεία ενώ παράλληλα καταγράφει ως το ψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ

Το εμπορικό έλλειμμα δεν έχει να κάνει τόσο με το χρήμα που εισπράττεται και δαπανείται αλλά με τις συνολικές τιμές πώλησης.  Οι δε συνολικές εξαγωγές αγαθών για ολόκληρο το 2023 μόλις που έφτασαν τα €4,2 δισεκατομμύρια, δηλαδή οι εισαγωγές είναι τριπλάσιες από ότι οι εξαγωγές. Το εμπορικό έλλειμμα για ολόκληρο το 2022 έφτασε τα €7,1 δισεκατομμύρια, το 2021 τα €5,3δισεκατομμύρια και το 2020 τα €4,9 δισεκατομμύρια.  Αυτή η ιστορία με το εμπορικό έλλειμμα παρατηρείται τα τελευταία 10 χρόνια και δεν θα κουραστούμε να το λέμε ότι χώρες που σταμάτησαν την παραγωγή προϊόντων τα οποία μπορούν να παραχθούν στον τόπο τους  αλλά προτιμούν να τα εισάγουν δεν έχουν προκοπή!

  • Παράλληλα όχι μόνο για την Κύπρο αλλά και για ολόκληρη την ήπειρο της Ευρώπης καταγράφονται τα κακά που έρχονται λόγω της κλιματικής αλλαγής καθ’ ότι το 2023 ήταν η πιο θέρμη χρονιά στην ιστορία της από τότε που κρατούνται στοιχεία και εκτός από τις σημαντικές κοινωνικές προεκτάσεις από την κλιματική αλλαγή σε μεγάλο κίνδυνο έχουν εισέλθει τόσον η αγροτική παραγωγή όσον και ο τουρισμός.  Πόσον μάλλον για την χώρα μας που τόσον η προηγούμενη όσον και η παρούσα κυβέρνηση έχουν βάλει όλα τους τα αυγά στο καλάθι των κατασκευών και του τουρισμού. 

Οι δε κυβερνώντες που έχουν «απαντήσεις και λύσεις» για όλα περί άλλων τυρβάζουν, κυπριαστί «που τους νέφκεις τζιαι που παν»!  Μας είπαν για την μείωση του πληθωρισμού, ούτε κουβέντα για την ακρίβεια που μας έχει τσακίσει, μας είπαν ότι η οικονομία είναι υγιής, μας λεν ότι η επενδυτική θέση της χώρας έχει βελτιωθεί και προσεγγίζει βιώσιμα επίπεδα και εδώ γελά και το παρδαλό κατσίκι. 

ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗΣ

ΘΕΣΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ

Πρόσφατη έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας αναφέρει ότι «η επενδυτική θέση της χώρας μας το 2023 σημείωσε ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ  παρουσιάζονται καθαρή θέση παθητικού €28.743,3 εκατομμυρίων έναντι €26.713,5 εκατομμύρια το προηγούμενο έτος».

Μέχρι και ότι μειώθηκε τόσον το δημόσιο όσον και το ιδιωτικό χρέος μας είπαν.  Ούτε κουβέντα να γίνεται ότι αυτή η δήθεν μείωση του δημοσίου χρέους οφείλεται στην αύξηση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος και ότι για να ξοφλούν δανεισμό που λήγει απλά προβαίνουν σε αναχρηματοδότηση χρέους, δηλαδή δανείζονται για να ξοφλούν δάνεια που λήγουν!

Δηλώνουν την περηφάνεια τους για το ότι «τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στον τραπεζικό τομέα συνεχίζουν να μειώνονται» άσχετα αν οι τράπεζες είτε πώλησαν είτε  διαχειρίζονται δάνεια ύψους €22 δισεκατομμυρίων τα επενδυτικά ταμεία – κοράκια τους  που είναι το ένα και το αυτό, με αυτά τα δάνεια να παραμένουν στην πραγματική οικονομία και όχι στην κατά φαντασία υγιή οικονομία των κυβερνώντων. 

Δεν ξέχασαν να μας πουν και τα «σχέδια» τους για την πράσινη ανάπτυξη (πράσινα άλογα λέμε εμείς) καθώς και την ψηφιακή μετάβαση.

Εδώ έβαλαν ταψιά για να μαζεύουν τα νερά από τους servers και η ψηφιακή μετάβαση μας μάρανε!  Το πρόγραμμα  e-justice που δεν λειτουργεί από την πρώτη μέρα που τέθηκε σε λειτουργία του ενώ  διαβεβαίωναν ότι σύντομα θα λειτουργούσε ξανά ενώ τώρα μας λεν ότι  οι δικηγόροι θα πρέπει  να κάνουν υπομονή μέχρι το… 2025. Τους λέει κάτι αυτό;  ΄Ετσι είναι όταν κάποιοι ζουν σε παράλληλο σύμπαν που όλα κυλούν ρόδινα  με τα μάτια του… «μεσσία» τους

Παυλίνα ΠΑΥΛΟΥ

Διαβάστε Επίσης