Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕπιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στην Κύπρο

Επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στην Κύπρο

-

Σύμφωνα με το Κέντρο  Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου  ο σύνθετος προπορευόμενος δείκτης της χώρας μας παρουσίασε μείωση 0,9% τον Μάρτιο του 2024 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023. 

Η επιδείνωση οφείλεται στην σύγκρουση στην Ουκρανία, την γενοκτονία που γίνεται από το Ισραήλ στη Γάζα, την διεθνή αβεβαιότητα, την μείωση των πωλητηρίων εγγράφων ακινήτων, την δεινή τιμή πετρελαίου Brent, καθώς και τον πληθωρισμό που αναμένεται να πάρει την ανιούσα.  

Η μεγέθυνση του σύνθετου προπορευόμενου δείκτη της κυπριακής οικονομίας εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το διεθνές οικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον. 

Παράλληλα ο δείκτης οικονομικής αβεβαιότητας σημείωσε αύξηση και είναι ψηλότερος από αυτό του ευρωπαϊκού δείκτη ΕPU. Aυτός ο δείκτης EPU σταθμίζει πληροφορίες σε μηνιαία συχνότητα οι οποίες αναφέρονται σε άρθρα που αφορούν την οικονομία, την αβεβαιότητα την μεταρρύθμιση και το έλλειμμα.  Από πλευράς της η κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη κοιμάται τον ύπνο του δικαίου και ούτε καν αντιλαμβάνονται τι γίνεται γύρω τους!

Παυλίνα ΠΑΥΛΟΥ

Διαβάστε Επίσης