Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣυγκαλυμμένο κούρεμα καταθέσεων με την κάλυψη της κυβέρνησης!

Συγκαλυμμένο κούρεμα καταθέσεων με την κάλυψη της κυβέρνησης!

Το τεράστιο χάσμα μεταξύ των δανειστικών και καταθετικών επιτοκίων που επιβάλλουν οι Κυπριακές τράπεζες

-

Ακούγοντας το νέο Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Χριστόδουλο Πατσαλίδη και πρώην μεγαλοτραπεζίτη να λέει μετά την συνάντηση του με τον Υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό ότι «πρέπει να βρούμε τρόπους ούτως ώστε να μειωθεί η διαφορά μεταξύ δανειστικών και καταθετικών επιτοκίων» σκέφτηκα ότι αυτό μας το είπαν και άλλοι αλλά το  μόνο που  κάνουν είναι  «εκκλήσεις και παρακάλια» νομιζόμενοι ότι ρίχνουν στάχτη στα μάτια του κόσμου! 

Παράλληλα ο νέος κεντρικοτραπεζίτης τόνισε «ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας γίνονται για το καλώς νοούμενο συμφέρον της ευρωζώνης και σε ευρωπαϊκό επίπεδο τα επιτόκια βρίσκονται στο σωστό επίπεδο για επίτευξη του στόχου πληθωρισμού ύψους 2%».

΄Οσον αφορά την διαμόρφωση των επιτοκίων επεσήμανε ότι «υφίσταται αβεβαιότητα γύρω από τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή που δεν ξέρει κανείς που θα οδηγήσουν».  

Τι δεν καταλαβαίνετε;  Ορθά κοφτά μας λεν ότι τα ψηλά δανειστικά επιτόκια είναι για το «συμφέρον» μας και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τη διαμόρφωση των επιτοκίων λόγω της γενοκτονίας που γίνεται δίπλα μας, αλλά μην ξεχνάτε ότι η χώρα μας βρίσκεται κατά τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη με τη… «σωστή πλευρά της ιστορίας». 

  • Mόνο για το 2023 τα κέρδη των τραπεζών ξεπέρασαν το €1,5 δισεκατομμύριο ενώ τα δανειστικά τους επιτόκια αυξήθηκαν μέχρι και 250%!

Κάναμε μια μικρή έρευνα και βάσει δημοσιευμένων στοιχειών στην Κύπρο αυτή την στιγμή ισχύουν τα πιο κάτω δανειστικά επιτόκια:

  • Το βασικό επιτόκιο για ανέγερση/αγορά κατοικίας ανέρχεται στο 5,26% συν το περιθώριο κέρδους της τράπεζας που ανέρχεται μέχρι 1,75%
  • Το βασικό επιτόκιο για καταναλωτικά δάνεια ανέρχεται στο 6,07% συν το περιθώριο κέρδους της τράπεζας που φτάνει μέχρι το 3,75% ενώ όσον αφορά τις πιστωτικές κάρτες αυτό το περιθώριο φτάνει μέχρι το 6%
  • Το βασικό επιτόκιο για δάνεια σε εταιρείες για ποσά που δεν ξεπερνούν το €1 εκατομμύριο αρχίζει από 5,65% και το περιθώριο κέρδους κυμαίνεται από 1,50% – 3,50% αναλόγως του είδους εξασφάλισης που παραχωρείται για δε δάνεια πέραν του €1 εκατομμυρίου που αυτό αφορά μεγάλες ομίλους εταιρειών το βασικό επιτόκιο αρχίζει από 6,14%  συν περιθώριο κέρδους που φτάνει μέχρι το 2,50% αναλόγως των εξασφαλίσεων

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το μέσο επιτόκιο στην Κύπρο όσον αφορά τα στεγαστικά δάνεια είναι το 4ο ψηλότερο στην Ευρωζώνη ενώ όσον αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια έχουμε το 6ο ψηλότερο! 

Ο κυριότερος λόγος που οι τράπεζες στη χώρα μας παρουσίασαν μόνο για το 2023 έσοδα/κέρδη €1,5 δισεκατομμυρίων, εμείς λέμε υπερκέρδη, οφείλεται στη μεγάλη διαφορά επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων, καθώς και τις υπερβολικά ψηλές χρεώσεις και προμήθειες που εισπράττουν.  

ΖΗΜΙΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΤΕΣ

ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

΄Οσον αφορά τα καταθετικά επιτόκια σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) οι καταθέτες στη χώρα μας είναι από τους πιο χαμένους καθώς απολαμβάνουν ένα από τα χαμηλότερα επιτόκια την ίδια στιγμή που ως δανειολήπτες πληρώνουμε  από τα ψηλότερα δανειστικά επιτόκια. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ το μέσο επιτόκιο για καταθέσεις προθεσμίας μέχρι ένα χρόνο από νοικοκυριά μόλις που φτάνει το 2,06% και είναι το τρίτο χαμηλότερο της ευρωζώνης της οποίας ο μέσος όρος επιτοκίων καταθέσεων για νοικοκυριά είναι στο 3.21%.

Πολύ χαμηλά επιτόκια απολαμβάνουν και οι επιχειρήσεις και συγκεκριμένα το επιτόκια για καταθέσεις  μόλις που φτάνει το 2,11% με τις κυπριακές επιχειρήσεις να βρίσκονται στη χειρότερη μοίρα στην ευρωζώνη καθ’ ότι παίρνουν το χαμηλότερο καταθετικό επιτόκιο σε ολόκληρη της ΕΕ των 27 κρατών μελών. 

Το δε μέσο επιτόκιο για επιχειρήσεις στην υπόλοιπη ευρωζώνη  αυτή την στιγμή είναι  στο 3,68%. 

(Είναι χαρακτηριστικά τα στοιχεία όπως φαίνονται στον πίνακα που παραθέτουμε)

Το 2013 έγινε κούρεμα καταθέσεων €9,2 δισεκατομμυρίων που από αυτό το ποσό χρησιμοποιήθηκαν μόνο €5,8 δισεκατομμύρια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και του Συνεργατισμού (κανένας δεν γνωρίζει που κατέληξαν τα υπόλοιπα δισεκατομμύρια), είτε μέσω των ψηλών δανειστικών επιτοκίων που είναι τα ψηλότερα στην ΕΕ, είτε μέσω των εξωφρενικών χρεώσεων και προμηθειών που εισπράττουν.

Το περιβόητο σχέδιο Εστία/Ληστεία καθώς και το νέο φρούτο με το όνομα «Ενοίκιο ΄Εναντι Δόσης» δεν έγιναν για να βοηθηθούν οι δανειολήπτες αλλά για να ξαναταϊσουν τις τράπεζες με χρυσά κουτάλια.

Κι ας μην ξεχνούμε ότι από τους οφειλόμενους φόρους, μόνο μιας και μόνο τράπεζας, που έφταναν τα €320 εκατομμύρια, τελικά κατέληξαν όπως μέχρι το… 2029 πληρώσουν μονάχα €50 εκατομμύρια και πάρουν άφεση αμαρτιών.

Μια λύση υπάρχει, η φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών, που κατά το πλείστο προέρχονται από τα ψηλά δανειστικά επιτόκια,  όπως προνοεί η πρόταση του ΑΚΕΛ και από αυτή την πρόταση θα φανεί ποιοι πραγματικά είναι οι εχθροί του λαού και ποιοί  τα υπηρέτες των τραπεζών.

Tι πάει να πει ότι οι τράπεζες αρνούνται να αποδεχτούν φορολόγηση των υπερκερδών τους με την πρόφαση ότι θέλουν να δώσουν μέρισμα στους μετόχους τους που τις εξαγόρασαν έναντι πινακίου φακής ενώ ο φορολογούμενος πολίτης θυσιάστηκε και ακόμα θυσιάζεται για χάρη τους;

΄Ενα να ξέρουν οι κυβερνώντες και οι συνοδοιπόροι τους,  ότι η αδικία φέρνει αδικία και εχθροί μας δεν είναι μόνο αυτοί που μας αδικούν αλλά και  εκείνοι που με τη δική τους βοήθεια τους έβαλαν τα νομικά όπλα στα χέρια τους  για να μας κλέβουν και να μας αδικούν!

Παυλίνα ΠΑΥΛΟΥ

Διαβάστε Επίσης