Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΓΝΩΜΕΣΔιχάζει ο Πρόεδρος αντί να ενώνει!

Διχάζει ο Πρόεδρος αντί να ενώνει!

Εριστικός με τους πολιτικούς «αντιπάλους» του, αρνείται να αξιοποιήσει προτάσεις της αντιπολίτευσης έστω κι αν απεγκλωβίζουν την Ελληνοκυπριακή Κοινότητα και οδηγούν στο σπάσιμο του επικίνδυνου, πολύχρονου αδιεξόδου στο Κυπριακό

-

Του Πέτρου Χ. ΠΑΣΙΑ

Πρόεδρος να σου πετύχει! Είθισται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ως ο θεματοφύλακας της ενότητας του λαού, τουλάχιστον σε όσα υπάρχει έστω μια μίνιμουμ συναντίληψη, μεταξύ της κυβέρνησης και των πολιτικών δυνάμεων που δεν συμμετέχουν και δεν στηρίζουν το κυβερνητικό σχήμα,  να φροντίζει για συναινετικούς χειρισμούς, κυρίως στο Κυπριακό, όπως γινόταν διαχρονικά από την εποχή του πρώτου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Είναι προφανώς ψιλά γράμματα αυτά για το Νίκο Χριστοδουλίδη ο οποίος αντίθετα, με την όλη συμπεριφορά του διεκδικεί τον τίτλο του «μπουρλοτιέρη» της ενότητας. Συμπεριφέρεται με αλαζονεία έναντι όσων του ασκούν κριτική, μιλά με απαξίωση για τους πολιτικούς του αντιπάλους και αποφεύγει την ουσία, με τη βεβαιότητα που του δίνει η επιρροή του στα μεγάλα μέσα μαζικής ενημέρωσης πως θα φροντίσουν να κρατήσουν στο δημόσιο διάλογο τις επικοινωνιακού χαρακτήρα προσεγγίσεις και τις «πολιτικές της ατάκας».

Όχι μόνο δεν αξιοποιεί τις προτάσεις της αντιπολίτευσης αλλά λειτουργεί  διχαστικά! Είναι ενδεικτικός ο τρόπος που αντιμετώπισε την κριτική που του ασκήθηκε από πολιτικά κόμματα, καθώς επίσης από πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες από την ευρύτερη κοινωνία για τον διορισμό του Χριστόδουλου Πατσαλίδη στη θέση του Διοικητική της Κεντρικής Τράπεζας! Αντί να σχολιάσει τα ζητήματα που τέθηκαν κατά συγκεκριμένο τρόπο για τη στάση του Χρ. Πατσαλίδη κατά την περίοδο της τραπεζικής κρίσης κατά την οποία βρισκόταν στην ιεραρχία της Τράπεζας Κύπρου και χειρίστηκε και την υπόθεση των ελληνικών ομολόγων – «σκουπιδιών» που ξεφόρτωναν οι γερμανικές τράπεζες, τα έβαλε με το ΑΚΕΛ με γενικολογίες, δίνοντας «γην και ύδωρ» στη «δημοσιογραφία» της «ατάκας». Επί της ουσίας για το θέμα αυτό όπως και για τη διαγραφή  στοιχείων από τον υπολογιστή του Χρ. Πατσαλίδη δεν ασχολήθηκε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, όχι μόνο διαγράφοντας με αυτό τον τρόπο αλλά και επιβραβεύοντας τα τραπεζικά εγκλήματα επί διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ της οποία και ο ίδιος ήταν σημαίνων στέλεχος ως κυβερνητικός εκπρόσωπος και στη συνέχεια ως υπουργός Εξωτερικών!

ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ, ΚΛΕΙΝΟΥΝ

Τ΄ ΑΥΤΙΑ ΣΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ…

Σήμερα ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Νίκος Χριστοδουλίδης, πορεύεται στον ίδιο δρόμο όχι μόνο στα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης υπηρετώντας τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και της πλουτοκρατίας, αλλά και στο Κυπριακό και στα μεγάλα πολιτικά, διπλωματικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια της χώρας και το μέλλον των κατοίκων της και το Κυπριακό.

  • Αυτή τη βδομάδα πήγε στα Γραφεία της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων και δεσμεύτηκε για συγκεκριμένες παραχωρήσεις στους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Τους έταξε χαλαρώσεις στις άδειες εισαγωγής ξένων εργατών αλλά περαιτέρω στήριξη των εξαγωγικών βιομηχανιών με επιδότηση (!) του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και της συνδεσιμότητας με τον υπόλοιπο κόσμο… Τους υποσχέθηκα ακόμη άρση ή ουσιαστική μείωση του αριθμού εταιρικών φορολογικών επιβαρύνσεων όπως είναι η εισφορά στο Ταμείο Κοινωνικής  Συνοχής, στο Ταμείο Πλεονάζοντος Προσωπικού και ο φόρος άμυνας επί των μερισμάτων.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη και τα συγκυβερνώντα κόμματα ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ, ΕΔΕΚ και οι σύμμαχοι τους στη Βουλή, ΔΗΣΥ και ΕΛΑΜ, κωφεύουν στα αιτήματα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος της ΠΕΟ για ανακούφιση των εργαζομένων και των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. 

ΠΑΙΖΟΥΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ

ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ

Η κυβέρνηση εξαντλεί την «πυγμή» της όταν είναι να προωθήσει τα συμφέροντα της τάξης που εκπροσωπεί και να επιβάλλει φορομπηχτικές πολιτικές καταδυναστεύοντας τους καταναλωτές και τους πολίτες, τα μεγάλα θύματα της ακρίβειας. Ωστόσο, εμφανίζεται εντελώς ανίσχυρη ή  ηθελημένα «ανήμπορη» να αντιδράσει, σε ενέργειες των «στρατηγικών συμμάχων» της Δεξιάς,. μετατρέποντας την Κύπρο σε «ελεύθερη Κέρκυρα» στην οποία αλωνίζουν οι ΝΑΤΟϊκοί και οι Ισραηλινοί σύμμαχοι τους.

Στην επιχείρηση ανακοπής των Ιρανικών, ανταποδοτικών κτυπημάτων εναντίον του Ισραήλ, οι δυτικοί σύμμαχοι του ενέπλεξαν και τη χώρα μας. Χρησιμοποίησαν το αεροδρόμιο της Βρετανικής, Στρατιωτικής Αεροπορικής Βάσης στο Ακρωτήρι για τις εξορμήσεις ΝΑΤΟϊκων μαχητικών αεροσκαφών, θέτοντας σε θανάσιμους κινδύνους τη χώρα μας.

  • Ωστόσο η κυβέρνηση του κ. Χριστοδουλίδη παρέμεινε απαθής, όπως έπραττε και όταν υπηρετούσε ως υπουργός Εξωτερικών την προηγούμενη περίοδο επί διακυβέρνησης του πολιτικού μέντορα του Ν. Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ!

Κατά τα άλλα συγκάλεσε σε… διαρκή σύνοδο το περιβόητο «Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ), πλην όμως δεν προέβη σε ουδεμία ενέργεια για να εμποδίσει τη χρήση του Κυπριακού εδάφους στην εμπόλεμη σύρραξη των Ισραηλινών και των συμμάχων του στη Μέση Ανατολή! Το  τραγελαφικό είναι πως ο Πρόεδρος δήλωσε μάλιστα πως η κυβέρνηση δεν γνώριζε εκ των προτέρων για τη χρησιμοποίηση των εδώ Βρετανικών Βάσεων που αποτελούν κατάλοιπο αποικιοκρατίας και είναι παράνομες με βάση το διεθνές δίκαιο.

Επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά που του ταιριάζει απόλυτα η παροιμιώδης φράση «ο βασιλιάς είναι γυμνός», περιορίστηκε στα ευχολόγια «να μην υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση» της κατάστασης. Ούτε καν σκέψη αντίδρασης εναντίον όσων εμπλέκουν τη χώρα μας στις εμπόλεμες συγκρούσεις στην περιοχή!

ΜΕΙΩΜΕΝΩΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΝ

ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Με ένα Πρόεδρο μειωμένων αντιστάσεων, οι ΝΑΤΟϊκοί ιμπεριαλιστές βυσσοδομούν για επιβολή «λύσης μέσης γραμμής» στο Κυπριακό που παραπέμπει σε διάλυση της Κυπριακής  Δημοκρατίας και νομιμοποίηση της διχοτόμησης της Κύπρου.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι παροπλισμένος στους χειρισμούς του Κυπριακού έχοντας το βαρίδιο των κομμάτων που συγκυβερνούν ή στηρίζουν, όπως οι ίδιοι λένε, την κυβέρνηση του, με το ΔΗΚΟ να θέλει Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με… «σωστό» περιεχόμενο και την ΕΔΕΚ να απορρίπτει συλλήβδην τη μορφή αυτή διακυβέρνησης που αποτελεί τη συμφωνημένη βάση για αναζήτηση λύσης, όπως και οι εθνικιστές  – ακροδεξιοί του ΕΛΑΜ, του Παραρτήματος στην Κύπρο της φασιστικής «Χρυσής Αυγής», που βολεύονται με «ελληνική Κύπρο» έστω και μισή!

Ο Πρόεδρος αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης του για να «κρατούν» στους κόλπους του κυβερνητικού σχήματος τις ισορροπίες, δεν δηλώνουν ξεκάθαρα εάν αποδέχονται συνέχιση των συνομιλιών για το Κυπριακό από στο σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, αποδεχόμενη ως έχει το Πλαίσιο Γκουτέρες. Αντίθετα στην κάθε αναφορά τους υπάρχει και η «ουρά» για «ευρωπαϊκή» λύση και άλλες παραμέτρους που δίνουν το άλλοθι στον εθνικιστή Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, θιασώτη της διχοτόμησης, που υποστηρίζεται από την Άγκυρα, να θέτει κι αυτός ως όρο για να προσέλθει σε συνομιλίες, την αποδοχή από την Ελληνοκυπριακή Κοινότητα,  της λεγόμενης «κυριαρχικής ισότητας» που παραπέμπει σε λύση διχοτομικής φιλοσοφίας.

  • Οι Δυτικοί, με πρωτοστάτες τους Βρετανούς, εκμεταλλεύονται τις τοποθετήσεις των δυο πλευρών και επαναφέρουν τη θέση για φόρμουλα άρσης του αδιεξόδου στο Κυπριακό τη «λογική» της «μέσης γραμμής» που παραπέμπει σε διάλυση της Κυπριακής  Δημοκρατίας και νομιμοποίηση της διχοτόμησης της Κύπρου.

Η θέση αυτή δεν είναι «νέο φρούτο». Οι Άγγλοι έκαναν βολιδοσκοπήσεις για τη «φόρμουλα» τους επί διακυβέρνησης Αναστασιάδη με υπουργό  Εξωτερικών το Νίκο Χριστοδουλίδη. Είναι άγνωστο ποιες ήταν, πίσω από κλειστές πόρτες, οι τοποθετήσεις του. Ωστόσο θυμίζουμε πως ήταν η περίοδος κατά την οποία ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχοντας ως «δεξί του χέρι» το Ν. Χριστοδουλίδη είχε βγει στο σεργιάνι και έκανε βολιδοσκοπήσεις για λύση «δυο κρατών»! Η επάνοδος  της Βρετανικής φόρμουλας, «ούτε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία», «ούτε δυο κράτη», προκαλεί ερωτηματικά για τα όσα διαδραματίζονται στα διπλωματικά παρασκήνια, πίσω από κλειστές πόρτες!

Διαβάστε Επίσης