Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΔανεικά και αγύριστα! Ξεπέρασε τα €10,6 δισεκατομμύρια το χρέος του κράτους προς...

Δανεικά και αγύριστα! Ξεπέρασε τα €10,6 δισεκατομμύρια το χρέος του κράτους προς το ΤΚΑ!

Η κυβέρνηση επιμένει να βάζει χέρι στα λεφτά των εργαζομένων θέτοντας σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων!

-

Και εκεί που όλοι πιστεύαμε οι οφειλές του κράτους στον Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΤΚΑ) έφταναν τα €10 δισεκατομμύρια, τώρα μαθαίνουμε από το Γραφείο Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ότι τα οφειλόμενα της κυβέρνησης προς το ΤΚΑ στα τέλη του 2023  ξεπέρασαν τα €10,6 δισεκατομμύρια! 

Και εδώ σημειώνουμε ότι η κυβέρνηση δεν πληρώνει τόκο για τις οφειλές της στο ΤΚΑ και ούτε αυτά τα δισεκατομμύρια παρουσιάζονται στο δημόσιο χρέος!

Δεν λαμβάνουν κανένα υπόψη παρ’ όλες τις αναλογιστές μελέτες και τις εισηγήσεις του Δημοσιονομικού Συμβουλίου για τη δημιουργία πραγματικού αποθεματικού και την σταδιακή αποπληρωμή των οφειλών του κράτους, παρά μόνο υπόσχονται ότι θα αρχίσουν τις πληρωμές το… 2027. 

  • Με τη στάση της η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, βάζοντας χέρι στα λεφτά των εργαζομένων, θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων!

΄Ετσι για την ιστορία το κράτος δανειζόταν από το ΤΚΑ από το 1960  και όταν η κυβέρνηση Νίκου Χρύσανθου Αναστασιάδη ανέλαβε το 2013 το οφειλόμενο ποσό ανερχόταν στα €7,2 δις ενώ η κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια ήταν η μόνη κυβέρνηση που είχε βάλει στόχο όπως επιστρέφει σταδιακά €200 εκατομμύρια ετησίως, κατέβαλε δόσεις €400 εκατομμυρίων και με την τραπεζική κρίση οι επιστροφές αναγκαστικά σταμάτησαν.

Φεύγοντας/μένοντας η κυβέρνηση Αναστασιάδη τον Μάρτη του 2023 το  οφειλόμενο ποσό εκτοξεύτηκε στα €9,2 δισεκατομμύρια ενώ η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη το εκτίναξε στα €10,6 δισεκατομμύρια μέσα σε 10 μήνες διακυβέρνησης (ως το τέλος του 2023) και από ότι διαφαίνεται τα εκατομμύρια που δανείζονται από το ΤΚΑ εν μέρει τα παρουσιάζουν ως δημοσιονομικό πλεόνασμα.

Παυλίνα ΠΑΥΛΟΥ

Διαβάστε Επίσης